Kan man forska om vad som helst?

Ja, man kan forska om nästan vad som helst – så länge man håller sig till lagar, forskningsetik och vetenskapliga metoder.

Man kan till exempel forska om hur katter jamar. Språkvetaren Susanne Schötz upptäckte att hennes egna fem katter lät olika i olika situationer. Vad betydde det? Det blev ett forskningsprojekt där hon mätte katternas jam, kurr och spinn med vetenskapliga metoder.

Forskning kan ge oväntad nytta senare

Vad man väljer att forska om är upp till en själv, utifrån intresse och förkunskaper. Ingen vet på förhand vad forskningen kan leda till. Från början ser man kanske inte någon praktisk nytta med det man vill undersöka – man vill helt enkelt bara förstå mer. Men så plötsligt kommer det oväntat till användning, ibland långt senare.

Många av historiens viktigaste upptäckter har skett när forskare undersökt något helt annat.

Andra forskningsprojekt kan visa sig vara jätteviktiga i framtiden. Som när fågelinfluensan kom, och forskning om fåglars flyttvägar plötsligt blev värdefull för hela samhället.

Vad gör en forskare?

Hur man gör när man forskar beror på många saker, som vilket ämne det handlar om. Här är tre exempel :

När går det inte att forska?

För att kunna forska om något, måste det gå att se, mäta eller dokumentera det. Om det inte går, kan man heller inte undersöka det vetenskapligt. En forskare kan till exempel inte bevisa eller motbevisa hypotesen “enhörningar förökar sig bäst i arktiska områden” eftersom det inte finns några enhörningar att studera.

En fråga som många vill ha svar på är vad som händer efter döden. Men tyvärr kan inte forskningen ge svar på det.

En annan fråga är meningen med livet. Det är visserligen möjligt att forska om hur människor tänker, tycker och tror – via till exempel enkäter eller intervjuer – men inte komma fram till ett vetenskapligt svar som är absolut sant. Detsamma gäller för frågor om vad som är rätt eller fel och vad som är fult eller vackert.

Vetenskapens styrka ligger i att undersöka och förstå det som går att mäta och observera; resten får man närma sig med hjälp av filosofiska och personliga funderingar.

Annat som gör det svårt att forska

Forskning är dyrt

Forskning kostar mycket pengar. Forskare måste ofta söka bidrag, och konkurrensen om pengarna är hård. Utan pengar kan det vara svårt att genomföra forskningen.

Forskning måste följa lagar och regler

Forskning måste följa både etiska regler och lagar. Till exempel måste forskning som använder djur godkännas av en etisk nämnd.

Exempel:

Tänk dig att du som forskare vill ta reda på om rökning är skadligare för ungdomar än för vuxna. Du vill göra en studie med ungdomar som röker för att undersöka hur det ligger till.  Men vad kan ställa till problem på vägen?

Etiska problem: Rökning är skadligt och därför är det oetiskt att uppmana ungdomar röka för att kunna forska om följderna. Alla som deltar i en forskningsstudie måste förstå vad de ger sig in på och vad konsekvenserna kan bli. Om deltagarna är under 18 år måste vårdnadshavare godkänna. Det är dock osannolikt att föräldrar skulle tillåta att deras barn röker för forskningens skull, vilket gör det svårt för forskarna att hitta deltagare till studien.

Juridiska problem: Forskning som involverar barn måste ta hänsyn till deras rättigheter och välmående, enligt barnkonventionen. Om studien uppfattas som att den uppmuntrar rökning eller gör det lättare för unga att få tag på cigaretter, kan den bryta mot Tobakslagen, som finns till för att skydda ungdomar från att börja röka.

Psst …

Vetenskapens värld är stor – denna guide är liten. Se det här som en startpunkt för att förstå mer om forskning. Saknar du något eller har du en synpunkt? Mejla oss gärna på red@forskning.se