Hållbar utveckling
-
Negativa utsläpp nollar flygets klimatpåverkan
Redan idag skulle vi kunna flyga med biobaserade flygbränslen som helt eliminerar flygets klimatpåverkan, menar forskare vid Chalmers tekniska universitet. Tricket är att fånga och lagra kol när biobränslet produceras.
-
Grönare städer om hyresgäster får bestämma
Genom att göra det möjligt för hyresgäster att förvalta den egna gården, huset och närmiljön, kan man få ett engagemang och lärande kring natur- och klimatfrågor visar forskning från Högskolan i Gävle.
-
Viljan att äga utmaning för klädbibliotek
Trots att klädbibliotek marknadsförs som ett mer hållbart sätt att uppdatera garderoben än att köpa nytt, så har det varit svårt att få den här typen av delningsekonomi att gå runt.
-
Restvatten från livsmedelsindustrin boostar algodlingar
Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna växer snabbare och deras proteininnehåll mångdubblas. Processvatten går alltså från att vara en kostnad till att bli en resurs i...
-
Viktigt steg för effektivare batterier i mobiltelefoner
Små superkondensatorer kan snabba på laddning av mobiltelefoner och elbilar – och dessutom få batterierna att hålla längre. Nu har forskare utvecklat en metod som innebär ett genombrott för hur de kan tillverkas.
-
Hur kan konkurrenter samarbeta för hållbarhet?
I en värld där allt högre krav ställs på hållbarhet tvingas konkurrerande företag att samarbeta för att nå upp till målen. Hur ser denna samverkan ut och vilka resultat uppnår man?
-
Svensk lax äter insekter – blir hållbar
Odlad fisk föds ofta upp på importerad, vildfångad fisk. Men nu finns för första gången svensk lax uppfödd på insekter – som i sin tur ätit grönsaksavfall och brödrester.
-
Tiden ute för klimatkompensation
Får man flyga till Teneriffa eller Cypern om man klimatkompenserar? Och är det okej att köpa oxfilé från Brasilien om mjölken vi dricker lovar nollutsläpp? Nej, det är för sent att förlita sig på klimatkompensering om vi ska nå...
-
Molekylmixning skapar superstabilt glas
Superstabilt glas med lång livslängd kan bidra till att förbättra alltifrån läkemedel till avancerade bildskärmar och solceller. Forskare vid Chalmers visar hur en mix av många molekyler – upp till åtta på samma gång – kan...
-
Socialt samspel viktigt när du lånar ut din soffa
Vill du dela bil med dina grannar, eller ha en främling sovande i gästrummet? Om svaret är ja – vem har ansvaret om bilen går sönder och vad säger din familj om att vilt främmande människor kommer och går?
-
Det behövs mer fett till maten
I många delar av världen skulle människor behöva äta mer fett. Men hur kan vi öka fettproduktionen utan att det får en negativ påverkan på klimatet? Svaret kan vara oljeproducerande mikroorganismer.
-
Odlad svamp blir kugge i cirkulär matproduktion
Städernas matavfall kan bli odlingsbäddar för ostronskivling. Den köttiga koralltickan trivs på sågspån från svensk skog. Odlad svamp kan bli en nyckelspelare i så kallad cirkulär matproduktion, menar forskare vid SLU.
-
Miljövänligare engångsblöjor med gluten istället för olja
Material som kan suga upp mycket stora mängder vätska, i till exempel blöjor, tillverkas av fossil petroleumolja. Forskare från SLU och KTH har tagit fram vete- och potatisbaserade material med liknande egenskaper.
-
Biokol renar jorden från gifter
Biokol kan rena förorenad mark på plats. Samtidigt kan jorden bli bördigare – och svenska mjölkkor mer klimatsmarta med biokolblandat foder. Men först måste jorden undersökas så den saneras på rätt sätt.
-
Klimatsmartare att renovera än bygga nytt
Beslutsfattare har länge fokuserat på att minska utsläppen av växthusgaser genom att energieffektivisera byggnader. Men i Sverige står själva byggandet för mer än hälften av klimatpåverkan sett över en tidsperiod på 50 år.
-
Halloumiskam typiskt svenskt
Känner du skam när du lägger en halloumi på grillen? Liksom flygskam och klädskam är också ”halloumiskam” ett ursvenskt begrepp, där ansvaret att välja rätt, läggs på den enskilda individen.