Att äta ost och grädde med hög fetthalt kan ha ett samband med en lägre risk för att utveckla demens. Det visar en stor studie där över 27 000 personer följts i 25 år.
Debatten om fettsnåla dieter har länge format våra hälsoråd och påverkat hur vi ser på mat och hälsa. Under flera decennier har rädslan för mättat fett och dess koppling till hjärt- och kärlsjukdomar dominerat.
Det finns en särskild diet som tagits fram i syfte att minska risken för demenssjukdomar. I kosten ingår skyddande livsmedel som grönsaker, nötter, frukt, bär, fullkorn och fisk, medan ost är ett av de livsmedel som bör begränsas.
Men nu har forskare vid Lunds universitet undersökt om det finns något samband mellan mejeriprodukter och demens.
De analyserade insamlad data om kost- och matlagningsvanor från 27 670 personer. Medelåldern vid studiens start var 58 år och deltagarna följdes i genomsnitt 25 år. Under den tiden utvecklade 3 208 av personerna demens. Demensdiagnoserna hämtades från det svenska patientregistret. För fall som diagnostiserats fram till 2014, genomfördes ytterligare valideringsstudier där demensspecialister granskade journaler, hjärnavbildningar och resultat från kognitiva tester.
13 procents lägre risk att utveckla demens
Efter att ha justerat för livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, kostvanor, rökning och alkoholvanor såg forskarna att personer som åt 50 gram fettrik ost (minst 20 procents fett) dagligen, hade 13 procents lägre risk att utveckla demens än de som åt mindre än 15 gram dagligen. Totalt var det runt en fjärdedel av deltagarna som åt mer än 50 gram eller mer dagligen.
I Sverige innehåller i princip all hårdost mer än 20 procents fett. Bland ostar med låg fetthalt finns bland annat keso och vissa mjukostar. 50 gram hårdost motsvarar ungefär fem normaltjocka skivor ost av till exempel gouda, herrgårds- eller prästost.
– När vi gick vidare och tittade på specifika typer av demens fann vi att det var 29 procents lägre risk för vaskulär demens hos personer som åt mer fetthaltig ost. Vi såg också en lägre risk för Alzheimers sjukdom, men endast bland dem som inte bar på APOE e4-genvarianten – en genetisk riskfaktor för Alzheimers sjukdom, säger Emily Sonestedt, forskare i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Fettrik grädde också kopplad till lägre risk
Forskarna undersökte också kopplingen mellan fettrik grädde (30–40 procents fett) och demens. De personer som dagligen konsumerade 20 gram eller mer, hade 16 procents lägre risk för demens än de som inte konsumerade någon alls.
Resultaten från oststudien stödjer kopplingen mellan vaskulär hälsa och hjärnhälsa.
– Livsmedelverkets uppdaterade kostråd från i år, säger att vi kan äta mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt. Både vi och andra forskare har i observationsstudier funnit att särskilt fermenterade mejeriprodukter kan vara kopplade till en lätt minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, säger Emily Sonestedt.
I tidigare studier har forskarna sett kopplingar till vaskulär hälsa, där framförallt ost och fermenterade mejeriprodukter skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar.
– Men även om mer fettrik ost och grädde har samband med minskad risk för demens, visade andra mejeriprodukter och fettsnåla alternativ inte samma effekt. Alla mejeriprodukter är alltså inte likvärdiga när det gäller hjärnhälsan. De fåtal studier som undersökt detta har sett ett samband med ost, så mer forskning behövs för att bekräfta våra resultat och undersöka om vissa fettrika mejeriprodukter verkligen ger ett visst skydd för hjärnan.

