1. 4 april 2025

    Vissa drack mer alkohol under pandemin

    Många som mådde sämre psykiskt av pandemin drack mer alkohol än de brukade. Samtidigt fanns det personer som mådde sämre men som drack mindre, det var framför allt yngre.

  2. 28 januari 2025

    Vad kan vi lära av alkoholregleringar i början av 1900-talet?

    Gårdsförsäljning av öl, vin och sprit kan bli verklighet i år, vilket har väckt debatt om svensk alkoholpolitik. Just nu studerar forskare från Jönköping University effekterna av alkoholregleringar som infördes i Sverige för över hundra år sedan.

  3. Människor på fest skålar i vinglas.
    9 januari 2025

    Koppling ses mellan alkohol och cancer

    Om alkoholkonsumtionen i ett land minskar, dör också färre i cancer. Det menar forskare bakom en studie som visar en koppling mellan drickande och dödsfall i cancersjukdomar.

  4. Fatöl hälls upp i ett glas på en bar.
    21 augusti 2024

    Vanlig öl kan få ny smak

    Det populära ölet lager kan framöver få mer variation i smaken. Forskare har nämligen tagit fram en ny jästsort som kan ge drycken en aromatisk skjuts.

  5. 29 februari 2024

    Tonåringar som nobbar alkohol har bättre relation till föräldrarna

    Alkohol lockar allt färre ungdomar. De som avstår har färre sociala kontakter, men en öppnare relation till sina föräldrar. Det visar en studie.

  6. Tunnel, vid slutet ses två gående personer i siluett. Solen lyser in i tunneln, vatten framför personerna.
    12 januari 2024

    Alkoholdödlighet och självmord ökade inte under pandemin

    Coronapandemin ökade stressen hos många. Farhågor fanns om att stressrelaterade utfall som självmord och alkoholproblem också skulle öka under pandemin. Men så verkar det inte ha blivit i Sverige, enligt en studie från Stockholms universitet och Karolinska...

  7. Kvinna lutar sitt huvud mot ett fönster
    20 november 2023

    Äldre med beroendeproblem bollas runt – särskilda boenden en lösning

    Människor med beroendeproblematik saknar ofta bostad och en fast punkt i tillvaron. Forskare har nu undersökt hur stödet kan förbättras. De konstaterar att särskilda boenden där alkohol och droger tillåts fyller en viktig funktion, samtidigt kantas dessa...

  8. 6 oktober 2023

    Pappaledighet kan minska sjukdomar kopplade till alkohol

    Män som varit föräldralediga löper en betydligt mindre risk att bli akut inlagda på sjukhus på grund av alkoholkonsumtion. Det visar en studie.

  9. Hand på träbord håller om foten till ett glas rött vin.
    9 juni 2023

    Diabetes- och fetmaläkemedel verkar dämpa alkoholsug

    Ett läkemedel som används vid diabetes typ 2 och fetma skulle även kunna vara effektivt vid alkoholberoende, enligt en studie på råttor.

  10. Ett halvfullt glas med rött vin står på en bräda utomhus, vinodlingar och sjö i bakgrunden.
    22 maj 2023

    Några glas vin i veckan tycks öka risk för förmaksflimmer

    Män som dricker alkohol verkar löpa högre risk att drabbas av förmaksflimmer. Redan vid ett fåtal glas i veckan tycks risken öka.

  11. 2 maj 2023

    Elektronisk näsa kollar vinets kvalitet

    Håller rödvinet hög kvalitet eller är det surt? Det kan en ny elektronisk näsa, som kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, snabbt avgöra.

  12. Två personer går under paraply, stadsmiljö.
    12 april 2023

    Hjärnans cannabisliknande ämnen kan skydda mot alkohol- och drogberoende

    Människor med barndomstrauman verkar löpa högre risk att utveckla beroendesjukdomar som vuxna. Men höga nivåer av kroppens egna cannabisliknande ämnen kan skydda, tror forskare vid Linköpings universitet. Ämnena tros kunna fungera som en...

  13. Ett halvfullt glas med whisky som en man håller i.
    24 mars 2023

    Äldre med alkoholberoende har olika vårdbehov

    Äldre med alkoholberoende är långt ifrån en enhetlig grupp, visar en <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En avhandling är ett vetenskapligt arbete som doktorander gör under sin...

  14. kontor i mörkret
    15 december 2022

    Bar eller gym nära jobbet? Det kan påverka din hälsa

    Närhet till barer är inte nödvändigtvis bra. Inte heller heller lång resväg. Var din arbetsplats är, geografiskt, kan påverka hur hälsosamt du beter dig, enligt forskning.

  15. 1 september 2022

    Yoga och konditionsträning minskar alkoholsuget

    Konditionsträning och yoga kan vara lika effektiva för att minska alkoholkonsumtionen som vanlig vård, visar studier vid Karolinska institutet. – Den bästa tiden att träna är när suget är starkt, vanligtvis på eftermiddagen eller kvällen,...

  16. 5 augusti 2022

    Hjälp att dricka mindre med stöd i mobilen

    Den som vill sluta röka blir peppad av sin omgivning. Att sluta dricka alkohol är ofta mer stigmatiserande – och det talas lite om hur man ska gå tillväga. Ett digitalt hjälpmedel har visat god effekt.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera