Alla kornets gener har nu kartlagts genom ett stort forskningssamarbete. Resultaten banar väg för effektivare växtförädling för att möta hot från skadeinsekter och klimatförändringar.
Korn är den femte mest odlade grödan i världen och därmed en viktig del av den globala matförsörjningen. Korn har också stor betydelse för det svenska jordbruket.
Nu har 80 forskare från tolv länder tagit fram detaljerad information om arvsmassan hos mer än tusen olika kornsorter.
Forskarna har undersökt kornets alla gener och den variation som finns i arvsmassan. Resultaten kommer att hjälpa växtförädlare att utveckla kornsorter som ger större skördar och har specifika kvaliteter.
Kornet kan förbättras
Mats Hansson, professor i molekylär växtbiologi vid Lunds universitet, är en av forskarna som deltagit i kartläggningen. Han lyfter fram att studien har ett stort värde eftersom världens befolkning fortsätter att öka, samtidigt som odlingsytorna minskar.
Resultat kommer att fungera som ett uppslagsverk för att göra växtförädling och forskning lättare.
– Växtförädlare kan nu använda denna information för att förbättra det korn som bönderna odlar, säger Mats Hansson.
Kamp mot skadedjur förenklas
Detaljerad kunskap om arvsmassans genetiska variation behövs för att kunna jobba med förädling av grödor. Ofta måste växtförädlarna anpassa grödor till nya regioner, nya sjukdomar och nya skadeinsekter.
– Växtförädling är en ständigt pågående process av typen kapprustning, säger Mats Hansson.
Växtförädlingen kommer nu att kunna göras i ett snabbare tempo. Bättre kunskaper om kornets gener kan även användas av växtförädlare som håller på med andra grödor som också är gräs, till exempel sädesslag som vete, råg och havre.
Vetenskaplig studie:
Structural variation in the pangenome of wild and domesticated barley, Nature.