1. Äldre par i park håller hand.
    5 december 2024

    Så skiljer nervsystemet på olika slags beröring

    Två typer av nervceller i huden tycks särskilt viktiga för hur hjärnan tolkar social beröring mellan människor, enligt en studie från Linköpings universitet. Kunskapen är viktig för att i kunna återställa känsel som gått förlorad eller för att utveckla proteser.

  2. Kvinna håller sina händer framför hjärtat.
    22 november 2024

    Pump kan hjälpa hjärtat att reparera muskelceller

    Efter svår hjärtsvikt har hjärtat extra svårt att bilda nya muskelceller för att läka. Men med hjälp av en hjärtpump kan ett skadat hjärta lättare reparera sig själv – till och med i snabbare takt än ett friskt. Det visar en studie från Karolinska institutet.

  3. Forskare trycker ett instrument mot huden på en försökspersons arm.
    6 november 2024

    Vår känsel består av 16 typer av nervceller

    Forskare har gjort en djupdykning i människans känselsinne och upptäckt 16 unika typer av nervceller. Det visar en studie från bland annat Linköpings universitet.

  4. Liten mus tittar ut från isig håla.
    13 juni 2024

    Urgammalt protein hjälper oss att klara kyla

    Ett protein som kan spåras 100 miljoner år tillbaka i tiden har fortfarande betydelse. Proteinet fungerar ungefär som en värmegenerator och bidrar till att däggdjur kan leva i kallt klimat.

  5. Modell av hjärta med vener och artärer.
    10 juni 2024

    Nytt sätt att mäta risk för brusten aorta

    Stört blodflöde i stora kroppspulsådern, aorta, är kopplat till inflammation och skador i kärlväggen. Det visar en studie vid Linköpings universitet. Fynden kan underlätta bedömningar av risken för att kroppspulsådern brister.

  6. Rosaröda klotformade viruspartiklar i förstoring.
    4 juni 2024

    Fler fall av livmoderhalscancer upptäcks med nytt test

    Forskare har utvecklat ett nytt enklare test som upptäcker fler fall av livmoderhalscancer jämfört med nuvarande screeningmetod. Det visar en studie från Karolinska institutet.

  7. Rosafärgade ojämna celler i förstoring.
    22 maj 2024

    Kroppens budbärare rustas för målstyrd cancerbehandling

    Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en målsökande cancerbehandling som utnyttjar kroppens egen "flaskpost" – små membranbubblor. En studie visar att behandlingen minskar tumörers tillväxt och förbättrar överlevnaden hos möss.

  8. Cell med omgivande proteiner.
    13 maj 2024

    Ny teknik avslöjar proteinernas beteende

    Nu kan proteiner i enskilda celler kartläggas och studeras mer i detalj, något som kan få betydelse för forskning om cancer. Det har blivit möjligt genom en ny teknik som utvecklats vid Karolinska institutet.

  9. Avlånga blåaktiga celler med röda prickar.
    2 maj 2024

    Ny substans minskade fetma hos möss

    Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att behandla fetma med läkemedelssubstanser som riktar in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det visar en studie på möss.

  10. Illustration av spermier som närmar sig ett ägg.
    15 mars 2024

    Så skyddar sig ägget mot befruktning av flera spermier

    Efter att ett ägg har blivit befruktat av en spermie stramas det omgivande ägghöljet åt. Det skyddar ägget från att fler spermier tar sig in, visar ny forskning – som också kastar ljus över möjliga orsaker till kvinnlig infertilitet.

  11. Blodkärl där fett rör sig och samlas vid väggarna
    15 mars 2024

    Immunceller i levern äter upp skadligt kolesterol

    Höga kolesterolnivåer får leverns immunceller att rycka ut till kroppens försvar. En studie visar att de snabbt bekämpar det ”onda” kolesterolet, som kan skada blodkärlen och orsaka åderförfettning.

  12. Person med joggingskor ställer sig på en våg
    12 mars 2024

    Östrogen ger skydd mot fettlever

    Hormonet östrogen tycks skydda mot sjukdomen fettlever, som drabbar allt fler med fetma. Ett nytt läkemedel utvecklas även för att behandla fettlever och levercancer.

  13. Droppställning i sjukhuskorridor
    27 februari 2024

    Upptäckt visar hur inflammation snabbt sprids i kroppen

    En studie visar att vesiklar – små blåsor på cellernas yta – har stor betydelse för spridning av inflammationer. Det kan vara en förklaring till att antikroppsbehandling vid sepsis inte alltid fungerar.

  14. Makrofager angriper bakterier
    14 februari 2024

    Störd cellfunktion bakom typ 2-diabetes vid fetma

    Störd funktion hos kroppens städarceller kan vara en del av förklaringen till att vissa med fetma drabbas av typ 2-diabetes, men andra inte. Det visar en studie.

  15. Makrofager angriper bakterier
    14 februari 2024

    Störd cellfunktion bakom typ 2-diabetes vid fetma

    Störd funktion hos kroppens städarceller kan vara en del av förklaringen till att vissa med fetma drabbas av typ 2-diabetes, men andra inte. Det visar en studie.

  16. 12 februari 2024

    Blockerat protein väcker hopp om bromsad cancertillväxt

    Forskare har hittat en läkemedelskandidat som kan bromsa skadlig aktivitet av så kallade aquaporiner - ett protein som spelar roll vid cancer. Förhoppningen är att minska leukemicellers förmåga att växa.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera