Vårdpersonal tar blodprov från en patient.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett enkelt blodprov som kan upptäcka alzheimer har nu testats inom vården. En studie vid Lunds universitet visar att testet med 90 procent träffsäkerhet kan ge svar om sjukdomen.

Var femte kvinna och var tionde man utvecklar Alzheimers sjukdom under sin livstid, men det är inte helt lätt att ställa rätt diagnos inom vården. Vid särskilda minnesmottagningar finns avancerade metoder som PET-kamera och ryggvätskeprov, men behovet av enklare och snabbare diagnosverktyg som kan användas inom primärvården är stort.

Bekräftar till 90 procent

Forskare vid Lunds universitet har under många år utvecklat ett blodprov som mäter nivåerna av proteinet tau217 – en biomarkör i blodet som är specifik för Alzheimers sjukdom.

Tidigare i år kunde forskarna visa att blodprovet var lika bra som ryggvätskeprov för att ställa en diagnos. Nu har forskarna undersökt hur träffsäkert blodprovet är när det används i skarpt läge inom sjukvården.

– Resultaten visar att blodprovet med 90 procent träffsäkerhet kan svara på om en person med minnessvårigheter har alzheimer eller inte, säger Sebastian Palmqvist, docent i neurologi vid Lunds universitet.

Tester inom vården

I studien ingick över 1200 personer som sökt vård för minnespåverkan. De utreddes inom primärvården och på en specialiserad minnesklinik.

Deltagarna testades med blodprovet och provsvaren bekräftades sedan med ryggvätskeprov. Cirka hälften hade förändringar i hjärnan som kunde kopplas till demenssjukdomen.

Forskarna lyfter fram att en tidig diagnos blir allt viktigare i takt med att nya behandlingar som bromsar sjukdomens förlopp tas fram.

– I USA har man exempelvis godkänt en ny immunoterapi, och dessa kommer förhoppningsvis bli tillgängliga i Europa relativt snart. Men det är också viktigt för att kunna forska fram nya behandlingar, säger Oskar Hansson, som är professor i neurologi vid Lunds universitet.

Minnesproblem kan ha andra orsaker

Men att även kunna utesluta alzheimer genom ett enkelt blodprov kan vara viktigt för patienten och behandlande läkare. Minnessvårigheter kan bero på andra orsaker, till exempel depression eller utmattningssyndrom som kan behandlas.

– Nästa steg blir nu att ta fram tydliga kliniska riktlinjer för hur blodprovet ska användas i sjukvården, säger Oskar Hansson.

Vetenskaplig studie:

Blood Biomarkers to Detect Alzheimer Disease in Primary Care and Secondary Care, Jama.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera