Arkeologi
Arkeologer gräver fram saker som kan berätta om människors liv. En snöansamling djupt inne i en glaciär eller ett forntida pollenkorn är också arkeologiska fynd – användbara i forskning om hur klimatförändringar påverkat samhällen genom tiderna. Här är alla artiklar om resultat från arkeologisk forskning.
-
Symboler på träd vittnar om samiska ritualer
I norra Sverige finns flera hundra år gamla tallar där mystiska mönster har ristats in i stammarna. En studie visar nu att märkena använts både för religiösa offerritualer i samisk kultur och för att markera viktiga platser.
-
Ritualer kring döden säger mycket om livet
Rester från dödsritualer ger inte bara insikt i hur människor har sett på döden, utan avslöjar också mycket om deras liv. Det säger Alison Klevnäs, forskare i arkeologi vid Stockholms universitet.
-
Valrossar visar vikingarnas handel i Arktis
Jakten på dyrbara varor fick nordiska vikingar att ge sig ut på riskabla resor genom isiga vatten. Enligt en ny studie handlade de med elfenben från valrossar i avlägsna delar av Grönland, där de troligen även mötte ursprungsbefolkningar.
-
Förhistoriska pilskaft smälter fram i Sápmi
Forskare vid Stockholms universitet kan nu visa vad som legat dolt under snö och is i Sápmis fjäll. De har hittat ett stort antal pilskaft som kan öka kunskapen om förhistorisk jakt.
-
Pesten höll ett fast grepp om svensk stenålderssläkt
När pesten kom till Falbygden under stenåldern höll smittan sig kvar i flera generationer. Det kan forskare visa efter analyser av arvsmassa från människor som begravts i megalitgravar.
-
App guidar till svenska runstenar
Nyfiken på runstenar men har svårt att hitta dem? Nu finns en app som ska förenkla besök till platser där stenar med runskrift finns.
-
Medeltida vapenkista hittad på skeppet Gribshunden
Nya fynd från utgrävningar av örlogsskeppet Gribshunden ger pusselbitar till medeltidens krigföring till havs. Forskare har bland annat hittat en unik vapenkista och fått ökad kunskap om skeppets stridsplattformar.
-
Hasselnötter visar vägen till landskapets förändring
Hasselnötter har varit populärt snacks sedan stenåldern. Men nötterna är även en tidskapsel som skvallrar om det skånska landskapets förändring, visar en studie.
-
Stenåldersmänniskor kan ha haft en strategi mot inavel
Genetiska analyser ger en ny bild av de sista jägare-samlarbefolkningarna i Västeuropa. Olika släkter levde tillsammans – något som kan ha varit en medveten strategi för att undvika inavel.
-
Vikingen var inte som du tror
Att vikingarna inte hade horn i sina hjälmar är välkänt sedan länge. Men i filmer och serier har schablonbilden av den brutale vikingen fått nytt liv, trots att forskningen har nyanserat och breddat bilden. Gener och gamla båtfynd ger perspektiv på...
-
Ihjälslagen stenåldersman var en tidig resenär
"Vittrupsmannen" rörde sig över ett stort geografiskt område innan han klubbades till döds i Danmark. Det visar forskare som nu kartlagt en stenåldersmänniskas liv i detalj.
-
Brutalt slut för tidig befolkning i Skandinavien
När de första bönderna kom till Skandinavien för 5 900 år sedan utrotades samlar- och jägarbefolkningen inom ett par generationer. Det visar en studie som slår hål på bilden av fredliga möten.
-
Grav från stenåldern bland de äldsta i Skandinavien
Arkeologer kan nu bekräfta att en stenkammargrav i Tiarp är en av de äldsta som hittats i Sverige och Skandinavien. Flera skelettdelar från de begravda människorna saknas, något som är en gåta för forskarna.
-
Tuggummi avslöjar matvanor och tandproblem på stenåldern
Stenåldersmänniskor gillade att äta rådjur, öring och hasselnötter. Dieten kan spåras genom dna i tuggummi, som också avslöjar tecken på tandlossning för 10 000 år sedan.
-
Förlorat kulturarv kan kompenseras vid stora byggprojekt
Hur kan viktiga kulturmiljöer bevaras när stora byggprojekt förändrar städers utseende? En <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En avhandling är ett vetenskapligt arbete som doktorander gör under sin...
-
Stål tillverkades i norr för 2000 år sedan
Människor i Norden hade lika bra smideskunskaper som romarna. Lämningar visar att de redan för 2000 år sedan tillverkade avancerade stålföremål.