Två dyngbaggar rullar en boll.
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Dyngbaggar är superstarka men också grymma på att samarbeta. De kan till exempel flytta stora bollar av bajs över svåra hinder, visar forskning. Men för att lyckas krävs att honor och hanar jobbar tillsammans. Annars blir det bråk.

Dyngbaggar är bland de starkaste djuren i världen. De små skalbaggarna lever i djurspillning som de också äter. Genom att bryta ner organiska ämnen spelar de en viktig roll för samspelet i naturen. Men dyngbaggarna är också mycket bra på att samarbeta. Det visar experiment som forskare vid Lunds universitet gjort i Sydafrika och Italien.

Dansar fram under flytt

Honor och hanar av arten spindeldyngbagge lyckades flytta bollar av bajs, som motsvarar tio gånger deras egen kroppsvikt, över vertikala hinder på 20 centimeter. De görs genom en slags synkroniserad dans.

– Vi blev väldigt förvånade över att se att de kunde samarbeta och hjälpas åt att flytta ett föremål utan att veta dess slutliga destination. Detta är en förmåga som bara människor besitter. Vi tror att dyngbaggarna använder taktil kommunikation, men det har ännu inte bevisats, säger Claudia Tocco, biologiforskare vid Lunds universitet.

Samkönat haveri

En annan upptäckt var att spindeldyngbaggarna rullar sina värdefulla bollar i en rak bana, även om de stöter på hinder. När en sten eller en stock dyker upp klättrar skalbaggarna helt sonika över hindret.

Forskarna kunde även slå fast att det avancerade samarbetet och klättrandet bara gällde dyngbaggar av olika kön.

– När spindeldyngbaggar av samma kön skulle försöka samarbeta slutade det alltid i allvarliga bråk som resulterade i att spillningsbollen gick sönder eller att en av baggarna sprang i väg med den, säger Claudia Tocco.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera