Hjärt-kärlsjukdomar
-
Diabetes plus hjärt-kärlsjukdom ökar risk för demens
Att ha minst två av sjukdomarna diabetes typ 2, hjärtsjukdom eller stroke ökar risken att utveckla demens, visar en studie från Karolinska Institutet. Bara en så kallad kardiometabol sjukdom går däremot inte att koppla till en ökad risk för att...
-
Få erbjuds stöd när en familjemedlem dör i hjärtstopp
Varje år dör tusentals svenskar av plötsligt hjärtstopp. För anhöriga och vänner kan den plötsliga förlusten utlösa mycket starka sorgereaktioner som är svåra att hantera, men få närstående erbjuds professionellt...
-
Förmaksflimmer kopplas till ökad risk för demens
Personer med förmaksflimmer har förhöjd risk för demens. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.
-
Bättre metoder behövs för att förstå sockrets effekter på kroppen
Mindre än tio procent av energin från mat bör komma från tillsatt socker, enligt nuvarande nordiska näringsrekommendationer. För vuxna motsvarar det ungefär 50 - 75 gram tillsatt socker per dag och en burk läsk innehåller cirka 30 gram socker.
-
Tidig övervikt påverkar 20-åringars risk för hjärt-kärlsjukdom
Unga vuxna som var överviktiga redan i tioårsåldern har en tydlig ökning av riskmarkörer för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar senare i livet. Förebyggande hälsoinsatser är därför viktiga, menar forskare.
-
Inlärning i hjärnan bakom blodtryckstoppar
Snabba stresspåslag i vardagen kan orsaka blodtryckshöjningar. Stressvaret kan vara inlärt, visar forskning från Göteborgs universitet. Och i så fall kan upptäckten öppna upp för nya sätt att förebygga högt blodtryck.
-
Kan hård träning efter för lite sömn skada hjärtat?
Högintensiv träning efter en natt med kort sömn kan få nivåerna av hjärtskademarkören troponin att stiga, visar en studie från Uppsala universitet.
-
Gennätverk bakom ärftlig risk för hjärt-kärlsjukdom
Upp till 60 procent av den ärftliga risken för hjärt-kärlsjukdom kan förklaras av regulatoriska gennätverk. Forskare vid Karolinska Institutet har gjort en kartläggning över gennätverk som ger verktyg för att bekämpa...
-
Bär och baljväxter kan halvera risken för åderförfettning
En växtbaserad kost bestående av bland annat lingon, bönor och bönfibrer kan minska åderförfettningen med hälften och har dessutom en positiv påverkan på tarmfloran.
-
Moderna människan bättre skyddad mot oxidativ stress
Ett protein som är unikt för människor, och som alltså ser annorlunda ut hos neandertalare, har visat sig skydda mot oxidativ stress. Det finns en koppling mellan oxidativ stress och ökad risk för bland annat kärlsjukdom.
-
Omega-3-fetter kan motverka åderförkalkning
En receptor som aktiveras av omega-3 har en viktig roll för att stoppa inflammation i kärlen och motverka åderförkalkning. Fynden kan bana väg för nya sätt att behandla och förebygga hjärt-kärlsjukdom.
-
Sjukdomsmarkör skyddar ofta mot sjukdomen
Flera olika proteiner i vårt blod som tidigare kopplats till olika inflammatoriska sjukdomar kan skydda friska individer från att utveckla sjukdom.
-
Hållbar kost för både människa och planet
Forskare har undersökt hur Eat-Lancetkosten påverkar vår hälsa. Studien visar att individer som följer de hållbara kostråden löper mindre risk att drabbas av för tidig död i hjärt-kärlsjukdom och cancer.
-
Luftföroreningar bakom demens och psykisk ohälsa
Luftföroreningar orsakar miljontals för tidiga dödsfall i världen varje år. Kopplingen till hjärt-kärlsjukdomar är känd sedan länge. Ny forskning visar på samband också med demens och andra folksjukdomar – och ett ökat uttag...
-
Statiner kopplas till minskad risk att dö i covid-19
Statiner sänker kolesterolnivåerna i blodet och används ofta för att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Ny forskning visar att statinbehandling även innebär en något lägre risk att dö i covid-19.
-
Varför går björnen i ide – men inte vi?
Nu gör björnar vad många önskar så här års, går i ide och sover tills det är vår igen. Men vi människor skulle aldrig överleva vintersömn i ide som björnar gör. Peter Stenvinkel, <a class="glossaryLink" ...