Mänskliga rättigheter
-
Allt svårare för Putin att upprätthålla fasaden
Utgången av det ryska presidentvalet är given, men ju mer förtrycket tilltar desto mer sårbart blir på sikt systemet som upprätthåller det. Det skriver Derek Hutcheson, professor i statsvetenskap, i en artikel om de senaste årtiondenas ryska val.
-
Feministiskt nätverk utmanar Ryssland och kriget
I Ryssland är det förenat med stor risk att uttala sig mot landets styre eller mot kriget i Ukraina. Följden kan bli fängelse eller förföljelse. Men den feministiska rörelsen FAS har hittat sätt att protestera. De genomför aktioner, ger ut tidningar,...
-
Många vill ha renarnas land
Vindkraftverk kan få renar att svälta. Gruvor klyver samebyar. Tusentals suktar efter det redan hårt belastade renbeteslandet. Men ingen visar på hur allt ska få plats, eller hur man ska handskas med samiska rättigheter, säger konfliktforskaren Kaisa...
-
Ord byts ut – så sker högerextrem radikalisering på nätet
Forskare har analyserat 20 års diskussioner på ett högerextremt nätforum och sett hur det går till när medlemmar socialiseras in i allt mer extrema åsikter. Till exempel syns hur deltagare i forumet bit för bit ändrar sina ordval.
-
Därför delas Mahsa Aminis namn, gång på gång, i sociala medier
Veckorna efter Mahsa Aminis dödsfall i Iran sprids hennes namn som en protest i sociala medier. Ibland skrivs bara hennes namn, inget mer, i diverse kommentarsfält. Här är möjliga orsaker till det, enligt Kristoffer Holt, professor i medie- och...
-
Barns rättigheter – svår fråga vid indrivning av skulder
Myndigheter i Sverige är skyldiga att se till ”barnets bästa” vid beslut. Men vad innebär det? Det är inte alltid lätt att veta då juridisk vägledning saknas. Men det finns många positiva exempel, säger Kristian Gustafsson, doktor i...
-
Protesterande i Iran saknar ledare – en svaghet
En viktig framgångsfaktor vid uppror är att det finns någon som leder rörelsen. Någon sådan finns inte i Iran, nu. Det är en svaghet, menar Rola El-Husseini, forskare vid Lunds universitet och expert på kvinnorörelser i Mellanöstern.
-
Sex med kondom eller ej – detta kan avgöra hos unga
Den som känner kontroll över sitt liv har också bättre möjligheter att föreslå säker sex. Det framgår av forskning om ungdomar och sex.
-
Kvinnor vill rekonstruera klitoris men vården är skeptisk
Könsstympade kvinnor kan få ett bättre sexliv efter en så kallad klitorisrekonstruktion. Men vården har en mer skeptisk syn på ingreppet än kvinnorna har, visar forskning.
-
Sexualiteten viktig även för äldre människor
Gamla människor kan också vilja ha sex. Men vård- och omsorgspersonal vet inte hur de ska hantera äldre människors sexualitet. Det är ett problem, menar forskare.
-
Hbtq-personer utsätts för hån på jobbet
Hbtq-personer utsätts ofta för kränkningar på sina arbetsplatser, visar forskning. Värst drabbade är transpersoner och bisexuella. Så här kan en hbtq-ovänlig arbetsplats te sig.
-
Gratis matkasse inte bara bra
I Facebookgrupper kan fattiga barnfamiljer anonymt be om presentkort på mat. Men den här sortens hjälp är inte bara av godo, menar forskare vid Högskolan i Gävle. Risken är fattigdom inte upptäcks.
-
Kvinnor kräver upprättelse efter brutal sexuell exploatering i Japan
De exploaterades hänsynslöst under 1930- och 1940-talet i Japan. Nu vill de ha upprättelse, men möts av motstånd.
-
Därför mår flyktingar dåligt – inte bara krigstrauman
Det är lätt att tro att det är trauman från krig, konflikt och flykt som ger psykisk ohälsa hos asylsökande i Sverige. Men livet i Sverige bidrar också till att flyktingar mår dåligt, visar ny studie.
-
Diktaturerna på global frammarsch
Sjuttio procent av världens befolkning lever nu i diktaturer. Det visar årets demokratirapport från Varieties of Democracy-institutet vid Göteborgs universitet.
-
Rysslandsforskare: ”Kreml bär ansvaret för kriget”
Ryssland har oprovocerat attackerat Ukraina. Varför har det skett och hur tänker Vladimir Putin egentligen? Gudrun Persson, expert på rysk utrikes- och säkerhetspolitik vid Stockholms universitet och FOI, analyserar läget utifrån sitt forskningsfokus, den ryska...