Gula tussilagoblommor utomhus mot blå bakgrund.
Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Under Valborg genomfördes Vårkollen, då allmänheten rapporterar vårtecken som forskare sedan analyserar. Våren 2023 är historiskt sen, konstaterar forskarna. Så här är läget för bland annat björk, sälg, tussilago och blåsippa.

Under Valborgshelgen genomförde Svenska Botaniska Föreningen och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet Vårkollen. Det är ett medborgarforskningsprojekt där forskare analyserar data om vårtecken som människor rapporterat in från hela landet. Det ger en ögonblicksbild av hur långt våren har kommit i landet vid samma tid varje år.

Data från 150 år tillbaka

1873 startade en liknande verksamhet, med insamling av vårtecken. Det gör att Vårkollens resultat kan jämföras med hur det såg ut vid Valborg i Sverige för 150 år sedan.

Till exempel var det normalt, då, att björkarnas lövsprickning startade i allra sydligaste Skåne precis vid Valborg. Men det är annorlunda nu. Vårkollens data visar att det numera är normalt att lövsprickningen når ända upp till den naturliga Norrlandsgränsen till den första maj.

I år har dock björken bara börjat sin lövsprickning upp till Mälardalen och mellersta Värmland – se kartor över björk och hägg längst ned i denna artikel.

Sälg vid snögränsen

På samma sätt hade sälgen börjat blomma i hela Götaland och Sveland vid Valborg, enligt den historiska databasen. Men i år har sälgen påbörjat sin blomning hela vägen upp till snögränsen.

– Vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen hos björk och blomningen hos vårblommande arter tidigarelagts ett par veckor sedan 1873 och vi vet att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen, säger Ola Langvall vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi ser också att vårvädret enskilda år kan göra att vi tillfälligt är tillbaka till 1800-talets vårar.

Tussilago och blåsippa blommade tidigt

Det är mycket tydligt i år hur olika vårvädret påverkar olika arter, beroende på hur tidigt de blommar eller påbörjar sin lövsprickning. De tidiga arterna, som tussilago, blåsippa, vitsippa och sälg, kom i blom tidigt. Men de har till slut hejdats av att det fortfarande ligger snö i stora delar av Norrland.

Samtidigt har björkens lövsprickning och häggblomningen, som är lite senare i starten, inte hunnit få tillräckligt med värme för att hinna slå ut före den första maj i samma utsträckning som tidigare år på 2000-talet.

Blommar fortfarande

Det visar sig också att de tidigblommande arterna fortfarande blommar i stora delar av landet, även om de började blomma för flera veckor sedan. Andra år, när våren kommer tidigt, kan de vid det här laget ha hunnit blomma över i södra Sverige.

Snart görs även Försommarkollen, som rör exempelvis liljekonvalj, prästkrage, rönn, hägg och syrén. För den som vill veta mer, eller delta, finns mer information på Försommarkollen.se.

Lästips: På Vårkollen kan du se kartor för olika växtarter våren 2023. Välj växtart och klicka på ”visa” ovanför kartan. Längst ned i denna artikel syns kartor för björk och hägg, inklusive historisk jämförelse.

Och så här såg det ut vid Vårkollen 2022: Våren är sen i år – björk och hägg tvekar.

Kontakt:

Mora Aronsson, Svenska botaniska föreningen
mora.aronsson@svenskbotanik.se

2 Sverigekartor visande punkter för lövsprickning och blomning av björk och hägg våren 2023.
Bilder: SLU/Ola Langvall.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera