Vägledning för lärare

Fatta forskning ger dig som lärare stöd när du hjälper eleverna att förstå och tolka forskningsresultat. Vi blir glada om du hör av dig med tips på hur vi kan göra innehållet ännu mer användbart!

De flesta av oss är bara intresserade av vad forskarna kommit fram till. Men ibland behöver man också veta hur de har kommit fram till det. Den som förstår hur forskning går till har lättare att sätta forskningsresultat i sitt sammanhang – och att se vad de betyder i ett större perspektiv.

Vetenskaplig allmänbildning

Ibland kallas sådan kunskap för science literacy, men vi säger hellre vetenskaplig allmänbildning. Det handlar om ett medvetet sätt att förhålla sig till kunskap.

Grunden är att förstå att kunskap kommer från empiri – alltså från att undersöka och observera världen.

Den som är vetenskapligt allmänbildad:

  • vill ha välgrundade skäl för sina uppfattningar,
  • förstår hur vetenskapliga metoder fungerar,
  • kan värdera olika påståenden, och
  • kan själv leta fram pålitliga fakta
  • har verktyg att förstå omvärlden och fatta informerade beslut.

Hjälp i undervisningen

Fatta forskning kan vara ett stöd i undervisningen – till exempel vid gymnasiearbetet eller i uppgifter som handlar om att söka efter pålitliga källor och förstå hur forskning fungerar.

Koppling till läroplanen

Innehållet i Fatta forskning kan kopplas till läroplanen för både grundskolan och gymnasieskolan.

I Lgr 22, läroplanen för grundskolan, står det att skolan ska ansvara för att:

  • varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden.

I Gy 11, läroplanen för gymnasieskolan, står det att skolan ska ansvara för att:

  • varje elev har förmåga att kritiskt granska och bedöma det eleven ser, hör och läser för att kunna diskutera och ta ställning i olika livsfrågor och värderingsfrågor.

Så är Fatta forskning uppbyggt

Fatta forskning består av tre delar:

  • 1

    Vad är forskning?

    Enkla förklaringar av vad forskning är och vad som skiljer vetenskaplig kunskap från annan kunskap.

  • 2

    Förstå forskning

    En guide till att värdera forskningsresultat, med konkreta frågor som: Vilken typ av studie är det? Hur många personer eller djur har studerats? Vad kan vi dra för slutsatser?

  • 3

    Forskningens historia

    Nedslag bland de människor och händelser som format forskningens historia: de första forskarna, historiska upptäckter och kvinnorna som vigde sitt liv åt vetenskapen.

En pålitlig resurs

Fatta forskning är en del av forskning.se, en webbplats som drivs av fyra myndigheter: Vetenskapsrådet, Forte, Vinnova och Naturvårdsverket. Forskning.se:s uppdrag är att göra forskning lätt att nå och förstå. Med Fatta forskning vill vi bidra till en ökad vetenskaplig allmänbildning. Innehållet är faktagranskat.

Fritt att använda

Allt material på Fatta forskning är gratis och fritt att använda i undervisningen. Du kan kopiera och dela det med dina elever.

Hur kan Fatta forskning bli användbart för dig?

Hör gärna av dig och berätta vad du behöver eller om du har frågor om innehållet! Skriv till oss på red@forskning.se

Därför är det klokt att lita på forskning

Att forska handlar om något som i grund och botten är ganska okomplicerat: att ta reda på saker genom att följa en väl genomarbetad process.

Som lärare kan du hjälpa dina elever att förstå hur forskning fungerar. När du lär ut forskningsprocessen och uppmuntrar ett kritiskt tänkande bidrar du till att eleverna blir bättre rustade att tolka forskningsresultat och fatta välgrundade beslut, både i skolan och i livet.

/Redaktionen för forskning.se