Blodtrycksmanschett sitter på armen på en kvinna i beige tröja och med stor gravidmage. En hand till vänster håller i en mätare.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Spermier med dna-skador kan fördubbla risken att den gravida får havandeskapsförgiftning efter provrörsbefruktning, IVF. Det framgår av en studie från Lunds universitet. Barnen löper också högre risk att födas för tidigt.

Sedan tidigare är det känt att kvinnor som blir gravida genom assisterad befruktning löper en ökad risk för att få havandeskapsförgiftning, preeklampsi. Risker finns också för upprepade missfall, för tidig födsel och låg födelsevikt. Orsakerna till det har inte varit helt kartlagda.

Det är samtidigt också känt att mellan 20 och 30 procent av de barn som föds med hjälp av provrörsbefruktning har fäder med skadat dna i spermierna.

Kan fortfarande befrukta ägg

Spermier med dna-skador kan befrukta ägg, men chanserna är mindre än annars. Om andelen skador i spermiernas dna överstiger 30 procent är möjligheten till naturlig befruktning nära noll.

Kvinna tittar i mikroskop i labbmiljö, ägg och lång nål syns på skärm.

Assisterad befruktning

Assisterad befruktning kan ske så här:

  • Insemination: Mannens spermier förs direkt in i kvinnans livmoder via en kateter.
  • IVF, eller provrörsbefruktning: Ägget placeras i en skål tillsammans med ett större antal spermier som därefter själva sköter befruktningen.
  • ICSI: En enskild spermie väljs ut och injiceras direkt in i ägget.

IVF ökar kraftigt i Sverige. 2021 föddes 5 614 barn som hade blivit till via IVF.

Källa: Lunds universitet

Det finns ett mått, DFI, som anger andelen dna-skador i spermier och som används för att ge information om manlig fertilitet.

Även om dagens provrörstekniker innebär att män med högt DFI kan bli fäder, har det hittills funnits begränsad kunskap om hur ett högt DFI eventuellt påverkar graviditeter och barns hälsa. Det har varit svårt att forska om det, bland annat eftersom DFI-måttet inte ingår i de standardmätningar som görs på Sveriges fertilitetskliniker.

Fördubblad sjukdomsrisk

Av den nya studien framgår att ett DFI-mått på över 20 procent, hos 841 par som genomgick IVF, fördubblade risken för att den gravida skulle drabbas av preeklampsi, havandeskapsförgiftning. Dessutom ökade risken för prematur födsel.

I den IVF-grupp som hade ett DFI under 20 procent var risken för havandeskapsförgiftning 4,8 procent, vilket är jämförbart med graviditeter som sker på naturlig väg.

För par som genomgick ICSI, se faktaruta ovan, syntes ingen koppling till havandeskapsförgiftning.

Skador upptäcks inte

Inför en IVF görs en analys av mannens spermier. Där undersöks koncentrationen samt spermiernas rörlighet och form. Det finns män som enligt analyserna har helt normala spermier, men som ändå har en nedsatt fertilitet. DFI, alltså analys av dna-skador i spermier, borde göras rutinmässigt på fertilitetskliniker, menar forskarna.

– Det kan ge par svar på varför de inte blir gravida och kan påverka den metod som man väljer för den assisterade befruktningen. Dessutom visar våra nya resultat att analysen kan användas till att identifiera högriskgraviditeter, säger Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Kan kopplas till hälsa

En hög andel skador på spermie-dna hänger ihop med mäns generella hälsa och kan potentiellt behandlas, enligt forskarna. De flesta dna-skador uppstår av oxidativ stress, som innebär att det finns en obalans mellan skadliga molekyler och de antioxidanter som skyddar cellerna. Faktorer som ökar dna-skador är rökning, övervikt, infektioner och ökad ålder.

– Nästa steg är att identifiera vilken grupp av män har bäst effekt av metoder för att förhindra och behandla brott på spermie-dna, samt att testa dessa metoder som förebyggande av graviditetskomplikationer, säger Amelie Stenqvist, disputerad vid Lunds universitet samt specialistläkare inom gynekologi och obstetrik vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Vetenskaplig artikel:

High sperm deoxyribonucleic acid fragmentation index is associated with an increased risk of preeclampsia following assisted reproduction treatment, Fertility and Sterility.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera