Livsmedel
-
Maten du äter kan försämra din djupsömn
Äter du fryspizza och choklad till middag finns risken att du sover sämre jämfört med om du ätit en nyttig laxpytt. Det framgår av ett sömnexperiment vid Uppsala universitet. De deltagare som åt en jämförelsevis onyttig mat fick ytligare...
-
Rätt dryck i spenatsmoothien ger mest antioxidant
Vilken dryck du blandar i din spenatsmoothie kan ha betydelse. Det enligt en studie där forskare gjort spenatsmoothies på drycker som komjölk och sojadryck.
-
Elektronisk näsa kollar vinets kvalitet
Håller rödvinet hög kvalitet eller är det surt? Det kan en ny elektronisk näsa, som kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, snabbt avgöra.
-
Visst går det att äta klimatsmart i påsk – här är matforskarens bästa tips
En del av påskmaten är problematisk ur hållbarhetssynpunkt. Men bra alternativ finns. Här är matfilosofen och forskaren Henrik Lagerlunds bästa tips på hållbar påskmat.
-
Höjning av matpriser ungefär som resten av EU
De snabbt ökande matpriserna gräver hål i konsumenternas plånböcker och eldar på inflationen. Men är situationen värre i Sverige än i andra europeiska länder? Svaret är att variationer finns över tid, men i stort sett följer de...
-
Potatiskung fick gener från vilda släktingar – mögel försvann
Den populära potatissorten King Edward är känslig för angrepp från bladmögel. Men med hjälp av tre nya gener lyckas den försvara sig mycket bra, visar en studie vid SLU.
-
Klimatsmart sjömat kan bidra till bättre kostvanor
Livsmedel från vatten kan spela en viktig roll för hälsosam och hållbar matproduktion. Men resurserna används inte fullt ut, menar forskare bakom en studie.
-
Gel från majsfibrer kan skydda tjocktarmen
Livsmedel som går till spillo kan komma till nytta för vår hälsa, visar en studie från KTH. Forskare har nämligen uppfunnit en majsbaserad gel, som skulle kunna ingå i mat och skydda tjocktarmen mot inflammationer.
-
Näring i vegokött tas inte upp av kroppen
Forskare har analyserat 44 köttsubstitut som säljs i Sverige. Många produkter, visade det sig, innehåller mycket järn – men kroppen kan inte ta upp det. Det här borde stå på förpackningarna, anser forskarna.
-
Så gjorde svenska julfirare med julmaten mitt i pandemin
Take away-jul, färdiga julmatkassar och nya sorters julbord. Julen 2020, mitt i pandemin, blev på många sätt en lite annorlunda historia, bland annat vad gäller maten. Här är svenskars vittnesmål från coronajulen, enligt forskning från SLU.
-
Äldre personer less på mat via nätet − återgår till vanliga affären
Under pandemin började många, inklusive personer över 70 år, att köpa mat på nätet. Men att shoppa på nätet ger inga vänner. Idag har framför allt de äldre konsumenterna sökt sig tillbaka till de fysiska butikerna − av...
-
Gröna matuppfinningar – hur miljösmarta är de egentligen?
Växtbaserade substitut till animaliska livsmedel, vertikala odlingar och hemkörning av mat. På matområdet finns en rad innovationer som framställs som miljösmarta och hållbara. Men är de verkligen det? Det finns tveksamheter och stora kunskapsluckor,...
-
Mer koll på ärtan kan ge bättre grön biff
Hur skapar man en växtbaserad biff med perfekt tuggmotstånd eller ett silkeslent substitut till mjölk? Forskare ska nu undersöka hur ärtprotein kan bidra till framtidens livsmedel.
-
Grönsaker varje dag skyddar mot inflammation
Två portioner grönsaker per dag räcker för att minska risken för inflammation – som slår till mot flera ställen i kroppen samtidigt. Frukt däremot verkar inte ha samma effekt, visar forskning om äldre från Örebro...
-
Forskare: Djurföda blir människoföda – och mättar en miljard
Föda till boskap och fiskodlingar blir föda till människor istället. På så sätt kan upp till en miljard människor få mer mat i magen, enligt studie.
-
Små jordgubbar när bekämpningsmedel gör bin slöa
Vilda bin som får i sig växtskyddsmedlet klotianidin från behandlad raps blir långsammare. De tar längre tid på sig att pollinera jordgubbsblommor och bären blir mindre, visar en studie från Lunds universitet.