Jämställdhet
-
Färre pappor får bo med sina barn
Barn mår bra av växelvis boende efter en separation, men vad händer om en av föräldrarna anses olämplig? Enligt en studie finns en risk att pappor diskrimineras i vårdnadstvister.
-
Jämställdheten ökar när föräldrar separerar
När föräldrar går skilda väger ökar jämställdheten mellan paret när det gäller ansvar för barnen. En studie visar att pappor numera tar ut fler vabb-dagar. Förklaringen är barnens växelvisa boende.
-
Transpersoner har svårare att få jobb
Tre av fem transpersoner saknar jobb. Särskilt transkvinnor som ändrat sitt juridiska kön har det tufft på arbetsmarknaden, visar en avhandling från Jönköping University.
-
Könsroller lever kvar inom äldreomsorgen
Kvinnliga enhetschefer förväntas komma ihåg födelsedagar och vara empatiska. Män i motsvarande roll betraktas som mer kompetenta men saknar samtidigt stöd. En avhandling från Linköpings universitet visar hur könsroller påverkar lärande och utveckling inom äldreomsorgen.
-
Jämställda styrelser öppnar för fler kvinnor som ledare
Ett tydligt samband finns mellan jämställda bolagsstyrelser och andelen kvinnor på toppositioner. Det framgår av en kartläggning av nordiska medieföretag, bland dem Sveriges Television och Sveriges Radio.
-
Därför går det segt med jämställdheten i försvaret
Arbetet för jämställdhet inom Försvarsmakten tar lång tid. Det beror framför allt på ett slags inbyggt motstånd till förändring. Det framgår av en ny <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div...
-
Könsstereotyper bromsar tjejernas teknikintresse
Både elever och lärare tror att män är bättre på teknik – en föreställning som minskar tjejernas självförtroende. Dessutom tycks inte programmering i skolan väcka elevernas intresse, visar forskning.
-
Amma offentligt – inte alltid en lätt sak
"Försökte skyla mig" och "Avstod från att amma". Det är några av svaren i en undersökning från Lunds universitet om föräldrars erfarenheter av att amma utanför hemmet. Det finns flera hinder för den som vill amma sitt...
-
Yngre män tar mer ansvar för familjens kontakter
Det är inte längre självklart att kvinnor ser till att svärmor och övrig släkt uppvaktas på födelsedagar. En studie visar att yngre män numera tar större ansvar för familjekommunikationen.
-
Småbarnsföräldrar har lägre risk att dö
Föräldrar med små barn tycks vara extra försiktiga och ha en sundare livsstil. Det leder också till en minskad risk att dö, enligt en ny studie.
-
Föräldrar ändrar inte fördelning av barnbidraget
Föräldrar kan numera dela på barnbidraget, men många avstår från möjligheten – även om paret går skilda vägar. Det visar en rapport.
-
Kvinnliga doldisar lyfts fram i eget lexikon
Kvinnor har bidragit till många samhällsförändringar, men deras insatser kan ha fallit i glömska. Det ville forskare ändra på genom att låta 2000 historiska kvinnor ta plats i ett lexikon.
-
Fler mammor än pappor startar företag
Fler män än kvinnor är egenföretagare. Men andelen mammor är fler än andelen pappor. En förklaring till varför entreprenörskap lockar mammor kan vara att kvinnors lön påverkas negativt av att få barn.
-
Känsliga kvinnor och tåliga män – synen på smärtpatienter lever kvar
Det finns en tydlig skillnad när långvarig smärta hos män och kvinnor beskrivs i forskning. Det visar en avhandling som också lyfter fram att rådande normer kan leda till skillnader i behandlingen av smärtpatienter.
-
De är fattiga i Sverige trots att de jobbar
De som arbetar och trots det lever i fattigdom har länge varit ensamstående kvinnor. Men numera är det utrikesfödda män som dominerar, enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Tufft att vårda gammal förälder – ökad risk för depression
Risken för depression är större för dem som tar stort ansvar för en äldre förälder, jämfört med dem som inte har ett sådant ansvar. Det är särskilt tydligt i södra Europa men syns även i de nordiska länderna, visar...