1. Kvinna använder en läsplatta.
    19 december 2024

    Utbildning och inkomst formar våra nyhetsvanor

    Pengar spelar roll för att kunna prenumerera på en digital morgontidning. Lågutbildade med lägre inkomster vänder sig i stället till sociala medier för att ta del av nyheter. Det visar en ny rapport.

  2. Filmkamera i förgrunden, studiomiljö i oskärpa i bakgrunden.
    12 december 2024

    Allt färre äger nyhetsmedierna i Sverige

    De svenska nyhetsmedierna ägs av allt färre företag. Det har varit en tydlig trend under det senaste årtiondet, visar en ny rapport från Nordicom vid Göteborgs universitet. Utvecklingen innebär möjligheter – och risker.

  3. Mobiltelefon och ett par händer som håller i den.
    12 november 2024

    Så vill svenskarna ta ut pensionen

    Fyra av tio 65-åringar använder tjänsten Uttagsplaneraren på sajten minPension, enligt en rapport från Jönköping University. Rapporten visar också att de flesta väljer bort att få tjänstepension livet ut, vilket oroar forskarna.

  4. Server med lampor och reglage i dunkelt rum.
    24 oktober 2024

    Attacker visar brister i Rysslands cybersäkerhet

    Den dag Ryssland inledde sitt storskaliga anfallskrig mot Ukraina utsattes landets it-nätverk för omfattande attacker. Ryssland har av många setts som en stark cybermakt, men cyberförsvaret har visat sig vara oväntat sårbart, enligt forskare på FOI.

  5. Barn spelar spel på mobilen.
    23 augusti 2024

    Spel ger barnen en egen värld

    Vänskap, frihet och plats för att kunna koppla av. En ny avhandling har undersökt barnens egna upplevelser av att spela datorspel.

  6. Vit liten robothund klappas på huvudet.
    12 augusti 2024

    Robotdjur allt vanligare inom äldrevården

    Sällskapsrobotar i skepnad av hundar eller katter finns numera på många demensboenden, men utvärderingar om effekter har saknats. Nu visar en avhandling att de artificiella husdjuren kan ha en lugnande effekt, men de innebär också merarbete för personalen.

  7. Bilförare håller i sin mobiltelefon.
    27 maj 2024

    Därför riskerar din smarta bil att bli hackad

    Moderna uppkopplade bilar kan bli måltavlor för cyberattacker, som i sin tur hotar trafiksäkerheten. En studie vid Högskolan i Skövde visar att många verkstäder inte har tillräckliga kunskaper om hur mjukvaran ska säkras.

  8. Terapi under ett fysiskt möte.
    3 maj 2024

    Chattbotar som terapeuter – inte riskfritt

    Appar som lovar lindring av psykisk ohälsa växer lavinartat. Men eftersom många klassas som friskvård skyddas inte sårbara användare av en ny EU-förordning. Forskare manar därför till försiktighet vid val av appar som inte utvecklats av vårdgivare.

  9. Ögon som tittar fram bakom en skärm.
    24 april 2024

    Mobilen lyssnar på allt du säger, eller?

    Har du upplevt att mobilen lyssnar på dig och anpassar reklamen efter vad du säger? Du är inte ensam. Ryktet har cirkulerat i flera år – men än har ingen lyckats bevisa att det verkligen är så.

  10. Man tittar på sin smarta klocka på handleden.
    11 april 2024

    Ny typ av lysdioder kan ge bättre skärmar

    Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat lysdioder som kan bli starten för en ny generation skärmar till telefoner, datorer och surfplattor. Den nya tekniken kan få digitala skärmar att reagera på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls.

  11. Kvinna betalar med mobilen på ett kafé.
    22 mars 2024

    Swish och e-fakturor ger grönast betalning

    Vill du vara klimatsmart bör sedlar och mynt inte användas när kaffet eller glassen ska betalas. Det bästa för miljön är digitala betalningar, visar en studie där forskare vid KTH kartlagt hur olika transaktioner påverkar klimatet.

  12. Mobiltelefon med upplyst skärm hålls av två händer i mörk miljö, ljus i oskärpa i bakgrunden.
    26 februari 2024

    Lokala nyhetsmedier kan lära av filmsajter och dataspel

    Lokala nyhetsmedier kan vinna mycket på att öka användarvänligheten. Ett sätt är att dra nytta av funktioner som finns i dataspel och på filmsajter, enligt en ny avhandling.

  13. Pojke döljer ansiktet med en surfplatta
    15 februari 2024

    AI ingen problemfri hjälpreda i skolan

    AI är på frammarsch i skolan. Men för att tekniken ska bli ett fungerande stöd i undervisningen behövs reglering och etiska riktlinjer, menar forskare.

  14. Tunna lysande trådar med blått ljus längt ut på slutet av trådarna.
    8 februari 2024

    Manipulerade ljuspartiklar kan ge bättre kvantdatorer

    Genom att tämja ljuspartiklar och deras kvanttillstånd har forskare tagit ett kliv mot ännu mer kraftfulla kvantdatorer.

  15. 16 januari 2024

    AI – konkurrent eller kollega?

    De nya AI-verktygen kan effektivisera många arbetsuppgifter – och kommer att påverka arbetsmarknaden. Exakt hur är oklart, men den artificiella hjälpredan lär skapa nya professioner snarare än orsaka massarbetslöshet. Och nån måste ju...

  16. Rödhårig kvinna sitter framför datorskärmar i kontorsmiljö.
    6 december 2023

    Programmerare över 35 kan hälsa hem

    Det går fort att bli "för gammal" som programmerare i många länder världen över. Det skriver forskare i en ny bok. – Man går från att vara ung och lovande tills man i 35-årsåldern betraktas som gammal, säger Jakob...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera