En ny rapport visar att den snabba förlusten av Amazonas regnskog drivs av en komplex mix av lokal efterfrågan och globala handelsmönster. Även den svenska konsumtionen bidrar – och numera har kaffe gått om nötkött som den produkt som påverkar avskogningen mest.
Världsnaturfonden har tillsammans med forskare från Chalmers tagit fram en rapport som för första gången visar vilka faktorer som driver avskogningen i Amazonas. Rapporten kartlägger även hur avskogningen hänger samman med lokal och global handel.
– Det här är den mest utförliga studien av vad som driver Amazonas avskogning hittills. Dels eftersom den rent geografiskt går ner på väldigt lokal nivå – i många fall ända ner på kommunnivå – dels eftersom den inkluderar all jordbruksproduktion i regionen och kopplingen både till lokal och global konsumtion, säger Martin Persson, biträdande professor på Chalmers och en av rapportens författare, i ett pressmeddelande.
Boskapsskötsel bakom skövling
I studien har forskarna analyserat satellitbilder över markanvändningen i Amazonas och kopplat dem till data om jordbruksproduktion och handelsflöden. Enligt rapporten är det främst den inhemska efterfrågan som driver avskogningen, även om internationell handel också spelar in. Expansionen av boskapsskötsel står för den största delen av skövlingen, följt av sojaodling.

Sverige sticker ut med kaffet
För Sveriges del ser mönstret annorlunda ut. Här beräknas kaffekonsumtionen sedan flera år ha större påverkan på avskogningen i Amazonas än konsumtionen av soja. Enligt den senaste mätningen har kaffe dessutom gått om nötkött och är därmed den importerade vara som bidrar mest till avskogningen.
Under 2022 uppskattas svenskarnas kaffedrickande ha lett till att 331 hektar – en yta som motsvarar cirka 463 fotbollsplaner – regnskog avverkades i Amazonas. För nötkött ligger siffran på 236 hektar.
– Globalt sett har det varit mycket fokus på sojaproduktionens och boskapsuppfödningens inverkan på avskogningen, så konsumtionen av kaffe kanske har flugit lite under radarn, säger Martin Persson.
Samtidigt betonar han att studien inte omfattar specifika data om de enskilda produkterna som importeras, utan är baserad på en genomsnittlig beräkning av kaffets påverkan.
– Det innebär att det inte syns om vi i Sverige exempelvis skulle konsumera en stor andel hållbarhetscertifierat kaffe, som inte bidrar till skogsförstörelsen på samma sätt, säger Martin Persson.
Snart lättare att spåra varor
Idag finns ingen märkning som specifikt anger om en vara är avskogningsfri.
Men för konsumenter som vill veta varifrån produkter i affären som soja, kaffe, nötkött eller kakao kommer, blir det lättare efter den 30 december 2025. Då träder en ny EU-lag, avskogningsförordningen (EUDR), i kraft.
Den ska motverka handel med varor som bidrar till världens avskogning och skogsförstörelse, genom att ställa krav på producenter och importörer att spåra och dokumentera att produkter inte orsakar avskogning.
8,6 miljoner hektar regnskog försvann
Mellan 2018 och 2022 förlorade Amazonas omkring 8,6 miljoner hektar regnskog, en yta större än Österrike. Den nya studien visar även stora geografiska skillnader när det gäller vilken jordbruksproduktion som påverkar avverkningen. Forskarna lyfter samtidigt en risk för att odlade grödors betydelse för avskogningen underskattas.
– Det är känt att expansion av betesmark för köttproduktion är en viktig faktor bakom avskogning i framför allt Brasilien, men bilden är betydligt mer komplex än så. Den utökade produktionen och efterfrågan av grödor som soja, palmolja, kakao och kaffe är en viktig drivkraft i andra områden, särskilt Bolivia, Ecuador och Peru, säger Martin Persson.
Olika lösningar krävs
Han hoppas att rapporten ska hjälpa aktörer som vill motverka avverkningen, och göra det tydligt att samma lösning inte fungerar för alla.
– I vissa regioner är det viktigt att fokusera på internationella handelsflöden, i andra kan det handla om att stödja lokala producenter av majs eller ris för att de ska kunna öka skördarna utan ytterligare avskogning. Vi hoppas också att företag som handlar varor som kaffe, soja eller kakao från regionen får en större förståelse för risker kopplade till avskogningen, säger Martin Persson.
Rapporten släpptes i samband med klimatmötet COP30, och är ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF, Chalmers och Stockholm Environment Institute.
Rapport:
Amazon Footprint Report 2025, Världsnaturfonden.



