Livsmedel
-
Hopp för strömming på borden, trots gifterna
Strömmingen på våra tallrikar är hotad – av både gifter och storskaligt fiske. Men med en smartare fiskestrategi kan strömmingen öka igen i Östersjön. Bestånden kan kartläggas på genetisk väg och det finns metoder för att minska gifthalterna. Det finns alltså hopp om att vi ska...
-
Stadsodling kan ge oss mat i kristid
Tillgång till mat är avgörande för vår överlevnad. Men vad händer om det blir krig, eller en längre kris? Stadsodlingar kan vara ett sätt att dryga ut livsmedlen. Men det krävs en vilja – från både politiker och samhälle.
-
Lightläsk – hur farligt är det egentligen?
Förra året klassade WHO sötningsmedlet aspartam som ”möjligen cancerframkallande”. Många satte sin aspartamsötade lightläsk i vrångstrupen. Men betyder klassningen att Cola-Cola Zero och andra lågkaloridrycker sötade med aspartam ger cancer?
-
Hushållen står för mindre del av matsvinnet
Enligt tidigare rapporter kom två tredjedelar av matsvinnet från hushållen, men nya siffror visar att det knappt är hälften. Den större delen av matsvinnet uppstår tidigare i livsmedelskedjan, det vill säga i jordbruket, industrin, butiker och restauranger.
-
Tomater som odlas i Sverige kan ha miljöfördelar
Svenska året runt-odlade tomater kan vara ett grönare alternativ till importerade. Men då krävs rätt förutsättningar, till exempel att energin till växthusen kommer från spillvärme.
-
Filmjölk bättre än mjölk mot benskörhet
Att dricka mycket mjölk är kopplat till både högre risk att drabbas av höftfraktur och till högre dödlighet, särskilt för kvinnor. Filmjölk och yoghurt är tvärtom kopplade till lägre risk. Men varför? Det kan handla om...
-
Jäst och larver kan bli mat till odlad lax
Ett stort krux med odlad lax är det resursslukande fiskfodret. Men det kan gå att odla fisk på mer hållbart vis genom att mata fiskarna med larver och jäst istället för med fiskmjöl och sojabönor. Det framgår av en ny <a class="glossaryLink" ...
-
Måttlig lågkolhydratkost har fördelar vid typ 1-diabetes
Måttlig lågkolhydratkost vid typ 1-diabetes hos vuxna har fördelar jämfört med traditionell kost. Medelnivån på blodsockret sänks och tiden per dygn med bra värden ökar, visar en studie.
-
Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla
Havssallat kan bli en ingrediens i framtidens livsmedel och – med lite hjälp på traven – få lika hög proteinhalt som sojabönor, visar en avhandling. Det kan bana väg för algburgare eller algbollar som alternativ till köttfärs...
-
Socker ökar suget efter fett
Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.
-
Forskare om restaurangjobb: Ofta en form av underkastelse
Restauranger söker ofta personal som ska bete sig underdånigt, medan restaurangarbetare själva vill ha en genuin kontakt med gästerna och få upplopp för sin kreativitet, visar ny forskning.
-
Så kan maten räddas när åkrar blir bostadsområden
Kommunerna tar inte tillräckligt mycket hänsyn till framtida livsmedelsförsörjning när bostäder byggs på åkermark. Forskare bakom en studie anser därför att fler ekonomiska styrmedel behövs.
-
Odlad havskatt kan bli alternativ till laxmiddagen
I framtiden kan odlad havskatt dyka upp på våra tallrikar. Men jämfört med den populära laxen finns en del utmaningar vid storskalig odling, visar en avhandling.
-
Matsvinn fortfarande ett stort problem
Matsvinnet har minskat lite bland svenska hushåll, men globalt går utvecklingen trögt. För att nå FN:s hållbarhetsmål behövs fler insatser, menar forskare vid Karlstads universitet.
-
Muggar i papper eller plast – båda skadliga för naturen
Det är inte problemfritt att byta ut kaffemuggen i plast till en i papper. Även en slängd pappersmugg innehåller giftiga kemikalier som gör skada i naturen, enligt forskare.
-
Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem
Larver kan både mätta oss och läka svåra sår bättre än både antibiotika och kirurgi. Om de får. Äckelkänslor kan lura oss att undvika också det som är bra för oss, visar forskning.