Ett drygt en meter långt träskaft på marken. I bakgrunden finns snö.
Pilskaftet hittades intill en snöfläck i augusti 2024. Bild: Markus Fjellström.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Forskare vid Stockholms universitet kan nu visa vad som legat dolt under snö och is i Sápmis fjäll. De har hittat ett stort antal pilskaft som kan öka kunskapen om förhistorisk jakt.

De senaste årens snabbt smältande snöfläckar och glaciärer i svenska Sápmi har lett till en oväntad upptäckt. När arkeologer och glaciologer nyligen gjorde inventeringar i Norr- och Västerbotten hittades delar av 15 pilskaft. Några har både pilspets och bindning bevarad.

– Den ökande avsmältningen som är orsaken till att vi kan göra fynden är sorglig och problematisk, men fynden ger oss också ny, viktig och unik kunskap om hur människan har utnyttjat fjällen i förhistorien, säger Kerstin Lidén som är professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet.

Pilskaften vittnar om förhistorisk jakt.

– Från fynden kan vi se hur man har jagat och hur man har utnyttjat lokala material för att tillverka pilarna som normalt inte bevaras för arkeologer att studera, samt dra slutsatser om vilka bytesdjuren har varit, säger Kerstin Lidén.

Rostig pilspets bland stenar.
Under inventeringen hittades skaft med pilspets och bindning. Bild: Markus Fjellström.

Spets av järn

Förra året hittade forskarna en 2500 år gammal spjutspets av horn i samma område. Fynden beskrivs som unika i Sverige, både till material och antal.

– Pilskaften vi hittat är olika gamla och av olika typ, troligen har de använts för olika syften. Ett av pilskaften har en kvarsittande pilspets av järn och kan troligen dateras till vikingatid, säger arkeologen Markus Fjellström.

Den arkeologiska inventeringar av glaciärer och snöfläckar ingår i projektet GLAS – Glaciärarkeologi i Sápmi. Målet är att öka kunskapen om människors och djurs forntida närvaro i högalpina områden. Forskarna samarbetar med fem museer.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera