Luktsinne
-
Vårt luktsinne styrs av hjärnans förväntningar
Luktsinnet påverkas till stor del av ledtrådar från andra sinnen när förutsägelser om dofter ska göras. Det visar en studie från Stockholms universitet.
-
Elektronisk näsa kollar vinets kvalitet
Håller rödvinet hög kvalitet eller är det surt? Det kan en ny elektronisk näsa, som kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, snabbt avgöra.
-
Gen kan öka risken för demens om luften är dålig
Det finns en koppling mellan luftföroreningar och risken att drabbas av demens. En ny studie från Umeå visar att personer med en specifik genvariant löper extra stor risk om de utsätts för skadliga partiklar under lång tid.
-
Symtom vid postcovid kan spåras i dna
Vid postcovid syns en omprogrammering av vilka gener som är aktiva i en cell. Det kan förklara symtom som försämrat smak- och luktsinne, visar forskning.
-
Människans luktsinne är skarpt – men kan vi spåra vilda djur?
Hur bra luktsinne har vi människor egentligen? Kan vi känna lukten av rådjur? Och skulle vi, precis som jakthundar, kunna spåra upp vilda djur? Luktforskaren Johan Lundström vet.
-
Ny cellupptäckt kan öka förståelsen för vårt luktsinne
Forskare har upptäckt en tidigare okänd komponent i de nervceller som gör att vi kan uppfatta lukt. Upptäckten kan få betydelse för forskningen om nedsatt luktsinne – som drabbat många i samband med covid-19.
-
Luktförlust och andfåddhet hos många även efter mild covid-19
Det blir allt tydligare att även mild covid-19 kan ge postcovid-besvär. Vanligast är förlust av lukt eller smak, följt av andfåddhet och symtom från bröstkorgen, enligt en studie av drygt 10 000 anställda i Västra Götalandsregionen.
-
Ny teknik låter näsan vara med i spelvärlden
Tänk dig att gå ner i en virtuell vinkällare och känna doften av ett glas rött. Det här är nu möjligt tack vare en liten doftmaskin som kopplas till VR-spel. Forskarna hoppas även att tekniken framöver kan hjälpa människor som...
-
Elektronisk nos kan på sikt säkra rättsfallen
Idag används likhundar för att hitta mänskliga kvarlevor vid exempelvis mord och naturkatastrofer. Men det finns både rättsliga och etiska problem. Därför utvecklar forskare vid Linköpings universitet en elektronisk nos som på sikt ska kunna...
-
Därför luktar det sommar
Mustig jord, uppfriskande sommarregn och multnande löv - olika årstider bjuder på olika dofter. Mest luktar sommaren, till och med åskväder har sin specifika doft. Men varför luktar det?
-
Samma dofter gillas över hela världen
Oavsett vilken kultur en person tillhör visar de upp liknande förkärlek för vissa dofter. Vilka lukter vi gillar eller ogillar avgörs främst av strukturen på den aktuella luktmolekylen.
-
Bra luktsinne hjälper i nära romantiska relationer
Bra luktsinne ger högre sexuellt välmående och lägre otrohet. Luktsinnet är relaterat till olika romantiska och intima beteenden i förhållanden.
-
Julen doftar – även efter covid-19
Julen är full av dofter. Men den behöver inte vara fördärvad för den som tappat luktsinnet, till exempel på grund av covid-19. Även om dofterna dämpas kan vi uppleva dem på flera sätt.
-
Luktsinnet – människans snabbaste varningssystem
Hjärnan reagerar blixtsnabbt när det luktar fara. Med hjälp av ny teknik har forskare vid Karolinska Institutet nu kunnat studera vad som händer i hjärnan när det centrala nervsystemet avgör om en lukt är en fara eller inte.
-
Träna luktsinnet hemma med ny uppfinning
Luktträning var tidigare mest något för vinentusiaster och doftforskare. Men det har coronapandemin ändrat på.
-
Sämre livskvalité med tappat luktsinne
Att tappa luktsinnet, exempelvis i samband med covid-19, skapar en rad problem för den som drabbas. Viktminskning, nedstämdhet och försämrade sociala relationer är några av konsekvenserna som bidrar till en försämrad livskvalité.