Cancer
Jakten på botemedel och behandlingar mot cancer pågår hela tiden. Forskare försöker samtidigt förstå mer om orsakerna bakom olika cancersjukdomar. Här finns alla våra artiklar med forskningsresultat om cancer.
-
Immunsystemet ledtråd till bättre behandling av barncancer
Barns immunförsvar reagerar annorlunda vid cancer jämfört med vuxnas. Ökad förståelse för skillnaderna i immunsvar kan leda till nya skräddarsydda behandlingar för barn med cancer, enligt forskare vid Karolinska institutet.
-
AI bättre än experter på att upptäcka cancer i äggstockarna
AI-baserade modeller kan överträffa mänskliga experter när det gäller att identifiera äggstockscancer via ultraljudsbilder. Det visar en studie från Karolinska institutet.
-
Koppling ses mellan alkohol och cancer
Om alkoholkonsumtionen i ett land minskar, dör också färre i cancer. Det menar forskare bakom en studie som visar en koppling mellan drickande och dödsfall i cancersjukdomar.
-
Molekyl kan hjälpa tarmen att läka
Forskare vid Karolinska institutet har hittat en molekyl som kan hjälpa tarmen att läka efter skador, men också bromsa tumörtillväxt vid tjock- och ändtarmscancer. Upptäckten kan leda till nya behandlingar både vid inflammatorisk tarmsjukdomar, IBD, och cancer.
-
Ålder påverkar effekt av hormonbehandling vid bröstcancer
I dag får alla kvinnor med östrogenkänslig bröstcancer hormonbehandling, men har alla nytta av den? En studie visar att behandlingen minskar risken för återfall hos kvinnor i klimakteriet. För yngre kvinnor är effekten över tid inte lika tydlig.
-
Ny antikropp kan ge effektivare cancerbehandling
Forskare har utvecklat en ny typ av antikropp som framöver skulle kunna användas vid cancerbehandlingar. Antikroppen underlättar målsökning av cancerceller och levererar ett paket i form av läkemedel. Målet är att underlätta skräddarsydd immunterapi.
-
Tidig palliativ vård ger bättre livskvalitet
Den sista tiden i livet blir bättre om palliativ vård inleds direkt efter diagnos av en dödlig sjukdom. Besök på akutmottagning och sjukhusvård minskar också drastiskt. Det visar en avhandling från Lunds universitet.
-
Ökad risk för psykisk ohälsa när syskon drabbas av cancer
Ett svårt sjukdomsbesked drabbar hela familjen. Nu visar en studie från Stockholms universitet att risken för psykisk ohälsa ökar om en syster eller bror drabbas av cancer.
-
Ny magbakterie upptäckt – kan ge svar om cancer
En ny variant av bakterien Helicobacter pylori som orsakar infektioner i magen har upptäckts. Forskare från bland annat Göteborgs universitet hoppas att den nya varianten, som fått namnet Hardy, ska öka förståelsen för varför vissa bakterier ökar risken för cancer i magsäcken.
-
Tidig operation av prostatacancer förlängde livet
En operation av prostatakörteln ökar överlevnaden för män med prostatacancer. Det visar en 30 år lång studie där forskare vid Uppsala universitet har jämfört kirurgi med tidigare standardbehandling.
-
Fetma ökar risken för flera cancerformer
Kraftig övervikt är en större riskfaktor för cancersjukdomar än vad som tidigare varit känt. En studie vid Lunds universitet visar att fetma kan kopplas till drygt 30 olika cancerformer.
-
Hudcancer minskar bland unga vuxna
Allt färre unga personer drabbas av malignt melanom i Sverige. – Vi kan se ett trendbrott hos unga vuxna runt 2015 där kurvorna för förekomst viker nedåt, säger forskaren Hildur Helgadottir vid Karolinska institutet.
-
Hudcancer-appar håller inte måttet
Allt fler mobilappar tar hjälp av artificiell intelligens för att upptäcka hudcancer. Men många appar, som används utanför vården, har brister som kan påverka analysen av hudförändringar. Det visar två studier.
-
Risk för nervskador efter bröstcancer kan mätas
Cellgiftbehandling vid bröstcancer kan ge problem med nervskador som påverkar vardagslivet. Forskare vid Linköpings universitet har nu utvecklat ett verktyg som kan förutsäga risken för biverkningar hos olika patienter. Målet är mer individanpassad behandling.
-
Solkräm tveksamt skydd mot hudcancer
Solskyddskrämer ingår i råden för att undvika hudcancer som ökar snabbt i Sverige. Men forskare är tveksamma kring hur mycket nytta de egentligen gör. – Det finns inte tillräckligt vetenskapligt underlag för att rekommendera användning av solskyddsmedel för att förebygga hudcancer,...
-
App kan ge stöd efter prostatacancer
Män som opererats för prostatacancer behöver stöd under sin rehabilitering, visar en studie. För att motivera patienterna till egenvård har forskare tagit fram ett e-hälsostöd i form av en app, som nu följts upp.