Demokratiska samtal måste få ta tid
Doktorsavhandling i offentlig förvaltning av Annika Theodorsson
Att delta i långa demokratiska samtal ger människor en mer positiv bild av sig själva. Det är viktigt för självbilden att bli sedd och få lov att föra fram sina åsikter, och här spelar även informella samtal vid sidan av mötena stor roll. Ett livligt debattklimat där deltagarna pratar i mun på varandra och där man kan bli avbruten är inte lika illa som att inte bli sedd. Huruvida samtalen leder till beslut och genomförande är av mindre betydelse för deltagarnas självförtroende. Däremot är personligt ansvar för genomförande positivt för både självbild och kunskapsnivå för den som har fått ett uppdrag.
Detta visar Annika Theodorsson i sin doktorsavhandling Samtala både länge och väl. I avhandlingen, som läggs fram vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet den 16 maj, studeras medlemmarnas samtal i tre föräldrakooperativa förskolor. Syftet med studien är att se hur demokratiska samtalen är, hur de som deltar upplever dem samt vilka effekter deltagandet har på dem.
Bakgrunden till studien är att demokratin, i den betydelsen att alla medborgare ska vara med och bestämma, har stora brister. De flesta medborgare deltar bara när de går och röstar i allmänna val. Dessutom sjunker valdeltagandet. För många människor är det ett stort steg att engagera sig i politiken. Det krävs en tilltro till sin egen förmåga för att våga, något som inte alla har. Att delta aktivt i en demokratiskt styrd förening kan vara ett sätt att pröva sina vingar och få de kunskaper och det självförtroende som behövs för att delta i ”den stora demokratin”. Antaganden om positiva effekter av demokratiskt deltagande har förts fram av flera demokratiteoretiska forskare, men de har sällan prövats empiriskt. I Samtala både länge och väl studeras deltagande i demokratiska samtal och vad som händer med de människor som deltar. Avhandlingen väver samman teorier om demokrati med socialpsykologisk teori och studerar både gruppen och individen. Det material som ligger till grund för analysen är observationer av alla möten i de tre kooperativen under drygt ett års tid och samtalsintervjuer med ett trettiotal medlemmar.
Avhandlingens titel: Samtala både länge och väl. Deliberativ demokrati i tre föräldrakooperativ och dess effekter på deltagarna
Avhandlingsförfattare: Annika Theodorsson, tel. 031-14 88 31(bost), 031-773 49 67(arb.)
e-post: Annika.Theodorsson@spa.gu.se
Fakultetsopponentens namn: Dr. polit., Jacob Aars, Bergen
Tid och plats för disputation: Fredagen den 16 maj 2003 kl. 14.15, Hörsal Dragonen, Sprängkullsgatan 19, Göteborg
Kontaktinformation
Svenbo Johansson, avdelningsdirektör
Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet, Göteborgs universitet
Besöksadress: Skanstorget 18
Postadress: Box 720, 405 30 Göteborg
tel. : +46 (0)31 7731022
fax: +46 (0)31 7731940
e-post: Svenbo.Johansson@samfak.gu.se