Runsten i Edsberg, Sollentuna kommun. Bild: FredN/Wikimedia commons*
Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Nyfiken på runstenar men har svårt att hitta dem? Nu finns en app som ska förenkla besök till platser där stenar med runskrift finns.

Forskaren Sofia Pereswetoff-Morath vid Stockholms universitet har utvecklat en app med namnet Svenska runstenar. Den innehåller för närvarande 1300 av Sveriges cirka 2000 runstenar.

Med hjälp av appen kan användare få information om exakt var en runsten är placerad. Det framgår också i vilket skick stenen är, om den är hel eller skadad. Appen informerar även om runstenen är uppmålad, det vill säga om färg som bleknat har fyllts i.

Svårt att hitta runstenar

Alla runstenar har graderats och fått ett betyg från 1 till 5 som utgår från skicket. Högst betyg innebär att runstenen är ett perfekt besöksmål. Lägst betyg innebär att den inte går att skilja från en vanlig sten.

– Det är svårt att hitta runstenar även om man är jätteintresserad. Många stenar är flyttade på och står inte kvar på sina ursprungliga platser, säger runforskaren Sofia Pereswetoff-Morath vid Stockholms universitet.

– Andra stenar har försvunnit och jag har varit med om att folk försöker hitta dem trots att stenarna inte längre är där. Det kan bli förvirrande, fortsätter hon.

Appen visar därför bara de runstenar som finns kvar och som är tillgängliga för ett besök. På så sätt blir det lättare för allmänheten eller skolklasser att planera och genomföra en runstensutflykt, menar Sofia Pereswetoff-Morath.

Digital guide till runstenar

Appen heter Svenska runstenar och kan laddas ner genom App Store eller Google Play. I appen finns interaktiva kartor och guider för respektive landskap att ladda ner.

Framöver kommer en rapporteringsfunktion att finnas. Där kan besökare av en runsten rapportera om något i guiden inte stämmer. Appen ska även få en engelsk version.

Vad är det bästa med en runstensapp och digital skyltning?

– Runstenar brukar ha informationsskyltar, men många stenar saknar nu skylt eller så är skylten förstörd av väder och vind. Även om skylten finns, innehåller den ofta föråldrad information. Med digital skyltning i appen kan jag när som helst uppdatera runstenens text, uppläsning och tolkningen av innehållet och användaren får alltid aktuell information om runstenen, säger Sofia Pereswetoff-Morath.

I appen finns alla runstenar som är tillgängliga i Gästrikland, Medelpad, Hälsingland, Uppland, Södermanland, Västmanland, Värmland och Närke. Under hösten 2024 tillkommer runstenar i Götaland.

Texten är en bearbetning av en artikel som ursprungligen publicerats på Stockholms universitets webbplats.

*Bild: FredN/Wikimedia Commons. Licens: CC BY SA 4.0

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera