Livsmedel
-
Odlad svamp blir kugge i cirkulär matproduktion
Städernas matavfall kan bli odlingsbäddar för ostronskivling. Den köttiga koralltickan trivs på sågspån från svensk skog. Odlad svamp kan bli en nyckelspelare i så kallad cirkulär matproduktion, menar forskare vid SLU.
-
Vilda växter kan rädda maten i ett varmare klimat
Tusentals vilda växter går att äta. Men några få odlade grödor står för nästan allt vi äter. Vad händer om klimatet slår ut bara en? Odlade växter som korsas med vilda släktingar kan ge fler och tåligare grödor,...
-
Så vattnar man rätt – och klarar maten i ett varmare klimat
Ju varmare det blir, desto viktigare blir det att vattna på rätt sätt med rätt mängd i rätt tid – utan att slösa på vattnet som resurs. Forskare bygger på system som ska göra det enklare för jordbrukarna.
-
Doppet som låter hela fisken bli näringsrik mat
När sill fileas går halva fisken, full av värdefulla proteiner och omega-3-fettsyror, till spillo. Nu har matforskare hittat en lösning som håller härskningen stången, och ger tid att processa det näringsrika fiskrenset till nya livsmedel.
-
Det ska du äta för att klara proteinskiftet
Mycket talar för att mindre kött på tallriken är bra för klimatet. Men vad ska vi äta istället? Allra först bör vi halvera vårt intag av samtliga proteiner, anser forskare vid Lunds universitet.
-
Mums med insekter? Jodå, attityden till livsmedel kan ändras
Svenskar åt inte insekter ens om de svalt. Det visar en ny studie som undersökt hur människor runt om i världen har uppfattat insekter som livsmedel. Men attityder kan förändras ganska snabbt – det har hänt med andra livsmedel.
-
Växtföljder – ett sätt att få maten att räcka
Forskning visar att varierade växtföljder ökar skördarna, speciellt under varma och torra år. Odlingssättet framstår därför som en lovande strategi för att säkra tillgången på mat i ett förändrat klimat med högre...
-
Så minskar du matsvinnet – forskarens enkla tips
29 september 2020 är det premiär för FN:s nyinstiftade Internationella matsvinnsdagen. En bra dag att se över sitt eget matsvinn, menar Helén Williams, <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En akademisk titel...
-
En tredjedel vill slippa klimatmärkning av kött
De flesta konsumenter har inget emot klimatmärkning av köttprodukter. En tredjedel vill dock slippa veta hur klimatet påverkas av deras inköp. Och somliga undviker aktivt klimatmärkningen för att undvika känna att de borde ändra sitt beteende. Det visar en...
-
Storpack ger matsvinn
Att välja portionsförpackat och mindre förpackningar är mer klimatsmart. Det visar en kartläggning av matsvinn hos svenska hushåll. Studien visar också att konsumenters osäkerhet kring datummärkning och hållbarhet hos livsmedel bidrar stort till...
-
Nya matideal efter decennier av livsstilsätande
Knivhyllan har ersatt bokhyllan som signal för kulturellt kapital. Men efter decennier av livsstilsätande, matlagningsprogram och munhålesensationer håller en ny matgeneration på att etablera sig. Matetnologen Håkan Jönsson ser en comeback för halvfabrikat...
-
3D-printad mat och virtuella restauranger retar aptiten
Trenden med närodlad mat har vuxit sig allt starkare, och med ökad risk för pandemier lär intresset bestå. Men även alger, 3D-printad mat och virtuella besök på favoritrestaurangen kan mätta oss i framtiden. Åtminstone om man får tro...
-
Forskarupprop mot farliga kemikalier i matförpackningar
Det finns idag nästan 12 000 olika kemikalier som används vid tillverkningen av material för livsmedel. Många har inte testats tillräckligt för att avgöra om de är skadliga eller inte, och forskare kräver därför åtgärder för...
-
Klimatavtrycket från norsk lax kan minskas
Klimatavtrycket av odlad lax har ökat, medan det för vildfångad fisk har minskat. Det visar en livscykelanalys av norsk vildfångad och odlad fisk samt skaldjur. Det finns stora möjligheter att minska klimatavtrycket inom fiskenäringen, särskilt för...
-
Fyra tips som minskar matsvinnet
Jul och nyår är två av våra största mathelger. Det är en tid då vi konsumerar i överflöd och slänger mer mat än någonsin. Samtidigt har matsvinn har en negativ påverkan på klimatet. Det spelar stor roll vad vi väljer att...
-
Julmust mer klimatsmart än köttbullar
Julmust är okej men köttbullarna ligger risigt till när det gäller klimatavtryck. Dagens julbord är grönare och mer individuellt. För det går att äta julbord och rädda klimatet samtidigt – särskilt på restaurang där vi...