Växtförädling
-
Bättre koll på korn kan öka skördarna
Alla kornets gener har nu kartlagts genom ett stort forskningssamarbete. Resultaten banar väg för effektivare växtförädling för att möta hot från skadeinsekter och klimatförändringar.
-
Forskare räddade veteodlingarna i Bangladesh
För sju år sedan förstörde en svampsjukdom veteskördarna i Bangladesh. Men forskare tog snabbt fram nya sorter för att säkra det viktiga livsmedlet.
-
Genmodifiering av lignin kan göra växter torktåliga
Genom att genetiskt modifiera lignin, som finns i växters cellväggar, kan vi skapa växter som tål torka bättre. Resultaten skulle kunna användas inom både jord- och skogsbruk för att hantera framtida klimatutmaningar.
-
Kläder i poppel kan frigöra mark till matproduktion
Poppelsplagg i stället för bomullsblus. Livsmedelsproduktion i stället för bomullsodling. Det kan bli framtiden, menar forskarna bakom en modell för tillverkning av textil från snabbväxande poppel.
-
Så reagerar växter på beröring
Vi vet sedan tidigare att beröring kan utlösa stressreaktioner hos växter, men har inte vetat varför. Nu har forskare hittat nya genetiska nycklar till varför växter reagerar så kraftfullt på mekanisk stimulering.
-
Stärkta bevis för att havre är säkert i glutenfri kost
Nu har forskarna sorterat alla 80 000 gener rätt, hela havrets genom är kartlagt, och med detta ökar möjligheterna att få ett ännu nyttigare havre.
-
Vilda växter kan rädda maten i ett varmare klimat
Tusentals vilda växter går att äta. Men några få odlade grödor står för nästan allt vi äter. Vad händer om klimatet slår ut bara en? Odlade växter som korsas med vilda släktingar kan ge fler och tåligare grödor,...
-
Genklippta grönsaker på en vägg nära dig
I framtiden har vi kanske odlat kött på våra tallrikar ─ färs är lättare att odla än biff. Och på husväggarna växer tåliga och nyttiga grönsaker som optimerats med genkniven CRISPR.