Fåglar
-
Flaxande fågelrobot kan ge bättre drönare
Försök med en specialkonstruerad robotfågelvinge visar hur fåglars flaxande kan optimera flygningen. Rönen, från Lunds universitet, skulle i förlängningen kunna leda till utveckling av flaxande, effektiva, drönare.
-
Därför kan olika sjöfåglar samsas på samma plats
Olika arter sjöfåglar kan leva tillsammans på små och isolerade öar – trots att de konkurrerar om samma föda. En ny matematisk modell, som utvecklats av forskare vid bland annat Uppsala universitet, kan hjälpa till att förklara hur sådan samexistens i naturen är möjlig.
-
Dödlig attack på hög höjd ledtråd till flyttfåglars beteende
Nyligen lyckades ett forskarlag avslöja hur en skånsk pilgrimsfalk dödade en flyttande kustpipare på 3 000 meters höjd. Det är första gången så högtflygande rovfågeljakt bekräftas. Upptäckten hjälper forskare vid Lunds universitet att förstå varför flyttfåglar ofta väljer att...
-
Utrotning av fågelarter stör ekosystemen
Människan har utrotat hundratals fågelarter. Men när de försvinner blir fåglarnas viktiga jobbuppgifter i naturen inte utförda. Det leder i sin tur till störningar i ekosystemen, visar en studie med forskare från Göteborgs universitet.
-
Gener påverkar fågelungars dialekt
Nu vet forskare mer om hur vilda fåglar lär sig sångdialekter. Genetiska anlag påverkar melodin även när fågelungarna växer upp i en ny miljö, enligt en studie från Stockholms universitet.
-
Dyster trend för Sveriges vanligaste fågel
Lövsångarna har blivit betydligt färre i Sverige. Den senaste räkningen av ringmärkta fåglar visar att den vikande trenden tycks fortsätta.
-
Insatser för att rädda vitryggig hackspett räcker inte
Under 20 år har lövskog återställts för att gynna den vitryggiga hackspetten. Nu visar en studie att restaurerade områden inte lever upp till hackspettarnas speciella behov.
-
Färre lyckade häckningar för Sveriges kungsörnar
Antalet lyckade häckningar i revir med kungsörn minskade under 2023. En förklaring kan vara mycket snö och sämre tillgång på föda.
-
Fåglarna krymper – men varmare klimat inte boven
Under de senaste årtiondena har många fåglar blivit mindre. Forskarna har trott att det allt varmare klimatet är anledningen till att djuren krymper. En ny studie från Lunds universitet visar att det förmodligen inte stämmer.
-
Daglig sångträning krävs för att charma fågelhonor
Fågelhonor uppskattar vacker sång och är mycket kräsna lyssnare. Om kärlekskranka hannar ska lyckas fånga deras uppmärksamhet gäller det att inte slarva med dagliga sångövningar.
-
Människans fel att många fåglar utrotats
På många av världens öar har fåglar försvunnit i snabb takt. Människan kan ha bidragit till att cirka 1 400 fågelarter nu är utdöda, enligt en studie.
-
Nya lärkor har upptäckts i Afrika
Släktbanden mellan olika lärkor i Afrika har tidigare inte varit helt tydligt. Men nu har forskare undersökt arternas bakgrund och justerat grenarna i släktträdet.
-
Strutsen håller huvudet kallt – och lägger fler ägg
Strutshonor kan reglera värme och skydda sitt huvud mot överhettning. Det gör att de kan producera fler ägg under perioder med varmare temperaturer. Det visar forskning från Lunds universitet.
-
Måsar sprider farliga bakterier över världen
Måsar kan vara bärare av gener som gör bakterier resistenta mot antibiotika. Genom sina flygturer och sökande efter mat på soptippar, stränder och åkrar riskerar måsarna att bidra till spridningen av resistenta bakterier. Det visar forskning från...
-
Hög flygtur kan kyla ner flyttfåglar
Fåglar med lång resväg skiftar höjd under dygnet, men varför? Enligt forskare kan det röra sig om en omvänd Ikaroseffekt. Fåglarna stiger till extrema höjder dagtid för att undvika solens värme.
-
Kartläggning ger ny inblick i Darwinfinkarnas evolution
Arvsmassan hos 4000 Darwinfinkar på Galápagosöarna har nu kartlagts i detalj. Forskare kan därför avslöja genetiska förändringar hos fåglarna under de senaste 30 åren.