1. 5 mars 2024

    Filmjölk bättre än mjölk mot benskörhet

    Att dricka mycket mjölk är kopplat till både högre risk att drabbas av höftfraktur och till högre dödlighet, särskilt för kvinnor. Filmjölk och yoghurt är tvärtom kopplade till lägre risk. Men varför? Det kan handla om oxidativ stress.

  2. Blank vattenyta med cirkulära strängsel vid ytan, fiskodling. Högt berg i bakgrunden.
    28 februari 2024

    Jäst och larver kan bli mat till odlad lax

    Ett stort krux med odlad lax är det resursslukande fiskfodret. Men det kan gå att odla fisk på mer hållbart vis genom att mata fiskarna med larver och jäst istället för med fiskmjöl och sojabönor. Det framgår av en ny avhandling.

  3. 6 december 2023

    Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla

    Havssallat kan bli en ingrediens i framtidens livsmedel och – med lite hjälp på traven – få lika hög proteinhalt som sojabönor, visar en avhandling. Det kan bana väg för algburgare eller algbollar som alternativ till köttfärs framöver.

  4. Kvinna äter cheesecake med en gaffel.
    22 november 2023

    Socker ökar suget efter fett

    Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.

  5. Två personer står bakom en bardisk och blandar drinkar, restaurangmiljö. Personen till vänster ler.
    17 november 2023

    Forskare om restaurangjobb: Ofta en form av underkastelse

    Restauranger söker ofta personal som ska bete sig underdånigt, medan restaurangarbetare själva vill ha en genuin kontakt med gästerna och få upplopp för sin kreativitet, visar ny forskning.

  6. 1 november 2023

    Så kan maten räddas när åkrar blir bostadsområden

    Kommunerna tar inte tillräckligt mycket hänsyn till framtida livsmedelsförsörjning när bostäder byggs på åkermark. Forskare bakom en studie anser därför att fler ekonomiska styrmedel behövs.

  7. 26 oktober 2023

    Odlad havskatt kan bli alternativ till laxmiddagen

    I framtiden kan odlad havskatt dyka upp på våra tallrikar. Men jämfört med den populära laxen finns en del utmaningar vid storskalig odling, visar en avhandling.

  8. 29 september 2023

    Matsvinn fortfarande ett stort problem

    Matsvinnet har minskat lite bland svenska hushåll, men globalt går utvecklingen trögt. För att nå FN:s hållbarhetsmål behövs fler insatser, menar forskare vid Karlstads universitet.

  9. 25 augusti 2023

    Muggar i papper eller plast – båda skadliga för naturen

    Det är inte problemfritt att byta ut kaffemuggen i plast till en i papper. Även en slängd pappersmugg innehåller giftiga kemikalier som gör skada i naturen, enligt forskare.

  10. 24 augusti 2023

    Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem

    Larver kan både mätta oss och läka svåra sår bättre än både antibiotika och kirurgi. Om de får. Äckelkänslor kan lura oss att undvika också det som är bra för oss, visar forskning.

  11. 27 juni 2023

    Bred mix av havssallat finns längs kusterna

    20 olika arter havssallat växer i svenska kustvatten. Det är långt fler av de ätbara algerna än forskare hittills känt till.

  12. Kor som står i ladugård med rött och blått ljus.
    2 juni 2023

    Kor ser oväntat bra i mörker – och behöver inget färgat ljus

    Mjölkkor ser bra i mörker, så nattbelysning i ladugården behövs inte för kornas del. De behöver heller inte rött och blått ljus, som har förespråkats. Det framgår av forskning där kor bland annat har fått ta sig fram i mörka hinderbanor.

  13. Interiör från en stor livsmedelsbutik, kundvagn, människor skymtas, kundvagn i förgrunden.
    1 juni 2023

    Mycket onyttig mat i matbutikers reklamblad

    Ohälsosam mat dominerar i mataffärernas veckoblad, enligt en genomgång som forskare vid Göteborgs universitet har gjort.

  14. Glas med grön dryck, mörk bakgrund.
    2 maj 2023

    Rätt dryck i spenatsmoothien ger mest antioxidant

    Vilken dryck du blandar i din spenatsmoothie kan ha betydelse. Det enligt en studie där forskare gjort spenatsmoothies på drycker som komjölk och sojadryck.

  15. 2 maj 2023

    Elektronisk näsa kollar vinets kvalitet

    Håller rödvinet hög kvalitet eller är det surt? Det kan en ny elektronisk näsa, som kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, snabbt avgöra.

  16. Bord med två händer och påskpyssel i form av bland annat ägg.
    6 april 2023

    Visst går det att äta klimatsmart i påsk – här är matforskarens bästa tips

    En del av påskmaten är problematisk ur hållbarhetssynpunkt. Men bra alternativ finns. Här är matfilosofen och forskaren Henrik Lagerlunds bästa tips på hållbar påskmat.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera