1. Kust i solnedgång. Vågor sköljer över klippor.
    20 november 2024

    Tillåtna utsläpp från fartyg hotar svenska havsområden

    Tillåtna kemikalieutsläpp från tankfartyg är ett hot mot svenska skyddade havsområden. Det framgår av en rapport från Linnéuniversitetet och Kustbevakningen. Många utsläpp har upptäckts utanför Skåne, Blekinge och Öland.

  2. Älv i Norrland
    25 juni 2024

    Tidig fångst krymper vildlaxarna

    Intensivt laxfiske på försommaren kan leda till att fiskar med anlag för att bli stora blir mer sällsynta. Det visar en ny studie från bland annat SLU.

  3. Forskare med stora provtuber på ett fartyg.
    20 juni 2024

    Stora mängder metan kvar i havet efter gasläckan

    Upp till 50 000 ton metan blev kvar i havet efter att Nord Stream-ledningen i Östersjön exploderade, enligt en studie. Det är ännu oklart hur läckan påverkar det marina livet.

  4. Två lastfartyg på lugnt hav.
    8 maj 2024

    Fartygens tvätt av avgaser skadar Östersjön

    Utsläpp från fartyg med så kallade skrubbrar gör stor skada i Östersjön, enligt forskare bakom en studie. Utsläppen orsakar samhällskostnader till miljardbelopp, samtidigt som branschen tjänar pengar på att driva fartyg med billig tjockolja i stället för renare bränsle.

  5. Grönt algblommande vatten vid strandkant.
    10 april 2024

    Tidig algblomning kan störa Östersjöns ekosystem

    Blomningen av växtplankton startar allt tidigare, visar en studie från Stockholm universitet. Samtidigt har säsongen för djurplankton inte förändrats. Det finns därför en risk att den känsliga balansen i Östersjöns ekosystem rubbas.

  6. Två sälar vilar på stenar i vatten.
    27 mars 2024

    Jakt och klimatförändringar kan hota Östersjöns sälar

    Forskare vid Göteborgs universitet varnar för att dagens jaktkvoter riskerar gråsälens överlevnad i Östersjön på sikt. Slutsatsen utgår från en studie som undersökt effekter av jaktkvoter, tillgång på föda och ett varmare klimat.

  7. Liten fisk med taggar på ryggen, under vatten.
    14 februari 2024

    Det kan bromsa den oönskade spiggvågen i Östersjön

    Allt fler grunda vikar i Östersjön domineras nu av fisken storspigg, snarare än av gädda och abborre. Det är ett stort problem, men det kan finnas öppningar, enligt en ny studie. Det handlar om att ge rovfiskar som gädda och abborre ökad möjlighet att...

  8. Forskare håller en 10-15 centimeter lång mörkgrå smörbult med kraftigt huvud och tjocka läppar.
    7 november 2023

    Svartmunnad smörbult – en nykomling som påverkar Östersjöns fiskar

    Den invasiva svartmunnade smörbulten har gjort sig hemmastadd i många kustområden. Här tar den för sig av andra fiskar – men kan även själv bli ett byte. Det visar en avhandling som undersökt samspelet med inhemska arter.

  9. En torsk simmar mot mörk bakgrund.
    11 oktober 2023

    Därför måste stora och äldre fiskhonor få leva

    Stora och äldre fiskhonor har en avgörande betydelse för återhämtningen hos kommersiellt fiskade fiskbestånd. Nu presenterar forskare ett nytt mått för att få fler stora fiskar att klara sig.

  10. 22 september 2023

    Metan bubblar från Östersjöns djupa bottnar

    Forskare har undersökt Östersjöns allra djupaste delar och gjort en oväntad upptäckt. Här pågår stora utsläpp av metangas – med intensiva bubblor som kan stiga över 300 meter.

  11. 27 juni 2023

    Bred mix av havssallat finns längs kusterna

    20 olika arter havssallat växer i svenska kustvatten. Det är långt fler av de ätbara algerna än forskare hittills känt till.

  12. 17 maj 2023

    Valspaning kan ge svar om tumlarnas liv

    Tumlare är skygga och forskare vill veta mer om hur de lever, men också vilka hot de möter. För att öka kunskapen uppmanas nu allmänheten att rapportera in döda tumlare.

  13. Algblomning med grönt vatten vid strandkant
    27 april 2023

    Algblomning viktig för Östersjöns fiskar

    Cyanobakterier i Östersjön har dåligt rykte, men nu nyanseras bilden. De är nämligen huvudföda för djurplankton som är viktiga för fiskebeståndet.

  14. Gädda i en hand
    25 januari 2023

    Dystert för Östersjöns gäddor – så kan de räddas

    Forskare kan nu bekräfta enstaka larmrapporter om gäddans svåra situation i olika kustområden. En stor mängd data har sammanställts och resultatet är inte positivt: Gäddorna är på nedgång i stora delar av Östersjön.

  15. Två torskfiskar simmar nära varandra
    25 januari 2023

    Fiskefria zoner blir en chans till revansch för många arter

    Fiskar, skaldjur och ekosystem får en möjlighet att återhämta sig i fiskefria områden. Men det finns undantag – och tas förbuden bort kan de positiva effekterna försvinna på några få år. Det visar en rapport från SLU.

  16. 23 januari 2023

    Metan från blåstång motverkar koldioxidupptag i Östersjön

    Blåstångskogarna i Östersjön anses viktiga för att de tar upp och lagrar koldioxid från atmosfären. Men forskare kan nu visa att algerna även ger ifrån sig metan, som till viss del gör dem mindre effektiva.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera