Take away-jul, färdiga julmatkassar och nya sorters julbord. Julen 2020, mitt i pandemin, blev på många sätt en lite annorlunda historia, bland annat vad gäller maten. Här är svenskars vittnesmål från coronajulen, enligt forskning från SLU.
För att dokumentera en pandemipåverkad julgemenskap utlyste måltidshistorikern Richard Tellström vid SLU ett upprop där svenskar inbjöds att berätta hur de firade julen 2020, med särskilt fokus på julmåltiden.
Hans slutsats är att svenskarnas jul 2020 på vissa sätt var ungefär densamma som förut, till exempel när det handlar om behovet av att utföra traditioner ihop med släktingar och önskan om att vara delaktig i ett slags historisk kontinuitet. Dock blev julen rent praktiskt ofta annorlunda.
Nya påhitt coronajulen 2020
Sammanställningen av svenskarnas julutsagor ska inte ses som representativ för befolkningen i stort, men ger intressanta bilder av hur firandet kunde gå till, enligt Richard Tellström.
Här är några exempel på nymodigheter julen 2020, vad gäller samvaro och mat:
- Många firade utejul – man träffades i trädgårdar, parker och på balkonger
- En del hade digital jul och sågs via videolänk
- En del hade take-away-jul med hämtmat och catering
- Andra beställde färdiga julmatkassar, delikatesslådor och mat från reko-ringar (en modell för lokal mathandel, direkt från producent till konsument)
- Det syntes ett slags sökande efter julmåltidens kärna i form av färre varianter, nya format, nya tolkningar och nya julmatsansvariga personer
Färdiglådor kan bestå
Består något av dessa nymodigheter framöver, måntro? Några som svarade på uppropet sa att de kanske även i framtiden kommer att köpa färdiga lådor med juldelikatesser eller julmatskassar.
Andra som har svarat siar om ett mer återhållet julaftonsbord i framtiden, och att julrätterna sprids ut över en längre tid. Inte allt på samma dag utan en särskild dag för Janssons frestelse, en för lutfisken, och en dag när den finska kålrotslådan serveras som en varmrätt.
Nya julmatsansvariga
Den med störst ansvar för julbordet är vanligtvis en kvinna – som ibland uppskattade den relativa enkelheten i coronajulen 2020, enligt Richard Tellströms undersökning.
– Samtidigt har nya personer fått axla manteln att göra julbord och gillat det, så nya traditionsbärare har stigit fram, säger han.
Rapport:
Jultraditioner med förhinder – Svenskarnas julmat och firande i skuggan av Covid-19-pandemin 2020, Richard Tellström
Kontakt:
Richard Tellström, SLU Future Food, Sveriges lantbruksuniversitet
richard.tellstrom@slu.se