1. Stor solpark omgiven av ökensand
    22 februari 2024

    Saharas solparker kan slå mot global energiproduktion

    Utbyggnaden av solenergiparker i Sahara kan ha oväntade effekter i länder långt från ökenområdet. Produktionen av solenergi kan minska i länder som USA, Indien och Kina – men öka i Skandinavien.

  2. Ett fraktfartyg med rött skrov lämnar en hamn
    9 februari 2024

    Ammoniak som fartygsbränsle kan ge nya problem

    Sjöfarten hoppas att ammoniak som fartygsbränsle ska minska koldioxidutsläppen i framtiden. Men bränslet kan i stället skapa nya miljöproblem, menar forskarna bakom en ny studie.

  3. Vitt elflygplan med plats för två personer mot blå himmel.
    23 januari 2024

    Elflygplan har stora klimatfördelar

    Forskare har gjort världens första livscykelanalys av ett mindre elflygplan och jämfört med ett fossildrivet plan. Studien visar att elplanets klimatpåverkan är betydligt lägre. En nackdel är att batterierna kräver sällsynta metaller.

  4. Koksalt i hand
    14 december 2023

    Batterier av salt kan bli miljövänligt alternativ

    Ökad efterfrågan på metaller som litium kan bli en flaskhals för batteritillverkningen. Enligt forskare kan natriumjonbatterier av koksalt och biomassa från skogen bli ett klimatsmart alternativ. En fördel är att råvarorna inte riskerar ta slut.

  5. Elbilar vid laddningsstolpar
    17 oktober 2023

    Ny metod banar väg för bättre batteriåtervinning

    Forskare har utvecklat en ny miljövänlig metod för att separera och återanvända värdefulla metaller. Det innebär att uttjänta batterier från elbilar kan få nytt liv.

  6. 12 oktober 2023

    Ny katalysator banar väg för bränsle laddat med vätgas

    En ny typ av katalysator kan göra det möjligt att tanka bilen med framtidens flytande vätgasbränsle. Det hoppas forskare vid Lunds universitet.

  7. 7 juni 2023

    El billigare än diesel för tunga lastbilar

    Elektrifiering av tunga lastbilar som kör långa sträckor har ansetts olönsamt. Men forskare kan nu visa att el kan vara ett billigare alternativ än diesel.

  8. Algblomning i vatten
    16 maj 2023

    Blågröna alger och solljus kan bli grönt flygbränsle

    I jakten på nya flygbränslen kan kolvätet isopren bli en del av lösningen. Det kan tillverkas av cyanobakterier som tar hjälp av solljus och koldioxid, visar en studie.

  9. 5 april 2023

    Fraktfartyg kan få bättre vind i seglen

    Stora fartyg som seglar över världshaven kan bli en vanligare syn i framtiden. Forskare har nu tagit fram en metod som kan ge utvecklingen av vinddrivna fraktbåtar en skjuts framåt.

  10. Elbil laddas vid en stolpe
    27 mars 2023

    Batteriernas inre liv avslöjas – viktigt steg för nya lösningar

    Forskare har i realtid lyckats följa hur "lynnigt" litium i en battericell beter sig vid upp- och urladdning. Den nya metoden kan bidra till säkrare och effektivare batterier i framtidens bilar och prylar.

  11. Förmögen kvinna anländer till ett väntande privatflyg.
    26 januari 2023

    Reslystna dollarmiljonärer ett växande hot mot miljön

    Dollarmiljonärerna blir allt fler och de reser mycket med flyg. Enligt en ny studie väntas de stå för nästan tre fjärdedelar av koldioxidutsläppen framöver. Krafttag behövs nu för att minska lyxresenärernas miljöpåverkan, menar forskare.

  12. 16 januari 2023

    Elektrifiering av transporter kräver säker delning av data

    För att nå klimatmålen behöver Sverige skynda på elektrifieringen av alla transporter och utveckla en infrastruktur för laddning av fordon. Här spelar datadelning och digitalisering en viktig roll, enligt en ny rapport.

  13. 1 december 2022

    Ultrakänslig sensor kan minska risker med vätgas

    En stor utmaning kantar satsningar på vätgas för att ersätta fossila bränslen. Gasen kan bli explosiv i kontakt med luft. Forskare vid Chalmers har nu tagit fram en optisk sensor som kan upptäcka rekordlåga halter läckande vätgas.

  14. vedbitar lagda på hög
    29 november 2022

    Forskare får el via blött trä – räcker till lampa och miniräknare

    Forskare vid KTH har låtit vatten passera genom förädlat trä och därigenom fått elektricitet. Den räcker än så länge till LED-ljus och en miniräknare.

  15. Många speglar och annan utrustning som forskarna använt.
    28 november 2022

    Forskare styr fotosyntes med speglar

    Med hjälp av speglar, placerade bara hundratals nanometer ifrån varandra, har forskare lyckats dra nytta av ljus på ett effektivt sätt. Deras upptäckt kan användas för att styra fotosyntesens första steg – för att (på sikt) omvandla koldioxid till bränsle.

  16. 12 oktober 2022

    Så kan andelen förnybar el ökas

    Genom att ställa om till flexibla energisystem där fjärrvärmesystem, elsystem och industri samverkar kan problemet med ojämnt energiflöde från vindkraft delvis lösas visar forskning från Linköpings universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera