Kvinna sitter framför dator med händerna över ansiktet.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Medelålders kvinnor som upplever stress på jobbet har rejält förhöjd risk för framtida sjukskrivningar. Brist på inflytande och konflikter bidrar till stressen, visar en studie.

En studie vid Göteborgs universitet har undersökt om jobbrelaterad psykisk stress kan kopplas till sjukfrånvaro hos medelålders kvinnor på arbetsmarknaden. Drygt 500 kvinnor som var 38 respektive 50 år deltog i studien.

När studien startade hade en majoritet av kvinnorna en anställning och jobbade. Tre av fyra upplevde stress som kunde kopplas till jobbet eller generell psykisk stress, eller båda.

Jobbkonflikter driver på stress

Under året som följde hade 16 procent minst en sjukskrivning under två veckor eller mer. I flera fall kunde konflikter på jobbet och brist på inflytande över beslut tydligt kopplas till sjukfrånvaron.

– Snävt beslutsutrymme och konflikter i arbetsmiljön kan förutspå sjukskrivningar, oberoende av allmän psykisk stress och tidigare sjukskrivningsperioder. Det är därför viktigt med förbättrad arbetsmiljö som kan minska sjukfrånvaron bland kvinnor på arbetsmarknaden, säger Kirsten Mehlig, docent i epidemiologi och lektor i hälsovetenskaplig statistik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Effekterna av konflikter på jobbet kan också tyda på att det finns en specifik sårbarhet bland kvinnor som kan vara av intresse att arbeta med framöver, menar forskarna bakom studien.

Vetenskaplig studie:

Exploring the impact of mental and work-related stress on sick leave among middle-aged women: observations from the population study of women in Gothenburg, Sweden, Scandinavian Journal of Primary Health.

Mer om hur studien gjordes

Underlaget i studien består av uppgifter om 573 kvinnor i åldern 38 respektive 50 år, hämtade från den omfattande Populationsundersökningen av kvinnor i Göteborg. Den kallas ofta Kvinnostudien vid Göteborgs universitet. Uppgifterna kombinerades med registerdata från Försäkringskassan om kvinnornas sjukskrivningar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera