Hormoner
-
Olika hormonbehandlingar – så ser riskerna ut
Risken att drabbas av blodpropp, stroke eller hjärtinfarkt varierar mellan olika hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär. Det visar en omfattande studie, där närmare en miljon kvinnor ingick, vid Uppsala universitet.
-
Därför är mäns och kvinnors immunförsvar olika
Könshormoner spelar en avgörande roll för att reglera kroppens immunsystem. Det här förklarar skillnaderna mellan mäns och kvinnors immunförsvar, enligt en studie. Kunskapen kan leda till skräddarsydda behandlingar av sjukdomar.
-
Svår pms syns i hjärnan
Kvinnor med svår pms har förändringar i hjärnans funktion och struktur. Det kan vara en förklaring till starka humörsvängningar, enligt en avhandling vid Umeå universitet.
-
Fler kvinnor kan fastna i nytt dopningstest
Fler män än kvinnor åker fast i dopningskontroller. Det kan bero på att testerna inte tar hänsyn till varierande hormonprofiler hos kvinnor. Men genom blodprov där normalvärden framgår kan fler fuskande kvinnor avslöjas, menar forskare vid Karolinska institutet.
-
Även små mängder lakrits höjer blodtrycket
I Sverige är lakrits populärt, men det svarta godiset kan ha oönskade effekter. Nu visar en studie att även små mängder lakrits höjer blodtrycket i kroppen och kan belasta hjärtat.
-
Några extra glas vatten per dag kan göra skillnad
Vätskebrist skulle kunna förklara varför en rad allvarliga sjukdomar är vanligare just på vintern när vi dricker mindre vatten. Forskare undersöker nu om man kan minska risken för bland annat diabetes och havandeskapsförgiftning bara genom att dricka...
-
Socker ökar suget efter fett
Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.
-
P-piller kan skydda mot ledgångsreumatism
Kvinnor som äter p-piller har en minskad risk att få ledgångsreumatism. Däremot ökar hormonbehandling i klimakteriet risken att drabbas, visar en studie.
-
Samband mellan p-piller och depression – och tonåringarna sticker ut
De som börjar med p-piller under tonåren har en 130-procentig högre frekvens av depressiva symtom, enligt en ny studie. Även hos vuxna p-pilleranvändare syns mönstret.
-
Nytt svampliknande material suger upp läkemedelsrester ur vatten
Forskare vid Stockholms universitet har utvecklat ett material som kan fånga in och bryta ner läkemedelsmolekyler från kommunalt avloppsvatten. Det handlar om ett poröst material som har nano-små kanaler och beter sig som ett slags svamp.
-
En enda cigarett kan påverka kroppens östrogen
Kvinnor är känsligare för rökning och effekten kan komma snabbt. En studie visar att en enda nikotindos räcker för att minska nivåerna av ett enzym som styr östrogenproduktionen i hjärnan.
-
Hormon kan hjälpa vid hjärtsvikt
Hungerhormonet ghrelin kan öka hjärtats förmåga att pumpa ut mer blod till kroppen. Det visar en studie på patienter med hjärtsvikt.
-
Självskadebeteende hos unga kan minska med melatonin
Sömnhormonet melatonin används mot sömnproblem, men verkar även förebygga självskadebeteende hos unga. Risken för självskador minskade främst bland tonårsflickor, visar en studie.
-
Hormonsystemet kan ge nya svar om diabetes
Hur mycket vatten behöver vi dricka för att vi ska hålla oss friska? Vilken effekt får olika dieter på ämnesomsättningen? Studier av olika hormoner i kroppen kan bidra till att utveckla mer individanpassade behandlingar och kostråd för att minska...
-
Tyngdtäcke ökar nivåerna av melatonin
Att använda tyngdtäcke kan öka nivåerna av hormonet melatonin med 30 procent. Däremot påverkas inte nivåerna av stresshormonet kortisol eller det stressmotverkande hormonet oxytocin. Det visar en studie på unga vuxna utförd av forskare vid...
-
Östrogen hos män skyddar spermierna
Intag av testosteron kan bromsa eller helt blockera spermiebildningen hos män. Kroppseget östrogen har däremot en skyddande effekt på spermiebildningen.