Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
Vetesorterna som ska klara ett extremt klimat
Klimatförändringarna påverkar svensk livsmedelsproduktion i allt större utsträckning. Redan idag ser vi synliga effekter inom växtodling....
“Vi måste minska riskerna med potentiellt hälsofarliga ämnen i vatten”
Samhället behöver mer avancerad teknik för kontroll och rening av dricksvatten. Det är en av de rekommendationer som en internationell...
Lodjur sänker priset på jaktarrenden
Stora rovdjur är betydelsefulla inslag i den svenska faunan, men kan ha negativa effekter på möjligheterna till jakt. Ett nytt lodjursrevir...
Musselodling kostnadseffektiv rening av Östersjön
Synen på musselodling som miljöåtgärd i Östersjön skiljer sig bland forskare. Men enligt en ny studie är musselodling en kostnadseffektiv...
Små fiskar växer snabbare i uppvärmt vatten
Liten – men inte stor fisk – växer allt snabbare i varmare vatten. Det visar data från den så kallade biotestsjön utanför Forsmarks...
Torsken i Östersjön är nära en kollaps
Torsken i Östersjön är illa ute. Beståndet är extremt litet och individerna mår allt sämre. Hoten mot torsken är många: ett hårt...
Dagens bilder av vattnets kretslopp invaggar oss i falsk trygghet
Dagens bilder som används för att illustrera vattnets kretslopp i utbildning och forskning måste uppdateras. De är missvisande eftersom de...
Fisk och säl magrar – djuren på havsbotten påverkar Östersjön
Östersjöns främsta rovdjur högst upp i näringsväven blir allt magrare. En ny studie visar att den försämrade hälsan hos gråsäl och torsk...
Flottans gamla ekskogar ger kunskap om dagens ekplanteringar
På Visingsö och andra platser finns gamla ekar som planterades för flottan på 1830-talet. Nu digitaliseras mängder av historiska uppgifter om...
Rörflen gör kossorna lagom magra på vintern
Det gäller att ge kor näringsfattigare foder på vintern när de inte betar ute. Dels vill folk ha magert kött, och dels kan feta kor få problem...
Klimatet styr symbioserna i skogen
Klimatfaktorer styr vilken typ av symbios som är vanligast mellan trädrötter och svampar eller bakterier i en viss region. Det visar en ny...
Tio sätt att minska det svenska matsvinnet
Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Att minska matsvinnet är avgörande för klimatet. Forskare från Sveriges...
Storspiggarna tar över i Östersjön
Det finns mycket storspigg i de svenska delarna av Östersjöns utsjö, visar en kartläggning. Så mycket att det finns anledning att bevaka den...
Musselodling effektivt som miljöåtgärd i Östersjön
Odling av musslor är ett sätt att rena den övergödda Östersjön och återföra näring till matproduktionen på land. Resultat från tre...
Våren har kommit rekordlångt norrut
Blomning respektive lövsprickning har kommit rekordlångt norrut i år jämfört med observationerna från 2015-2018, och jämfört med för 100 år...
Skanning efter bevis mot smoltslukande skarvar
Varje år sedan 2011 släpps nästan 300 000 unga laxar och havsöringar (smolt) ut i Dalälven. En del av dem tar sig troligen aldrig ut på öppet...