Föräldraledighet
-
Jämställdheten ökar när föräldrar separerar
När föräldrar går skilda väger ökar jämställdheten mellan paret när det gäller ansvar för barnen. En studie visar att pappor numera tar ut fler vabb-dagar. Förklaringen är barnens växelvisa boende.
-
Pappaledighet kan minska sjukdomar kopplade till alkohol
Män som varit föräldralediga löper en betydligt mindre risk att bli akut inlagda på sjukhus på grund av alkoholkonsumtion. Det visar en studie.
-
Amma offentligt – inte alltid en lätt sak
"Försökte skyla mig" och "Avstod från att amma". Det är några av svaren i en undersökning från Lunds universitet om föräldrars erfarenheter av att amma utanför hemmet. Det finns flera hinder för den som vill amma sitt barn utanför hemmets väggar, enligt forskare.
-
Trygga pappor tar mest pappaledigt
En vanlig uppfattning är att pappor med hög inkomst och högstatusjobb tar ut mindre föräldraledighet jämfört med pappor med lågstatusjobb, eftersom de har mer att förlora på det. Verkligheten är dock precis tvärtom. Två aktuella forskningsprojekt visar hur det kan komma sig.
-
Bättre mental hälsa med generös föräldraledighet
Att vara föräldraledig tiden efter barnets födelse skyddar mot försämrad mental hälsa. Hos mammor sitter effekten i även längre fram i livet, medan den positiva effekten hos pappor är mer kortvarig.
-
Pappors inkomst sjunker efter första barnet
Hos heterosexuella par i Sverige sjunker kvinnans inkomst kraftigt efter att paret fått sitt första barn – det är känt sedan tidigare. Nytt för senare generationer är att även mäns inkomst dippar något efter barn. Föräldralediga män driver på denna lilla trend.
-
Mindre stressade pappor med delad föräldraledighet
Pappor som delar föräldraledigheten lika med sin partner känner sig tryggare i sin föräldraroll och är nöjdare i sin relation visar en avhandling från Göteborgs universitet.
-
Högre risk för skilsmässa när pappan inte är föräldraledig
En ny studie i demografi visar att bland föräldrapar där pappan inte tar ut någon föräldraledighet alls, det vill säga inte ens sina reserverade dagar som annars brinner inne, är risken för separation eller skilsmässa högre. Men de mest jämställda paren, par där pappan tar ut mer än...
-
Papporna har aldrig varit bättre än nu
Varje ny generation tror att de har de bästa papporna – de mest jämställda, de mest engagerade och de mest närvarande. Men bilden av att ”den moderna pappan” har återkommit ända sedan det tidiga 1970-talet. Det visar den forskning som Helena Hill, genusvetare vid Södertörns högskola,...
-
Högavlönade pappor tar ut mer föräldraledighet
Pappor som jobbar inom högkvalificerade yrken eller har högre lön tar ut fler föräldradagar jämfört med pappor som jobbar inom lågkvalificerade yrken eller tjänar mindre. Det visar en ny avhandling i demografi.
-
Föräldrapeng inget skydd mot fattigdom för deltidsarbetande kvinnor
Ensamstående mödrar löper stor risk att falla in i fattigdom under föräldraledigheten om de inte jobbar heltid innan sin föräldraledighet. Gifta mödrar som står utanför arbetsmarknaden eller som jobbar deltid innan de går på föräldraledighet, löper stor risk att vara finansiellt...
-
Normer viktigare än ekonomi när pappor väljer att stanna hemma
Att svenska pappor tar ut mer pappaledighet än norska är möjligen inte förvånande. Men det är inte högre ersättning utan framför allt normer om hur man bör göra som påverkar. När Christina Bergqvist i ett RJ-finansierat projekt undersökte hur besluten om vem som ska vara hemma med...
-
Könslönegapet ökar när första barnet kommer
I Sverige har kvinnor svårare än män att uppnå de allra högsta lönerna. Detta så kallade glastak finns bland tjänstemän i både privat och offentlig sektor. IFAU visar i en ny rapport att glastaket hänger samman med kvinnors större uttag av föräldraledighet.
-
Fördelning av föräldraledighet påverkar spädbarns bearbetning av ansiktsuttryck
Barn i ettårsåldern skiljer mellan mammors, pappors och främlingars emotionella uttryck. Barnen använder sedan denna information för att reglera sitt eget beteende, visar en studie. Den visar också att föräldrarnas fördelning av föräldraledigheten påverkar barnens tolkning av andras...
-
Pappans föräldraledighet ökar mammans inkomst
Vi vet sedan tidigare att föräldraledighet gör att inkomstutvecklingen blir sämre. För kvinnor där mannen också varit föräldraledig är denna minskning dock inte lika stor. Det visar en ny rapport från IFAU.
-
Individuell föräldraförsäkring kan öka jämställdheten
Kvinnor sköter det mesta av hushållsarbetet och omsorgen om barnen, vilket orsakar stress och hindrar en yrkeskarriär. Att införa individuell föräldraförsäkring kan få kvinnor att må bättre och öka jämställdheten, enligt Mikael Nordenmark vid Umeå universitet.