
Majoriteten av jordens sjöar har ändrat färg under de senaste 40 åren. Det visar en studie där 32 miljoner satellitbilder från vattendrag analyserats. Enligt forskarna kan mänsklig påverkan på sjöarnas ekosystem ligga bakom.
Sjöar är viktiga ekosystem och livsmiljöer för vatten- och landlevande arter. De bidrar till biologisk mångfald, men är också avgörande för jordbruk och tillgång på dricksvatten. Eftersom sjöar påverkar temperatur, luftfuktighet och atmosfäriska processer har de även betydelse för klimatet.
Färgen på sjöar kan avslöja hur vattendragen mår. Olika nyanser kan till exempel berätta om insjöarnas ekologiska tillstånd och olika processer som pågår.
Nu har forskare vid Lunds universitet och kollegor i Kina analyserat 32 miljoner satellitbilder av drygt 67 000 sjöar i världen. Bilderna är från 1984 och framåt.
Få sjöar har stabil färg
Studien visar att bara 14 procent av sjöarna har behållit stabila färger över tid. Att så många skiftat i nyans är tecken på rubbningar i ekosystemen, menar forskarna. Det kan till exempel vara en följd av förändringar i vattenkvalitet, koncentration av alger och flöde av löst organiskt material.
– Våra resultat visar den starka kopplingen mellan förändringar i sjöfärger, klimatförändringar och mänsklig påverkan. Vi upptäckte att 60 procent av sjöarna genomgått betydande färgförändringar, säger Zheng Duan, forskare inom naturgeografi vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.
Geografisk plats påverkar sjöarnas olika färger. Blå sjöar finns oftast i områden på nordliga breddgrader medan gröna sjöar är vanligare i befolkade områden i Sydeuropa. Röd- och gulaaktiga sjöar förekommer främst på södra halvklotet.
Stora förändringar tecken på störning
Merparten av sjöarna som skiftat i färg under de senaste 40 åren har gått mot mer blå nyanser, enligt studien.
En sjö med blåare färg signalerar vanligtvis klarare vatten och kan återspegla ett hälsosammare ekologiskt tillstånd. Men stora förändringar i sjöns färg kan däremot vara tecken på ekologiska störningar. Det kan till exempel ske vid ökad tillförsel av näringsämnen eller andra faktorer som påverkar sjövattnets fysiska och biokemiska egenskaper.
Enligt forskarna var skillnaderna mellan olika regioner anmärkningsvärda.
– Sjöar i områden på hög latitud, såsom Nordamerika och norra Europa, visade en mer uttalad färgförändring jämfört med vattendragen på mellersta och södra halvklotet. Vi vet inte riktigt varför det är så. Men denna regionala variation tyder på att klimatförändringar och mänsklig aktivitet påverkar ekosystem på komplexa och lokala sätt, säger Zheng Duan.
Sätt att övervaka miljöförändringar
Kartläggningen av sjöars färger globalt kan underlätta beslut om hantering av vattenresurser och miljöskydd. Enligt forskarna visar studien även att satellitbaserad fjärranalys kan vara ett effektivt verktyg för att övervaka miljöförändringar över tid.
– Den fjärranalysbaserade metoden erbjuder en lösning för långsiktig övervakning av vattenkvalitet och ekologisk stabilitet, vilket möjliggör tidiga insatser, säger Zheng Duan.
Förutom Lunds universitet har två universitet i Kina deltagit i arbetet.
Vetenskaplig artikel:
”Satellite Observations Reveal Widespread Color Variations in Global Lakes Since the 1980s”, Water Resources Research: