Djur eller människor? Därför spelar det roll

När möss tränar tidigt på dygnet blir de smalare, visar forskning. Betyder det att den som vill gå ner i vikt borde sticka ut och jogga före frukost? Nja, så enkelt är det inte.

Forskare använder ofta djur, som möss, i sina studier. Låt oss ta ett exempel från forskning.se:

För ett tag sedan skrev vi att fettförbränningen påverkas av när på dygnet vi tränar. När man läser det är det lätt att tro att det gäller oss människor. Men det gör det inte, det gäller möss. Och det är inte samma sak.

En viktig skillnad är till exempel att möss är nattdjur. Det kan påverka när de bränner fett bäst.  

Forskarna själva är förstås medvetna om det och säger det själva i artikeln: ”Det behövs fler studier för att kunna dra några säkra slutsatser om (…) människor”.

Men vad är poängen med att använda djur i forskning om det inte går att dra slutsatser om människor?

Det kan finnas flera skäl. Här är några:

  • Enklare att styra experimenten

    Forskare kan styra över vad försöksdjur, som möss, äter, hur de sover och när de tränar. Det gör det enklare att undersöka hur en specifik sak, som tidpunkten för träning, påverkar dem.

  • För stor risk att testa på människor

    Forskare får inte göra studier som riskerar att skada människor. Därför måste till exempel en medicin eller ett vaccin testas på djur först. Forskare som gör experiment med djur måste göra det ansvarsfullt och följa många regler.

  • Hjälper forskarna förstå människokroppen

    Trots skillnader finns det också många likheter mellan djur och människor. Vi har till exempel liknande matsmältningssystem, blodomlopp och immunförsvar. När forskarna ser att möss går ner mest i vikt när de tränar i början av sin aktiva tid på dygnet, har forskarna lärt sig något som de kan ha nytta av i sin fortsatta forskning.

Psst …

Vetenskapens värld är stor – denna guide är liten. Se det här som en startpunkt för att förstå mer om forskning. Saknar du något eller har du en synpunkt? Mejla oss gärna på red@forskning.se