10 juli 2019

Vetesorterna som ska klara ett extremt klimat

Klimatförändringarna påverkar svensk livsmedelsproduktion i allt större utsträckning. Redan idag ser vi synliga effekter inom växtodling....

20 juni 2019

“Vi måste minska riskerna med potentiellt hälsofarliga ämnen i vatten”

Samhället behöver mer avancerad teknik för kontroll och rening av dricksvatten. Det är en av de rekommendationer som en internationell...

20 juni 2019

Lodjur sänker priset på jaktarrenden

Stora rovdjur är betydelsefulla inslag i den svenska faunan, men kan ha negativa effekter på möjligheterna till jakt. Ett nytt lodjursrevir...

Två händer håller ett knippe blåmusslor. O bakgrunden ett stilla blått hav.
17 juni 2019

Musselodling kostnadseffektiv rening av Östersjön

Synen på musselodling som miljöåtgärd i Östersjön skiljer sig bland forskare. Men enligt en ny studie är musselodling en kostnadseffektiv...

17 juni 2019

Små fiskar växer snabbare i uppvärmt vatten

Liten – men inte stor fisk – växer allt snabbare i varmare vatten. Det visar data från den så kallade biotestsjön utanför Forsmarks...

13 juni 2019

Torsken i Östersjön är nära en kollaps

Torsken i Östersjön är illa ute. Beståndet är extremt litet och individerna mår allt sämre. Hoten mot torsken är många: ett hårt...

11 juni 2019

Dagens bilder av vattnets kretslopp invaggar oss i falsk trygghet

Dagens bilder som används för att illustrera vattnets kretslopp i utbildning och forskning måste uppdateras. De är missvisande eftersom de...

11 juni 2019

Fisk och säl magrar – djuren på havsbotten påverkar Östersjön

Östersjöns främsta rovdjur högst upp i näringsväven blir allt magrare. En ny studie visar att den försämrade hälsan hos gråsäl och torsk...

5 juni 2019

Flottans gamla ekskogar ger kunskap om dagens ekplanteringar

På Visingsö och andra platser finns gamla ekar som planterades för flottan på 1830-talet. Nu digitaliseras mängder av historiska uppgifter om...

21 maj 2019

Rörflen gör kossorna lagom magra på vintern

Det gäller att ge kor näringsfattigare foder på vintern när de inte betar ute. Dels vill folk ha magert kött, och dels kan feta kor få problem...

20 maj 2019

Klimatet styr symbioserna i skogen

Klimatfaktorer styr vilken typ av symbios som är vanligast mellan trädrötter och svampar eller bakterier i en viss region. Det visar en ny...

13 maj 2019

Tio sätt att minska det svenska matsvinnet

Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Att minska matsvinnet är avgörande för klimatet. Forskare från Sveriges...

10 maj 2019

Storspiggarna tar över i Östersjön

Det finns mycket storspigg i de svenska delarna av Östersjöns utsjö, visar en kartläggning. Så mycket att det finns anledning att bevaka den...

9 maj 2019

Musselodling effektivt som miljöåtgärd i Östersjön

Odling av musslor är ett sätt att rena den övergödda Östersjön och återföra näring till matproduktionen på land. Resultat från tre...

2 maj 2019

Våren har kommit rekordlångt norrut

Blomning respektive lövsprickning har kommit rekordlångt norrut i år jämfört med observationerna från 2015-2018, och jämfört med för 100 år...

2 maj 2019

Skanning efter bevis mot smoltslukande skarvar

Varje år sedan 2011 släpps nästan 300 000 unga laxar och havsöringar (smolt) ut i Dalälven. En del av dem tar sig troligen aldrig ut på öppet...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera