1. 2 december 2024

    Lyssna på funktionsnedsatta – det kan rädda liv

    Liv värderas olika beroende på om man har en funktionsnedsättning. Rätten att få göra sin röst hörd kan till och med vara en fråga om liv och död, visar forskning.

  2. Äldre kvinna med rullator tittar ut från balkongfönster.
    17 oktober 2024

    Vård och trygghet viktigt när äldre flyttar till särskilt boende

    För många äldre blir vardagen hemma så svår att de föredrar att flytta till ett särskilt boende, med tillgång till vård dygnet runt. Bakom beslutet ryms både ensamhet och otrygghet, men också en känsla av att vara i beroendeställning. Det visar en avhandling vid Örebro universitet.

  3. 8 oktober 2024

    Missad adhd hos tjejer triggar psykisk ohälsa

    Allt fler får diagnosen adhd. Ändå är det fortfarande många flickor och kvinnor som faller mellan stolarna och inte får den hjälp de behöver – på grund av att forskningen länge enbart fokuserade på pojkar.

  4. Barn sett ovanifrån och bakifrån. Barnet har på sig hörlurar och verkar lyssna på något. Dator på bord bakom.
    16 september 2024

    Alla barn måste inte traggla läsning

    Lyssna istället för att läsa. Och prata in text istället för att skriva den. Det kan vara framgångskoncept för en del barn och unga i skolan, visar en ny doktorsavhandling från Linnéuniversitetet. – Trägen lästräning hjälper inte alla barn. Alla barn har rätt att lära sig att...

  5. 12 september 2024

    Vem ska ta hand om gamla mamma?

    Allt fler blir äldre. Det innebär att äldreomsorgen behöver öka med närmare 60 000 anställda de kommande tio åren. Även sjukvård och försvar behöver mer personal. Här är 9 strategier för framtidens...

  6. Två underarmar på skrivbord, syns uppifrån. En hand greppar en penna, under finns ritplatta, framför finns bärbar dator.
    9 september 2024

    Sämre jobbstöd till kvinnor med funktionsnedsättning

    I Sverige finns en metod som enligt forskningen är bra vad gäller att hjälpa människor med funktionsnedsättning att hitta och behålla jobb. Men inte alla får denna hjälp. Och kvinnorna får sämre hjälp än männen, enligt en ny avhandling från Örebro universitet.

  7. Kvinna håller sina händer runt ett par nakna bebisfötter.
    12 april 2024

    Paracetamol under graviditet ökar inte risk för adhd och autism

    Farhågor har funnits att paracetamol under graviditeten kan öka risken för att barnet får autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning. Men nu visar en stor studie att det inte finns någon koppling mellan det smärtstillande läkemedlet och neuropsykiatriska diagnoser.

  8. En person ligger med ryggen mot kameran, blir undersökt på ryggen med ultraljudsutrustning.
    18 mars 2024

    Stora hälsorisker med obehandlad kronisk njursjukdom

    Patienter med kronisk njursjukdom fångas oftast inte upp av vården när sjukdomen är i ett tidigt skede. Det framgår av en internationell studie från bland annat Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet. Att inte upptäcka sjukdomen i tid kan få allvarliga följder.

  9. Två randiga zebrafiskar
    6 mars 2024

    Gen ger skydd vid svår muskelsjukdom

    En särskild gen kan på sikt bidra till nya behandlingar av allvarliga muskelsjukdomar, muskeldystrofier. Genen tycks skydda muskler i kroppen från att brytas ned, visar en ny studie på zebrafiskar.

  10. Kvinna promenerar på väg
    4 mars 2024

    Elva proteiner kan ge svar om svår MS

    En kombination av elva proteiner kan förutsäga hur sjukdomen MS utvecklar sig på sikt. Forskare hoppas att de identifierade proteinerna ska underlätta individanpassad behandling.

  11. Mörk stadsmiljö med spårvagn och regnig gatbeläggning.
    2 februari 2024

    Ojämna gator och nivåskillnader fortsätter skapa problem i städer

    I stadsplaneringen pågår, än idag, en exkludering och diskriminering av personer med funktionsnedsättning. Även nybyggda ytor i städer har exempelvis ofta nivåskillnader och ojämn stenbeläggning. Men det här går att undvika, enligt en ny...

  12. Lärare suddar på tavlan i klassrummet.
    31 januari 2024

    Nyanlända barn med kort skolbakgrund osynliggörs i skolan

    Nyanlända elever i åldern 12-15 år med kort skolbakgrund får inte alltid den hjälp de behöver. Lärare tenderar att bortse från barnens begränsade utbildningsbakgrund och kan istället anse att barnen har låg kognitiv förmåga. Det...

  13. 17 oktober 2023

    Tidsuppfattning kan avslöja demens

    För en demenssjuk kan tio minuter kännas som en dag. Ny forskning visar att elektroniska kalendrar är en bra hjälp i vardagen. Men studien visar också att en mätning av människors tidsuppfattning skulle kunna leda till att fler får diagnos och insatser...

  14. 10 oktober 2023

    Stamcellstransplantation effektiv vid svår MS

    Behandling med autolog blodstamcellstransplantation kan minska symtomen hos patienter med aktiv multipel skleros, MS. Metoden är även säker att använda, enligt en studie.

  15. 16 augusti 2023

    Demenssjukdom kan upptäckas före symtom

    Ett ryggvätskeprov kan underlätta tidig diagnos av Lewykroppssjukdom. Studier visar också att nedsatt luktförmåga är starkt kopplat till sjukdomen.

  16. En förrödd stad, i ruiner. Hjälparbetare på marken.
    30 juni 2023

    Alla grupper måste vara med i fredsarbetet

    Ett lyckat fredsarbete behöver involvera alla grupper i ett samhälle, som kvinnor, barn och funktionsnedsatta. I Ukraina är det också viktigt för lokala organisationer att få höra hur andra har gjort − eftersom det helt enkelt saknas tid att ta fram nya...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera