1. 19 oktober 2022

    Hajpade makers visar vägen framåt

    Vad kan vi lära av ”makers” och den globala makerrörelsen? En hel del, visar en ny avhandling. Till exempel att se teknikens möjligheter, vara mer lekfull, och ta hand om befintliga resurser.

  2. Grön buss som det står Skånetrafiken på
    12 oktober 2022

    Det här får fler att ta bussen

    Inför fler turer även när det är glest på bussen och tåget, som mitt på dagen. Det gör kollektivtrafiken mer attraktiv och ökar antalet resenärer kraftigt, enligt forskning.

  3. Grill med köttbitar och matos, två armar och lite av en kropp syns invid grillen.
    5 oktober 2022

    Därför är män större klimatbovar än kvinnor

    Män har överlag en mer negativ klimatpåverkan än kvinnor har. Män kör mer bil och äter mer kött medan kvinnor är mer intresserade av klimatfrågor. Varför? Svar ges i ny forskningsrapport.

  4. avverkad skog, en kvarlämnad dunge på avstånd
    23 september 2022

    Låg kvalitet på klimatdebatten, enligt forskare

    Klimatdebatten under valrörelsen höll en låg kvalitet, hävdar klimatpolitikforskaren Matilda Miljand. Mycket fokus hamnade på skenande energipriser.

  5. Hönor sticker upp ur burar inomhus på en kycklinggård
    20 september 2022

    Forskare: Djurföda blir människoföda – och mättar en miljard

    Föda till boskap och fiskodlingar blir föda till människor istället. På så sätt kan upp till en miljard människor få mer mat i magen, enligt studie.

  6. 2 augusti 2022

    Vide kan rena mark från föroreningar

    Att sanera förorenad mark från miljögifter kan vara dyrt. Forskning visar att videplantor kan rena marken från föroreningar med upp till 80 procent på tio år.   

  7. En sill på is
    29 juni 2022

    Ny sorteringsmetod tar vara på hela fisken

    Det mesta av köttet från djur tas om hand, men inom fiskeindustrin har fokus legat på filéerna – ett synsätt som går stick i stäv med hållbarhet och svensk livsmedelsstrategi. Forskare vid Chalmers har nu tagit fram en ny teknik som tar vara...

  8. 6 maj 2022

    Idisslare viktiga för ekosystemen

    Småbruk med idisslare bidrar mer till de så kallade ekosystemtjänsterna, än näraliggande gårdar specialiserade på växtodling. Det visar en studie från SLU som undersöker om, och i så fall hur, animaliska livsmedel kan vara en del av ett...

  9. 28 april 2022

    Komposten kan bli en klimatbov

    När vi komposterar vårt organiska avfall gör vi en insats för miljön – eller? Faktum är att det kan vara tvärtom: en kompost som sköts på fel sätt släpper ifrån sig växthusgaser. Den japanska metoden bokashi har däremot...

  10. 21 april 2022

    Negativa utsläpp nollar flygets klimatpåverkan

    Redan idag skulle vi kunna flyga med biobaserade flygbränslen som helt eliminerar flygets klimatpåverkan, menar forskare vid Chalmers tekniska universitet. Tricket är att fånga och lagra kol när biobränslet produceras.

  11. 6 april 2022

    Grönare städer om hyresgäster får bestämma

    Genom att göra det möjligt för hyresgäster att förvalta den egna gården, huset och närmiljön, kan man få ett engagemang och lärande kring natur- och klimatfrågor visar forskning från Högskolan i Gävle.

  12. 1 april 2022

    Viljan att äga utmaning för klädbibliotek

    Trots att klädbibliotek marknadsförs som ett mer hållbart sätt att uppdatera garderoben än att köpa nytt, så har det varit svårt att få den här typen av delningsekonomi att gå runt. 

  13. 30 mars 2022

    Restvatten från livsmedelsindustrin boostar algodlingar

    Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna växer snabbare och deras proteininnehåll mångdubblas. Processvatten går alltså från att vara en kostnad till att bli en resurs i...

  14. 1 mars 2022

    Viktigt steg för effektivare batterier i mobiltelefoner

    Små superkondensatorer kan snabba på laddning av mobiltelefoner och elbilar – och dessutom få batterierna att hålla längre. Nu har forskare utvecklat en metod som innebär ett genombrott för hur de kan tillverkas.

  15. 7 december 2021

    Hur kan konkurrenter samarbeta för hållbarhet?

    I en värld där allt högre krav ställs på hållbarhet tvingas konkurrerande företag att samarbeta för att nå upp till målen. Hur ser denna samverkan ut och vilka resultat uppnår man? 

  16. 12 november 2021

    Svensk lax äter insekter – blir hållbar

    Odlad fisk föds ofta upp på importerad, vildfångad fisk. Men nu finns för första gången svensk lax uppfödd på insekter – som i sin tur ätit grönsaksavfall och brödrester.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera