1. Kvinna använder en läsplatta.
    19 december 2024

    Utbildning och inkomst formar våra nyhetsvanor

    Pengar spelar roll för att kunna prenumerera på en digital morgontidning. Lågutbildade med lägre inkomster vänder sig i stället till sociala medier för att ta del av nyheter. Det visar en ny rapport.

  2. Filmkamera i förgrunden, studiomiljö i oskärpa i bakgrunden.
    12 december 2024

    Allt färre äger nyhetsmedierna i Sverige

    De svenska nyhetsmedierna ägs av allt färre företag. Det har varit en tydlig trend under det senaste årtiondet, visar en ny rapport från Nordicom vid Göteborgs universitet. Utvecklingen innebär möjligheter – och risker.

  3. Kvinna, i profil, blåser i hundvissla. Grön bakgrund och vit hund på marken.
    22 november 2024

    Hundvisslan – det dolda budskapet i politiken

    "Hundvissling", att skicka ut dolda budskap som bara "hörs" av vissa i befolkningen, är ett grepp som kan användas av politiker. Det har inte studerats mycket i Sverige. Men enligt en ny studie från Göteborgs universitet kan greppet mycket väl fungera på svenska väljare.

  4. Barn läser bok på nära håll, håller finger mot texten. Boken ligger på ett bord.
    28 oktober 2024

    Hotfull teknik i barnböcker

    Ny teknik, som sociala medier, blir alltmer självklara inslag i barn- och ungdomsböcker. Men i böckerna framställs tekniken ofta som farlig. – Det är påtagligt att det finns en negativ bild av tekniken, säger forskaren Jakob Olsson vid Karlstads universitet.

  5. Ung leende man med skägg håller en kamera framför sig och filmar sig själv, inomhus.
    2 oktober 2024

    Så tjänar influerare pengar på samhällsfrågor

    Populära profiler i sociala medier blandar allt oftare samhällsfrågor och produktreklam. Det kan öka försäljningen – men bara om engagemanget uppfattas som genuint och publiken inte är alltför skeptisk. Det framgår av en studie från Handelshögskolan i Stockholm.

  6. Tre ungdomar sitter med mobiler
    30 september 2024

    Unga möter tufft klimat på sociala medier

    Sociala medier bidrar till gemenskap och underlättar kontakten med vänner och familj. Men allt på nätet får oss inte att må bra. Utseendehets kan få unga kvinnor att känna sig misslyckade och tonårspojkar utsätts för mycket hat. Det visar en rapport.

  7. Fjärrkontroll och tv-skärm
    14 maj 2024

    Rörlig bild i topp bland svenska medievanor

    De flesta svenskar lägger mycket tid på medier − mest populärt är att titta på rörlig bild och strömmad tv. Men även sociala medier står högt i kurs och Tiktok lockar allt fler yngre. Årets Mediebarometer visar också att förtroendet för public service är högt.

  8. Fyra tonårstjejer kollar sina mobiler.
    24 april 2024

    Spel hjälpte elever att granska nyheter

    I myllret av inlägg på sociala medier är det inte alltid lätt att avgöra om informationen är korrekt och trovärdig. Men genom att använda ett datorspel blev gymnasieelever bättre på att skilja mellan pålitliga och vilseledande nyheter. Det visar en studie vid Uppsala universitet.

  9. Närbild på ett pekfinger och en mobilskärm med flera ikoner för appar, däribland Telegram.
    20 mars 2024

    Supermedium framträder i krigets Ukraina  

    Sociala medier spelar en central roll i nyhetsflödet från kriget i Ukraina – inte minst plattformen Telegram som har blivit som ett slags supermedium i Ukraina. Kruxet är att källorna kan vara både osäkra och okända. Och när svenska medier hänvisar till osäker information riskerar de...

  10. Kvinna i vit tröja och vit rock tittar på sin mobiltelefon.
    20 februari 2024

    Tveksamma medicinska tester marknadsförs med feministiska argument

    Fertilitet och bröstcancer är områden där tester och behandlingar med tveksam effekt saluförs till kvinnor. Reklamargumenten har ofta en feministisk ton samtidigt som de säljande företagen tiger om att vetenskapligt stöd saknas, skriver forskare i en...

  11. Ung kvinna sitter i soffan med en mobiltelefon
    24 januari 2024

    Mindre tid på sociala medier förbättrade psykiskt mående

    Psykisk hälsa och självkänsla kan förbättras om mindre tid läggs på sociala medier. Det visar en studie där unga vuxna begränsade användningen till en halvtimme om dagen.

  12. Person med gul stickad kofta och silverarmband sitter med händerna på en bärbar dator.
    17 oktober 2023

    Hot och trakasserier mot kvinnor i politiken stör demokratin

    Att politiker drabbas av hot, trakasserier och skrämseltekniker blir vanligare. Och framträdande politiker som är kvinnor trakasseras och tystas i högre utsträckning än manliga kollegor. Denna klyfta får följder för demokratin, enligt en ny <a...

  13. 12 september 2023

    Unga känner press att dela nakenbilder

    Killar och tjejer på högstadiet gör det i lika stor utsträckning, men tjejer har mer negativa erfarenheter. De känner större press att dela bilder av sig själva och blir oftare "skammade", visar forskning.

  14. Tre ungdomar i svart i en tegelbeklädd trappa utomhus. En av personerna ligger och verkar sova.
    15 juni 2023

    Trötta tonåringar vill att vuxna skärper sömnrutiner

    Ungdomar sover ofta för lite. Och många av dem tycker att vuxna bör skärpa till sig och bestämma mer – till exempel genom att kräva att skärmar släcks i god tid på kvällen. Det framgår av en avhandling.

  15. Person sitter utomhus, i keps, och läser dagstidning.
    16 maj 2023

    Allt fler prenumererar på dagstidningar

    Fler prenumererar på dagstidningar. Och befolkningen i Sverige ägnar överlag mer tid åt medier jämfört med hur det var före pandemin. Det framgår av statistik från Göteborgs universitet.

  16. Folkmassa utomhus, i fokus syns ung man som ropar i megafon.
    9 maj 2023

    Det avgör vem som blir politiskt aktiv, exempelvis i Ryssland

    Vem blir politiskt aktiv? I Ryssland och många andra länder är politiskt engagemang ett privilegium för de redan privilegierade – de som har hög status och tillhör de rätta sociala nätverken. Det är slutsatsen i en ny avhandling.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera