Kost
-
Gen påverkar förmågan att bryta ner bröd
Äta mycket bröd - kan det vara en riskfaktor för typ 2-diabetes? Ja kanske om om du har vissa varianter av en gen som kallas AMY1, som har betydelse för hur våra kroppar tar hand om stärkelserik mat.
-
Pepparkakan går tillbaka till framtiden
December är tveklöst pepparkakans månad för svenska folket. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms betraktelse över pepparkakan genom tiderna.
-
Hållbar kost för både människa och planet
Forskare har undersökt hur Eat-Lancetkosten påverkar vår hälsa. Studien visar att individer som följer de hållbara kostråden löper mindre risk att drabbas av för tidig död i hjärt-kärlsjukdom och cancer.
-
Livsmedel från avfall kan bli vardagsmat
Vi kommer att äta allt mer mat tillverkad av det vi idag slänger bort. Hela broccolin till exempel. Det menar matetnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet.
-
Svenska baljväxter bra för hälsa och klimat
Det är fullt möjligt att använda proteinet från svenskodlade baljväxter för att producera växtbaserade livsmedel, som till exempelvis kött och ost. Att använda baljväxter till vegetariska alternativ skulle vara positivt både för...
-
Typ 2-diabetes behandlas bättre vid rätt klockslag
Muskelceller hos patienter med typ 2-diabetes har en rubbad inre biologisk klocka. Det tyder på att behandlingar för typ 2-diabetes kan vara mer eller mindre effektiva beroende på vilken tid på dagen de sätts in. Det visar en studie vid Karolinska Institutet och...
-
Inte sämre hjärt-kärlhälsa med högt intag av mejerifett
Individer med högt intag av fett från mejeriprodukter hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdom än dem med lågt intag, visar en studie från Uppsala universitet. Forskarna menar dock att resultatet bör tolkas försiktigt då sambandet...
-
Stenålderskost minskade vissa blodfetter
Stenålderskost, det vill säga mat utan raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter, kan minska nivån av triglycerider hos personer med typ 2-diabetes. Höga nivåer innebär en risk för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.
-
Bilder på egna halskärl gav sundare livsstil
Personer som fått se ultraljudsbilder på sina egna förkalkade halskärl lever sundare på lång sikt och minskar därmed risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdomar.
-
Skolmat varje dag gav eleverna högre inkomst
Skollunch infördes stegvis från mitten av fyrtiotalet. De elever som fick skolmat hela skoltiden blev längre, studerade mer och fick högre inkomst, visar forskning.
-
Måltiden viktig för barn med gastrostomi
Det kan vara komplicerat att få till en fungerande middag med barn. Och hur är det för familjer där vissa barn har en gastrostomi, och får föda via en "knapp" på magen i stället för munnen? Det har Ellen Backman, doktorand från...
-
Matematisk modell kan ge råd om kost
Kan kostråd baserade på matematiska modeller förebygga hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes? Forskare från Chalmers tror det.
-
Mjölk i kosten vid amning kan skydda barnet mot allergi
Barn till mammor som dricker komjölk under amningen löper minskad risk att utveckla födoämnesallergi. Den slutsatsen drar livsmedelsforskare på Chalmers tekniska högskola.
-
Svaga samband mellan kost och cancer
Hypotesen om att viss kost ger inflammation som i sin tur ökar risken för cancer går inte att bekräfta. En genomgång av kostmönster i två stora studier kopplat till cancer och hjärtinfarkt, visar inga eller bara svaga samband med kosten
-
Forskare ger ut kokbok med insekter – från frukost till fest
Framtiden kräver alternativa och klimatsmartare källor till protein. Då är insekter en stor potential. Runt två miljarder människor äter insekter redan i dag, men hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat i Sverige? Forskare i Kristianstad har svaren...
-
Träning och kost avgörande för ett hälsosamt åldrande
Styrketräning i kombination med en hälsosam kost som är rik på omega-3-fettsyror hjälper äldre kvinnor att bibehålla sin styrka och rörlighetsförmåga. Den slutsatsen drar forskaren Peter Edholm i sin avhandling, som också visar att...