Flicka i svart t-shirt får massage.
Bild: Edward Muntinga/Unsplash
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

I en mindre studie fick ungdomar med adhd testa taktil massage för att mildra symtom som ouppmärksamhet och sömnproblem. Resultatet visar att flera symtom minskade under behandlingstiden.

Hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet är några symtom vid diagnosen adhd. I en småskalig studie har forskare vid Göteborgs universitet undersökt om taktil massage skulle kunna fungera som en kompletterande behandling för att lindra symtomen.

14 ungdomar med adhd-diagnos erbjöds en tio veckor lång behandling med taktil massage som gjordes av certifierade massörer. Behandlingen innebär en mjuk och tydlig massage med långsamma förutbestämda rörelser.

Ungdomarna, som var mellan 15 och 17 år, fick sedan bedöma sitt eget mående och sina adhd-symtom före, under och efter behandlingen. Ungdomarnas föräldrar fick även berätta om hur de upplevde att barnen mådde.

Positiva effekter

Bland de tolv tonåringar som fullföljde hela behandlingen minskade hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet tydligt. Även andra effekter, exempelvis minskad irritation och trotsigt beteende, märktes.

Vid en uppföljning tre månader efter avslutad behandling verkade en del av den positiva effekten finnas kvar. 

– Taktil massage verkar vara en säker och bra behandling för ungdomar med adhd. Vår studie är liten men den bidrar till ett vetenskapligt underlag för vårdens prioriteringar, säger Anna-Carin Robertz, specialistsjuksköterska inom psykiatrivård och doktorand vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Kanske finns möjlighet att skapa en enklare form av behandlingen så att det blir mer resurseffektivt för vården att erbjuda den, fortsätter hon.

Lättare att sova

Sömnproblem är mer än dubbelt så vanligt bland unga med adhd jämfört med jämnåriga. Flera av ungdomarna i studien beskrev att det var betydligt lättare att somna på kvällen efter att de fått den taktila massagen. 

– Det finns mycket lite kunskap om alternativ till sömnmedicin för unga. Den här studien kan leda till mer forskning om hur massagebehandling kan hjälpa till att förbättra sömnmönster, säger Anna-Carin Robertz.

Mer om adhd bland unga

Adhd är en vanlig diagnos bland barn och ungdomar under 18 år i Sverige. Uppgifter från Socialstyrelsens statistikdatabas i november 2023 visade att 10,5 procent av pojkarna och 6 procent av flickorna hade en adhd-diagnos.

Både anpassningar i vardagen och läkemedel kan hjälpa barn med adhd att klara av skolarbete och sociala relationer bättre, men det är mycket individuellt hur bra effekt sådana insatser har.

Källa: Göteborgs universitet

Ett mindre antal studier har tidigare undersökt massageterapi för barn och unga med adhd och beskrivit tänkbara positiva effekter, till exempel minskat aggressivt beteende. Men kvaliteten i dessa studier har varierat och resultaten ska därför tolkas försiktigt.

Även resultaten om taktil massage behöver följas upp med fler studier, menar forskarna.

Vetenskaplig studie:

Positive effects of tactile massage for adolescents with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) – A small scale study, Complementary Therapies in Clinical Practice.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera