Stress
-
Negativa attityder på jobbet försvårar stöd vid psykisk ohälsa
Är du utmattad eller deprimerad riskerar du att få sämre stöd på jobbet om chefer och kollegor har en negativ eller okunnig inställning till psykisk ohälsa. Hjälpinsatser som skulle kunna förebygga en sjukskrivning uteblir. Det framgår av en studie från Sahlgrenska akademin vid...
-
Datorspel kan mildra traumatiska minnen
Behandling med datorspelet Tetris kan minska symptom på posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det visar en studie som gjorts på hälso- och sjukvårdspersonal som arbetade under pandemin.
-
Stress och konflikter på jobbet bakom sjukskrivningar
Medelålders kvinnor som upplever stress på jobbet har rejält förhöjd risk för framtida sjukskrivningar. Brist på inflytande och konflikter bidrar till stressen, visar en studie.
-
Stress kopplas till ökad risk för psoriasis
Unga män som har svårare att hantera stress riskerar i högre grad att drabbas av hudsjukdomen psoriasis senare i livet. Det visar en stor studie från Göteborgs universitet.
-
Jobbresor kan innebära risker för hantverkare och vårdpersonal
Trötthet, stress, värk, bristfälliga cyklar och lösa föremål i bilar. En ny forskningsstudie har granskat arbetsmiljö och säkerhet när hantverkare och omsorgspersonal reser i tjänsten.
-
Ofrivillig ensamhet går att bryta
Ofrivillig ensamhet påverkar hälsan, och kan kännas extra svår vid stora högtider som jul. Forskarna skiljer på social och emotionell ensamhet. Båda kan brytas, men på lite olika sätt.
-
Nervceller bakom negativa känslor identifierade
Vilka biologiska mekanismer styr negativa känslor? Forskare har hittat ledtrådar genom att studera nervceller som framkallar långvarig stress hos möss.
-
Så laddar du för återhämtning under semestern
Före sommarledigheten hopar sig ofta både arbetsuppgifter och fritidsaktiviteter. Så hur går vi från hög stress till semestervila? Psykologiforskaren Hanna Malmberg Gavelin ger sina bästa tips.
-
Ökad stress bland studenter under pandemin
Coronautbrottet ledde till oro och sämre livskvalitet för universitetsstudenter. Situationen var extra tuff för dem som startade sina studier i början av pandemin.
-
Många utmattade i kvinno- och nyföddhetsvården under pandemin
Utmattning, ett tidigt tecken på utbrändhet, rapporterades under pandemin av nästan en femtedel av tillfrågad personal inom kvinno- och nyföddhetsvård. Det framgår av en studie från Göteborgs universitet.
-
Tipsen som ska få unga chefer att må bättre
Unga chefer är engagerade och ambitiösa, men många mår sämre än sina äldre kollegor. Det visar forskning som resulterat i en guide – med tips för att stötta unga ledare och förebygga psykisk ohälsa.
-
Plugga i par minskar klyftor mellan studenter
Internationella studenter kan lätt hamna utanför gemenskapen. Men om studenter som inte känner varandra paras ihop kan trivsel och samarbeten bli bättre. Det visar en studie från Chalmers.
-
ASMR – sinnliga ljud som får hjärnan att jubla
Internetfenomenet ASMR har exploderat på Youtube. Men varför får en del behagliga kittlingar eller rysningar – det som ibland kallas ”hjärnorgasm” – av videoklippen med viskande röster och prasslande ljud? Flera förklaringar kan finnas,...
-
Utmattade kommunanställda vanligt i norra Sverige
Var femte kommunanställd i glesbygd i norra Sverige upplever självskattat utmattningssyndrom. Långvarig stress, hälsoproblem och försämrat välbefinnande är delar av problemet.
-
Spädbarnsmassage gynnar både förälder och barn
Spädbarnsmassage stärker relationen mellan barn och förälder. Massagen minskar stress, lindrar smärta, motverkar gulsot och gör att spädbarnet följer sin viktkurva snabbare.
-
Tuff barndom bakom många sjukdomar
Våld i familjen, en förälder som missbrukar – eller inga rena kläder, för små skor, inte tillräckligt med mat på bordet. Sådana barndomsupplevelser ökar risken för sjukdomar i vuxen ålder.