Man sitter framför dator.
Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Längre varselperioder ger anställda bättre chanser att få nya jobb, men en baksida är minskad produktivitet fram till uppsägningen. Det visar en studie vid Stockholms universitet.

I många länder finns krav på obligatoriska varsel om ett företag planerar att minska personalstyrkan. Tanken är att informera anställda i god tid och dämpa effekten av plötsliga uppsägningar.

I en studie undersöker forskare vid bland annat Stockholms universitet hur en policy som obligatoriska varsel fungerar på arbetsmarknaden.

Påverkar motivationen

Syftet med ett varsel är att ge medarbetare tid att förbereda sig för en kommande uppsägning. De kan då börja söka nytt jobb medan de fortfarande är anställda, något som minskar risken för långvarig arbetslöshet.

Enligt forskarna är det oftast mer effektivt att söka nytt jobb medan man är anställd.

– Arbetstagare får bättre jobb, tjänar högre löner och undviker långa arbetslöshetsperioder. De som söker jobb medan de är arbetslösa möter däremot utmaningar som stigman på arbetsmarknaden och en press att acceptera sämre erbjudanden, säger Arash Nekoei som forskar om arbetsmarknadsekonomi vid Stockholms universitet.

Men en policy som varsel kommer också med avvägningar och en del nackdelar.

– Å ena sidan kan det ge produktivitetsvinster att låta arbetstagare söka jobb medan de är anställda, eftersom de hittar jobb som bättre matchar deras kompetens. Å andra sidan kan arbetstagare som vet att de kommer att sägas upp bli mindre motiverade, vilket leder till lägre produktivitet, säger Arash Nekoei.

Sämre produktivitet

Forskarnas resultat visar att medarbetare som får en längre varselperiod inte bara får en längre förvarning, utan även större avgångsvederlag.

En annan upptäckt är att anställda som varslas, inte oväntat, blir mindre produktiva under sin varselperiod. Varsel kan också innebära att det tar längre tid att skilja anställda från jobb som inte är produktiva.

Trots att detta innebär en kostnad för samhället, överväger de totala fördelarna – som bättre jobbmatchningar och minskad arbetslöshet – kortsiktiga förluster av produktiviteten.

Avgångsvederlag kan vara effektivare

Enligt studien finns alltså fördelar med längre varselperioder, men det är inte en lösning som passar alla.

Vissa branscher, särskilt de som växer snabbt, kan anse att den sämre produktiviteten är för kostsam. För företag inom dessa sektorer kan det vara mer fördelaktigt att erbjuda avgångsvederlag snarare än varsel för att snabba på processen.

Studien är gjord av forskare vid Stockholms universitet, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och Uppsala universitet.

En längre version av artikeln finns på Stockholms universitets webbplats.

Vetenskaplig studie:

Mandatory Notice of Layoff, Job Search, and Efficiency, Quarterly Journal of Economics.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera