Beroende
-
Många som dör i överdos har inte sökt hjälp
Nära hälften av alla som avlidit efter överdosering av opioider hade minimal kontakt med vården under sitt sista levnadsår. Det visar en studie från Skåne. – Vi visste att gruppen fanns, men inte att den var så stor, säger Björn Johnson, forskare vid Lunds universitet.
-
Barn med svår hemmiljö får hjälp av ny metod
Över 400 000 barn i Sverige lever i familjer där föräldrarna har beroendeproblematik. I sådana miljöer riskerar barnen sämre hälsa både under uppväxten och som vuxna. De kan också få sämre möjligheter i arbetslivet, enligt samstämmig forskning. För att hjälpa familjer, där en...
-
Psykisk ohälsa bland unga kan öka risken för kriminalitet
Psykiatriska diagnoser ökar risken för unga att begå brott – särskilt för kvinnor. Det visar en avhandling vid Örebro universitet.
-
Cannabisdrog spåras med ny metod
Den halvsyntetiska drogen HHC – som görs av cannabis – kan vara svår att upptäcka vid drogtester. Nu har forskare vid Örebro universitet tagit fram en metod för att spåra den olagliga substansen i urinprov.
-
Fetmakirurgi minskar inte psykisk ohälsa hos unga
Ungdomar som gått ner mycket i vikt efter en fetmaoperation kan fortfarande lida av psykisk ohälsa. En stor långtidsstudie visar också att fetmakirurgi ökar risken för tidiga alkoholproblem.
-
Spelberoende kan öka risken för lång sjukfrånvaro
Personer med spelberoende har betydligt högre risk att bli långtidssjukskrivna jämfört med andra, visar en studie. Forskarna menar att tidig upptäckt av spelproblem är viktigt för att undvika svåra konsekvenser.
-
Äldre med beroendeproblem bollas runt – särskilda boenden en lösning
Människor med beroendeproblematik saknar ofta bostad och en fast punkt i tillvaron. Forskare har nu undersökt hur stödet kan förbättras. De konstaterar att särskilda boenden där alkohol och droger tillåts fyller en viktig funktion, samtidigt kantas dessa miljöer av utmaningar.
-
Spelberoende får fler kvinnor att begå brott
Medelålders kvinnor är en ny riskgrupp där spelberoende kan leda till kriminalitet. Det visar en studie som undersökt spelrelaterad brottslighet.
-
Pappaledighet kan minska sjukdomar kopplade till alkohol
Män som varit föräldralediga löper en betydligt mindre risk att bli akut inlagda på sjukhus på grund av alkoholkonsumtion. Det visar en studie.
-
Diabetes- och fetmaläkemedel verkar dämpa alkoholsug
Ett läkemedel som används vid diabetes typ 2 och fetma skulle även kunna vara effektivt vid alkoholberoende, enligt en studie på råttor.
-
Nya substanser kan snabbare klassas som narkotika
Nya syntetiska substanser kan säljas ganska länge på nätet innan de narkotikaklassas i Sverige, exempelvis godis som innehåller syntetisk cannabis. Men nu kan en ny metod förkorta tiden.
-
Hjärnans cannabisliknande ämnen kan skydda mot alkohol- och drogberoende
Människor med barndomstrauman verkar löpa högre risk att utveckla beroendesjukdomar som vuxna. Men höga nivåer av kroppens egna cannabisliknande ämnen kan skydda, tror forskare vid Linköpings universitet. Ämnena tros kunna fungera som en "stressbuffert" i kroppen.
-
Äldre med alkoholberoende har olika vårdbehov
Äldre med alkoholberoende är långt ifrån en enhetlig grupp, visar en avhandling. Skillnaderna innebär att de har varierade och komplexa vårdbehov.
-
Snusare löper ökad risk att dö i förtid
Personer som snusar löper högre risk att dö en för tidig död än icke-snusare. Den högre dödligheten kan inte förklaras av socioekonomiska faktorer. Studien är den hittills största i sitt slag i världen.
-
Adhd-medicin tycks ha positiva effekter vid amfetaminmissbruk
Amfetaminmissbrukare som tar ett visst adhd-läkemedel tycks löpa mindre risk att dö eller hamna på sjukhus på grund av missbruket, enligt en ny studie.
-
Hjälp att dricka mindre med stöd i mobilen
Den som vill sluta röka blir peppad av sin omgivning. Att sluta dricka alkohol är ofta mer stigmatiserande – och det talas lite om hur man ska gå tillväga. Ett digitalt hjälpmedel har visat god effekt.