Livsmedel
-
Filmjölk bättre än mjölk mot benskörhet
Att dricka mycket mjölk är kopplat till både högre risk att drabbas av höftfraktur och till högre dödlighet, särskilt för kvinnor. Filmjölk och yoghurt är tvärtom kopplade till lägre risk. Men varför? Det kan handla om oxidativ stress.
-
Jäst och larver kan bli mat till odlad lax
Ett stort krux med odlad lax är det resursslukande fiskfodret. Men det kan gå att odla fisk på mer hållbart vis genom att mata fiskarna med larver och jäst istället för med fiskmjöl och sojabönor. Det framgår av en ny avhandling.
-
Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla
Havssallat kan bli en ingrediens i framtidens livsmedel och – med lite hjälp på traven – få lika hög proteinhalt som sojabönor, visar en avhandling. Det kan bana väg för algburgare eller algbollar som alternativ till köttfärs framöver.
-
Socker ökar suget efter fett
Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.
-
Forskare om restaurangjobb: Ofta en form av underkastelse
Restauranger söker ofta personal som ska bete sig underdånigt, medan restaurangarbetare själva vill ha en genuin kontakt med gästerna och få upplopp för sin kreativitet, visar ny forskning.
-
Så kan maten räddas när åkrar blir bostadsområden
Kommunerna tar inte tillräckligt mycket hänsyn till framtida livsmedelsförsörjning när bostäder byggs på åkermark. Forskare bakom en studie anser därför att fler ekonomiska styrmedel behövs.
-
Odlad havskatt kan bli alternativ till laxmiddagen
I framtiden kan odlad havskatt dyka upp på våra tallrikar. Men jämfört med den populära laxen finns en del utmaningar vid storskalig odling, visar en avhandling.
-
Matsvinn fortfarande ett stort problem
Matsvinnet har minskat lite bland svenska hushåll, men globalt går utvecklingen trögt. För att nå FN:s hållbarhetsmål behövs fler insatser, menar forskare vid Karlstads universitet.
-
Muggar i papper eller plast – båda skadliga för naturen
Det är inte problemfritt att byta ut kaffemuggen i plast till en i papper. Även en slängd pappersmugg innehåller giftiga kemikalier som gör skada i naturen, enligt forskare.
-
Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem
Larver kan både mätta oss och läka svåra sår bättre än både antibiotika och kirurgi. Om de får. Äckelkänslor kan lura oss att undvika också det som är bra för oss, visar forskning.
-
Bred mix av havssallat finns längs kusterna
20 olika arter havssallat växer i svenska kustvatten. Det är långt fler av de ätbara algerna än forskare hittills känt till.
-
Kor ser oväntat bra i mörker – och behöver inget färgat ljus
Mjölkkor ser bra i mörker, så nattbelysning i ladugården behövs inte för kornas del. De behöver heller inte rött och blått ljus, som har förespråkats. Det framgår av forskning där kor bland annat har fått ta sig fram i mörka hinderbanor.
-
Mycket onyttig mat i matbutikers reklamblad
Ohälsosam mat dominerar i mataffärernas veckoblad, enligt en genomgång som forskare vid Göteborgs universitet har gjort.
-
Rätt dryck i spenatsmoothien ger mest antioxidant
Vilken dryck du blandar i din spenatsmoothie kan ha betydelse. Det enligt en studie där forskare gjort spenatsmoothies på drycker som komjölk och sojadryck.
-
Elektronisk näsa kollar vinets kvalitet
Håller rödvinet hög kvalitet eller är det surt? Det kan en ny elektronisk näsa, som kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, snabbt avgöra.
-
Visst går det att äta klimatsmart i påsk – här är matforskarens bästa tips
En del av påskmaten är problematisk ur hållbarhetssynpunkt. Men bra alternativ finns. Här är matfilosofen och forskaren Henrik Lagerlunds bästa tips på hållbar påskmat.