Migration och integration
-
Var femte arbetskraftsinvandrare saknar jobb
För drygt 15 år sedan blev det lättare att invandra till Sverige om ett anställningserbjudande fanns. Nu visar en rapport att de flesta som kommit för att jobba är framgångsrika och har höga löner. Var femte saknar däremot inkomst, något som forskarna ser som problematiskt.
-
Svensk hiphop flyttar gränser
Svensk hiphop har gått från förortsspelningar till folkliga Allsång på Skansen. Men samtidigt som artisterna blivit allt mer mainstream har de skapat en egen syn på svensk identitet. På så sätt kan de bidra till ett mer inkluderande samhälle som är både ”lagom” och ”orten”,...
-
Dansk bostadsreform för mer integration väcker motstånd
Danska myndigheters krafttag mot segregation har resulterat i nya bostadsområden. I en avhandling har forskare följt utvecklingen när Mjölnerparken i Köpenhamn förändrades. Enligt studierna är missnöjet stort bland de boende som känt sig överkörda i processen.
-
Många européer har ingen kontakt med flyktingar
Västeuropéer är mer positiva till flyktingar från Ukraina än från andra länder. Det visar en studie vid Malmö universitet som undersökt attityder kring integration. Resultatet visar även att många inte har någon kontakt med flyktingar.
-
Tolkar i vården viktiga efter hjärtinfarkt
Utlandsfödda patienter är mindre benägna att delta i hjärtskola, som ingår i rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt. Men om tolkstöd finns ökar deltagandet, visar en studie vid Linköpings universitet.
-
Nyanlända ungdomar förlorare i gymnasievalet
Ett myller av skolor som är svåra att jämföra. Dessutom saknas stöd och vägledning. En avhandling vid Stockholms universitet lyfter fram tuffa utmaningar när nyanlända ska välja gymnasieskola.
-
Nyanlända barn med kort skolbakgrund osynliggörs i skolan
Nyanlända elever i åldern 12-15 år med kort skolbakgrund får inte alltid den hjälp de behöver. Lärare tenderar att bortse från barnens begränsade utbildningsbakgrund och kan istället anse att barnen har låg kognitiv förmåga....
-
Smal definition av barn och familj när familjer vill återförenas
I svenska migrationskontroller, inför en eventuell familjeåterförening, är definitionen av "familj" mycket snäv. Det gör att en del familjer utesluts från familjeåterförening. Det här beror till viss del på bruket av...
-
Gemenskap kommer inte automatiskt
Att blanda människor med olika bakgrund räcker inte för att skapa sammanhållning och integration. Det kan rentav leda till motsatsen, enligt en studie från Malmö.
-
Snårig väg till egen bostad för flyktingar
Osäkra hyreskontrakt och trångboddhet. För många flyktingar är vägen till en egen bostad i Sverige kantad av utmaningar, visar en avhandling.
-
Religiösa vill ha fler barn, frikyrkor toppar listan
Religiositet spelar roll för hur många barn man vill ha – och får. Men kanske inte på det sätt många tror, enligt en avhandling.
-
Sällan lyckat att stänga skolor för att minska segregationen
Det har hänt att skolor med hög andel elever med invandrarbakgrund stängs i syfte att minska segregation. Men metoden fungerar sällan, enligt forskning. Det finns nämligen en viktig hake.
-
Är du 18? Vanskligt att bedöma ålder utifrån visdomständer
Är du 18 år eller äldre? Eller kanske yngre? För att uppskatta människors ålder har experter hittills tittat på hur visdomständerna ser ut och utifrån det gjort en bedömning. Men den metoden saknar vetenskapligt stöd, enligt en ny...
-
Tortyr påverkar hjärnans funktioner under lång tid
Posttraumatisk stress kan påverka flyktingar under lång tid och försvåra integration. Det visar en studie som undersökt hur erfarenhet av tortyr förändrar hjärnans funktioner.
-
Snårig väg till jobb för nyanlända lärare
Snabbspåret för lärare är långt ifrån en rak väg till undervisning i ett klassrum. Det upplever lärare som kommit till Sverige och vill börja jobba.
-
Hemland styr hur migranter väljer bostadsområde
Födelselandets ekonomi kan påverka om migranter flyttar till ett rikare eller fattigare område i Sveriges storstäder. Det visar en studie där flyttningsmönster analyserats.