Många människor i rörelse.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kraftig övervikt är en större riskfaktor för cancersjukdomar än vad som tidigare varit känt. En studie vid Lunds universitet visar att fetma kan kopplas till drygt 30 olika cancerformer.

Kraftig övervikt, även kallat fetma eller obesitas, kräver ofta lång behandling och kan även öka risken för andra sjukdomstillstånd.

Enligt tidigare forskning finns ett samband mellan fetma och 13 cancerformer. Men enligt en ny studie kan ytterligare 18 cancerformer, eller undergrupper av cancer, kopplas till fetma. Här ingår bland annat tunntarmscancer och blodcancer.

Lång uppföljningstid

I studien har forskarna tittat på uppgifter om 122 olika cancerformer och deras subgrupper. Data kommer från flera svenska register och omfattar 4,1 miljoner personer som följts i över 20 år. Med hjälp av uppgifter i de olika registren beräknades BMI, som är ett mått på vikt i förhållande till längd.

– Detta är inte den största studien sett till antalet inkluderade deltagare, men den är störst när det gäller antal cancerdiagnoser, eftersom uppföljningstiden var så lång och fler individer därmed hunnit insjukna i cancer. Ju fler antal cancerdiagnoser man kan inkludera för varje form av cancer, desto mer tillförlitliga är resultaten, säger Ming Sun som är doktorand vid Lunds universitet.

Fetma ökar cancerrisk

25 procent av alla cancerfall i studien kunde relateras till cancerformer där koppling till fetma tidigare har bekräftats, till exempel tjock- och ändtarmscancer, bröstcancer efter klimakteriet och njurcancer. Men forskarna såg alltså nya samband mellan BMI och flera andra cancerformer.

– Resultaten i vår studie visar att fetma kan öka risken för upp till 40 procent av alla cancerfall bland dem som ingick i studien och som diagnostiserades mellan 1963–2019, säger Tanja Stocks, forskare i epidemiologi vid Lunds universitet.

Fetma och cancersjukdomar

Cancerformer som tidigare bekräftats: Cancer i matstrupe, tjock- och ändtarm, lever, gallblåsa, bukspottskörtel, magsäck (övre delen), njurar, bröstcancer bland kvinnor efter klimakteriet, livmoderkropp, äggstockar, hjärna (menigion), sköldkörtel och multipelt myelom.

 Ytterligare cancerformer, enligt studien:

Cancer i delar av huvud- och halscancer, magsäck, tunntarm, övriga gallvägar utöver tidigare känd gallblåsa, Malignt melanom (en subtyp bland kvinnor), fyra olika endokrina organ, bindväv, lymfom, myeolida neoplasmer (inklusive akut och kronisk myeolid leukemi), penis, vulva och livmoderhals.

Orsakssamband kan inte slås fast

Mekanismerna bakom sambanden har inte undersökts i studien. Forskarna är därför försiktiga med att uttala sig om att det rör sig om orsakssamband.

– Det kan finnas andra faktorer som har ett samband med obesitas, men som egentligen är det som orsakar cancer. Men risken att utveckla cancer ökar linjärt med stigande övervikt för de flesta cancerformer. Det i sig stärker hypotesen om orsakssamband, säger Tanja Stocks.

Viktigt att förebygga

Ur ett folkhälsoperspektiv betyder resultaten att om obesitas kan förebyggas, skulle även en betydande andel cancerfall kunna undvikas, menar forskarna. Obesitas finns hos över tio procent av den vuxna befolkningen.

– Fetma klassas som en kronisk sjukdom och beror på en kombination av arv och miljö. Viktminskning är svårt och att enbart ge rekommendationer om livsstilsförändringar har begränsad effekt. Här krävs troligtvis omfattande åtgärder; hela samhället behöver förändras för att motverka ökningen av fetma och de följdsjukdomar som detta kan orsaka.

BMI och fetma

Ett BMI, eller kroppsmasseindex, över 30 räknas som fetma. För varje ökning på fem enheter i BMI ökar risken för de potentiellt nya fetmarelaterade cancerformerna med 17 procent hos män och 13 procent hos kvinnor, enligt studien.

Det betyder till exempel att en man med ett BMI-värde på 31 har 17 procent högre risk att utveckla dessa cancerformer jämfört med en man med BMI 26. För redan kända fetmarelaterade cancerformer var motsvarande riskökning 24 procent bland män och 12 procent bland kvinnor.

Vetenskaplig studie

Body mass index and risk of over 100 cancer forms and subtypes in 4.1 million individuals in Sweden: the Obesity and Disease Development Sweden (ODDS) pooled cohort study, The Lancet Regional Health – Europe.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera