Bakterier med svansliknande utskott.
Illustration av bakterien Helicobacter pylori som vanligtvis finns i mag-och tarmsystemet hos människor och kan orsaka infektioner.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En ny variant av bakterien Helicobacter pylori som orsakar infektioner i magen har upptäckts. Forskare från bland annat Göteborgs universitet hoppas att den nya varianten, som fått namnet Hardy, ska öka förståelsen för varför vissa bakterier ökar risken för cancer i magsäcken.

Ungefär halva jordens befolkning bär på bakterien Helicobacter pylori, som infekterar magsäcken. De flesta märker inte av infektionen, men hos en del leder den kroniska inflammationen till magsår. I värsta fall kan bakterien orsaka magsäckscancer.

– Maginfektionen går att behandla med antibiotika, men eftersom bakterien är så spridd går det inte att behandla alla som har den. Därför behöver vi förstå mer om vilka bakteriella egenskaper som ökar risken för magsäckscancer, säger Kaisa Thorell, forskare inom kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Ny typ har andra egenskaper

I en stor studie har forskare kartlagt arvsmassan för Helicobacter pylori hos nära 9 000 människor över hela världen. Detta för att undersöka spridningen av bakterien. Vid analysen upptäcktes en ny variant av bakterien.

– Den nya typen av bakterien har andra egenskaper, till exempel verkar de binda till cellerna i magsäcken på ett annat sätt än den tidigare kända typen. Varianten är nu vanligast hos ursprungsbefolkningar i Amerika och norra Asien, säger Kaisa Thorell.

Kan vara anpassad till köttätare

Forskarna tror att den nya varianten är specialiserad på att leva i magarna hos människor som mestadels äter kött eller fisk. Anledningen är bakteriens speciella uppsättning gener och att den är besläktad med en magbakterie som infekterar stora köttätande kattdjur, till exempel lejon.

– Vår analys visar att båda varianterna följt med människan sedan vår arts uppkomst i Afrika för mer än 200 000 år sedan. Om den nyupptäckta varianten är anpassad till köttätare, så visar det att människorna som utvandrade från Afrika hade begränsad tillgång till föda från växtriket, säger Kaisa Thorell.

Forskarna har döpt den nya varianten av Helicobacter pylori till ”Hardy”, ett namn som för tankarna till hårda livsbetingelser.

Lever länge i magarna

Ursprungsfolken som lever med den här bakterievarianten bor på platser där det varit ont om frukt, bär och grönsaker under delar av året. Sådan växtbaserad mat minskar risken för magsäckscancer.

– Bakterien kan leva i våra magar i årtionden, i ett konstant pågående samspel med det mänskliga immunsystemet, vilket kan resultera i magsjukdomar. Det som fascinerar mig är att Hardy-typen verkar ha en helt annan strategi för att interagera med sin värd, säger Kaisa Thorell och fortsätter:

– Vi kommer nu att gå vidare och studera Hardy-bakterien i detalj, vilket kan ge oss ny insikt i utvecklingen av magsjukdomar, inklusive den ofta dödliga magcancern, säger Kaisa Thorell.

Vetenskaplig studie:

An ancient ecospecies of Helicobacter pylori, Nature.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera