Stora behållare med gröna alger i labbmiljö.
Här odlas havsallat i tankar. Bild: Sophie Steinhagen
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Sugen på en tångburgare eller en proteinsmoothie från havet? Det skulle nämligen kunna bli framtidens mat. Genom en ny metod har forskare vid Chalmers lyckats utvinna betydligt mer protein från havssallat, som kan bli ett nytt vegetariskt alternativ till kött.

Havssallat är en slags makroalg, eller tång, som växer på klippor och stenar i lugna vatten. Den kan också ses flyta fritt på havsytan.

I ett projekt på Chalmers tittar forskare på möjligheten att utveckla processer för att ta vara på den proteinrika tången och skapa en ny blå-grön näring i Sverige. Den kan bli ett lovande alternativ till andra proteinkällor, till exempel kött och sojaprodukter, menar forskarna.

Tre gånger så mycket protein

I en ny studie kan de nu visa ett nytt sätt att utvinna proteiner från havssallaten. Ett problem har nämligen varit att tångens proteiner sitter hårt bundna. Men genom forskarnas nya metod, se faktaruta, kan tre gånger så mycket protein utvinnas jämfört med tidigare.

− Vår metod är ett viktigt genombrott, eftersom den innebär att det kan bli mer ekonomiskt lönsamt att extrahera proteinerna ur havssallat, något man gör med ärtor och soja idag, säger livsmedelsforskaren João Trigo på Chalmers.

Kvar blir ett mörkt grönt pulver som är ett koncentrat av proteiner.

− Det smakar umami med en viss sälta trots att det inte innehåller så höga halter vanligt salt. Jag skulle säga att det är en bra smakförstärkare i fisk- och skaldjursrätter, men möjligheterna att utforska är oändliga. Varför inte i proteinsmoothies eller som havsburgare? säger João Trigo.

Havssallat kan bli komplement

Förutom livsnödvändiga proteiner innehåller havssallaten flera andra viktiga näringsämnen, till exempel vitamin B12, som är viktig för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. Tången har också samma omega-3-fettsyror som finns i fet fisk, som lax.

En annan fördel, jämfört med proteiner som finns i växter på land, är att havssallat inte behöver vattnas, gödslas eller besprutas med insektsgifter. Den är tålig och växer bra under många olika förutsättningar, till exempel varierande salthalt och tillgång till kväve.

− Vi kommer att behöva hitta och kombinera intag av många fler olika proteinkällor än vad som finns i vår kost idag för att uppfylla krav på hållbarhet och näringsmässiga behov. Alger är ett bra komplement till många av de produkter som redan finns på marknaden, säger Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers.

− Vi behöver alla dessa lösningar och hittills har de havsbaserade möjligheterna, de så kallade blå proteinerna, varit förbisedda, fortsätter hon.

Fler användningsområden

Förutom den nya utvinningsmetoden som ökar mängden protein, tittar Chalmersforskarna på möjligheten att öka proteinhalten i själva tången. Här samarbetar de med forskare vid Göteborgs universitet och flera lyckade odlingsförsök har gjorts på Tjärnö marina laboratorium i norra Bohuslän.

Genom att odla havssallat i processvatten som blir över från sjömatsindustrin, kan proteinhalten i havssallaten öka markant, samtidigt som förlorade näringsämnen förs tillbaka till livsmedelskedjan, menar forskarna.

− Framöver vill vi också kunna ta tillvara de delar av algen som inte är protein, och som skulle kunna användas i livsmedel, material eller för medicinska tillämpningar. Målsättningen är att inga molekyler ska gå till spillo, för att uppnå både hållbarhet och kommersiella möjligheter, säger Ingrid Undeland.

Så utvinns fler proteiner

Havssallaten innehåller proteiner som är vattenlösliga, men även rikligt med fettlösliga så kallade membranproteiner. Det innebär att algproteinerna är mer komplexa att utvinna än exempelvis soja- och ärtprotein.

I den nya processen öppnas membranen i havssallatens celler för att komma åt de fettlösliga proteinerna. Därefter utvinns de olika typerna av proteiner med vatten med högt pH-värde.

I ett nästa steg görs lösningen sur och proteiner fälls ut och samlas. De kan sedan avskiljas från vattnet och tas till vara som en proteinrik ingrediens. Forskarna såg också att marina omega-3-fettsyror anrikades i proteiningrediensen. I en uppföljande studie kunde de bekräfta att samma sak gällde för vitamin B12.

Den nya algprotein-ingrediensen kan därmed bidra till att fylla fler näringsmässiga behov än till exempel sojaprotein, enligt forskarna.

Projektet Cirkalg, som leds från Chalmers, syftar till att utveckla processer som kan skapa en ny, blå-grön näring i Sverige.

Vetenskaplig studie

A new method for protein extraction from sea lettuce (Ulva fenestrata) via surfactants and alkaline aqueous solutions, Food Chemistry.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera