Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kan artificiell intelligens påverka vår demokrati? Idag används smarta algoritmer på många sociala plattformar, för att sålla fram (eller sålla bort) önskad information. Vem styr egentligen våra val?
Detta är sjunde delen av totalt åtta från forskning.se på temat artificiell intelligens.

Här följer fler filmer som forskning.se tagit fram på temat AI och demokrati.

AI och demokrati

Digitaliseringens fördelar ser vi överallt, men vi ser också problem med en kommersiell och algoritmstyrd nyhetsförmedling. Se filmen med Maja Fjaestad, docent i teknikhistoria, KTH.

AI och integritet

Lite paradoxalt. Vi tenderar att vara mer tillåtande mot Google och Facebook än myndigheter, när det gäller hur vår data används, trots att IT-jättarna säljer informationen vidare till tredje part utan insyn. I filmen intervjuas Karim Jebari, fil. dr. i filosofi, Institutet för framtidsstudier.

AI och övervakning

Totalitära stater kan använda AI för att kontrollera oss. Om vi inte ser upp. En film med Karim Jebari, fil. dr. i filosofi, Institutet för framtidsstudier.

AI och yttrandefrihet

Internet har skapat en fantastisk möjlighet till mångfald, en mångfald av röster, och då vill vi inte ha statlig styrning eller censur. Men hur gör vi då med falska nyheter? Rating? Se filmen med Maja Fjaestad, docent i teknikhistoria, KTH.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera