1. 14 december 2021

    Gen påverkar förmågan att bryta ner bröd

    Äta mycket bröd - kan det vara en riskfaktor för typ 2-diabetes? Ja kanske om om du har vissa varianter av en gen som kallas AMY1, som har betydelse för hur våra kroppar tar hand om stärkelserik mat.

  2. 9 december 2021

    Pepparkakan går tillbaka till framtiden

    Den 9 december firas pepparkakans dag. Även om den inte slagit igenom lika starkt som kanelbullens dag, är december tveklöst pepparkakans månad för svenska folket. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms betraktelse över pepparkakan genom tiderna.

  3. 30 november 2021

    Hållbar kost för både människa och planet

    Forskare har undersökt hur Eat-Lancetkosten påverkar vår hälsa. Studien visar att individer som följer de hållbara kostråden löper mindre risk att drabbas av för tidig död i hjärt-kärlsjukdom och cancer.

  4. Broccoli
    19 november 2021

    Livsmedel från avfall kan bli vardagsmat

    Vi kommer att äta allt mer mat tillverkad av det vi idag slänger bort. Hela broccolin till exempel. Det menar matetnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet.

  5. 18 november 2021

    Svenska baljväxter bra för hälsa och klimat

    Det är fullt möjligt att använda proteinet från svenskodlade baljväxter för att producera växtbaserade livsmedel, som till exempelvis kött och ost. Att använda baljväxter till vegetariska alternativ skulle vara positivt både för klimatet och folkhälsan.

  6. 25 oktober 2021

    Typ 2-diabetes behandlas bättre vid rätt klockslag

    Muskelceller hos patienter med typ 2-diabetes har en rubbad inre biologisk klocka. Det tyder på att behandlingar för typ 2-diabetes kan vara mer eller mindre effektiva beroende på vilken tid på dagen de sätts in. Det visar en studie vid Karolinska Institutet och Köpenhamns universitet.

  7. 22 september 2021

    Inte sämre hjärt-kärlhälsa med högt intag av mejerifett

    Individer med högt intag av fett från mejeriprodukter hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdom än dem med lågt intag, visar en studie från Uppsala universitet. Forskarna menar dock att resultatet bör tolkas försiktigt då sambandet ännu inte är klarlagt.

  8. ´Blåbär fotograferade uppifrån.
    8 juli 2021

    Stenålderskost minskade vissa blodfetter

    Stenålderskost, det vill säga mat utan raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter, kan minska nivån av triglycerider hos personer med typ 2-diabetes. Höga nivåer innebär en risk för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.

  9. 7 juli 2021

    Bilder på egna halskärl gav sundare livsstil

    Personer som fått se ultraljudsbilder på sina egna förkalkade halskärl lever sundare på lång sikt och minskar därmed risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdomar. 

  10. 3 juni 2021

    Skolmat varje dag gav eleverna högre inkomst

    Skollunch infördes stegvis från mitten av fyrtiotalet. De elever som fick skolmat hela skoltiden blev längre, studerade mer och fick högre inkomst, visar forskning.

  11. 31 maj 2021

    Måltiden viktig för barn med gastrostomi

    Det kan vara komplicerat att få till en fungerande middag med barn. Och hur är det för familjer där vissa barn har en gastrostomi, och får föda via en "knapp" på magen i stället för munnen? Det har Ellen Backman, doktorand från Högskolan i Halmstad undersökt.

  12. 21 april 2021

    Matematisk modell kan ge råd om kost

    Kan kostråd baserade på matematiska modeller förebygga hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes? Forskare från Chalmers tror det.

  13. 11 januari 2021

    Mjölk i kosten vid amning kan skydda barnet mot allergi

    Barn till mammor som dricker komjölk under amningen löper minskad risk att utveckla födoämnesallergi. Den slutsatsen drar livsmedelsforskare på Chalmers tekniska högskola.

  14. 7 december 2020

    Svaga samband mellan kost och cancer

    Hypotesen om att viss kost ger inflammation som i sin tur ökar risken för cancer går inte att bekräfta. En genomgång av kostmönster i två stora studier kopplat till cancer och hjärtinfarkt, visar inga eller bara svaga samband med kosten

  15. 8 maj 2020

    Forskare ger ut kokbok med insekter – från frukost till fest

    Framtiden kräver alternativa och klimatsmartare källor till protein. Då är insekter en stor potential. Runt två miljarder människor äter insekter redan i dag, men hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat i Sverige? Forskare i Kristianstad har svaren och ger nu ut en kokbok med...

  16. 27 april 2020

    Träning och kost avgörande för ett hälsosamt åldrande

    Styrketräning i kombination med en hälsosam kost som är rik på omega-3-fettsyror hjälper äldre kvinnor att bibehålla sin styrka och rörlighetsförmåga. Den slutsatsen drar forskaren Peter Edholm i sin avhandling, som också visar att träning under medelåldern är särskilt viktigt för...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera