1. En sill på is
    29 juni 2022

    Ny sorteringsmetod tar vara på hela fisken

    Det mesta av köttet från djur tas om hand, men inom fiskeindustrin har fokus legat på filéerna – ett synsätt som går stick i stäv med hållbarhet och svensk livsmedelsstrategi. Forskare vid Chalmers har nu tagit fram en ny teknik som tar vara...

  2. nyfiken liten bebis försöker smaka mat från sin mammas tallrik
    27 juni 2022

    Risk för matallergi minskar med tidiga smakportioner

    Spädbarn som fick smakportioner av jordnöt, mjölk, vete och ägg redan från tre månaders ålder, hade en minskad risk för matallergi när de var tre år jämfört med en kontrollgrupp.

  3. 7 juni 2022

    Nanosensor avslöjar rester av bekämpningsmedel på frukt

    Spårning av bekämpningsmedel på enskilda frukter är både komplicerat och dyrt. Men med hjälp av en ny liten sensor skulle kontrollerna kunna förenklas, gå snabbare och bli billigare.

  4. En veteodling i Bangladesh där forskarna utvärderar vetets tålighet mot salt.
    20 maj 2022

    Forskare har tagit fram supervete för salta jordar

    Efter att ha muterat en vetesort från Bangladesh har forskare fått fram ett vete som tål att odlas i salthaltiga jordar. Det är en viktig egenskap eftersom alltmer åkermark på jordklotet utsätts för saltvatten.

  5. 18 maj 2022

    Jordbrukets massiva maskiner äventyrar livsmedelsförsörjningen

    Jordbrukets maskiner är nu lika tunga som bastanta dinosaurier och djupare jordlager skadas av framfarten på åkrarna. På global nivå uppskattas omkring en femtedel av den odlingsbara marken nu vara i riskzonen – med stora konsekvenser för...

  6. 5 maj 2022

    Svampprotein kan ge inbitna köttätare minskat klimatavtryck

    Det går att minska klimatavtrycket rejält utan att sluta äta kött - om en femtedel av allt nötkött vi stoppar i oss ersätts med alternativa proteinkällor. Det visar forskare som datorsimulerat en framtid med proteintillskott från svampmycel odlade...

  7. 20 april 2022

    Lokala lösningar viktig del av fattigdomsbekämpning

    Risken är stor att projekt i utvecklingsländer upphör när bidragen är slut. Men det behöver inte bli så, enligt en ny <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En avhandling är ett vetenskapligt...

  8. 12 april 2022

    Fler små förpackningar minskar matsvinnet

    Storpack får oss att köpa mer än vi kan äta. En tredjedel av alla livsmedel slängs i soporna. Matsvinnet måste minska och bra förpackningar kan vara ett sätt, menar forskare.

  9. 30 mars 2022

    Restvatten från livsmedelsindustrin boostar algodlingar

    Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna växer snabbare och deras proteininnehåll mångdubblas. Processvatten går alltså från att vara en kostnad till att bli en resurs i...

  10. 9 mars 2022

    Krångliga regler hindrar hobbyodling till havs

    Intresset för småskalig odling av musslor och alger är stort. Men för att underlätta odlingen krävs enklare tillståndsprocesser. Det visar utvärderingen av ett pilotförsök med marina kolonilotter.

  11. Braxen
    2 mars 2022

    Revansch för braxen – ska gå från bifångst till delikatess

    Vad sägs om braxentacos till fredagsmyset? Ett nytt projekt vill lyfta karpfiskens rykte och låta den tåga in på våra matbord igen. Samtidigt kan miljöproblem som fisken orsakar i insjöar minskas.

  12. 18 februari 2022

    ”Ultraprocessad mat klassificeras felaktigt”

    Naturell yoghurt är ”minimalt processad” enligt den så kallade NOVA-klassificeringen. Men i själva verket är den hårt bearbetad av industrin. Sötad yoghurt klassas däremot som ”ultraprocessad” trots att skillnaden processtekniskt...

  13. Broccoli
    19 november 2021

    Livsmedel från avfall kan bli vardagsmat

    Vi kommer att äta allt mer mat tillverkad av det vi idag slänger bort. Hela broccolin till exempel. Det menar matetnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet.

  14. 18 november 2021

    Svenska baljväxter bra för hälsa och klimat

    Det är fullt möjligt att använda proteinet från svenskodlade baljväxter för att producera växtbaserade livsmedel, som till exempelvis kött och ost. Att använda baljväxter till vegetariska alternativ skulle vara positivt både för...

  15. 4 november 2021

    Grön upphandling kan ge mer ekologiska livsmedel

    Offentlig sektor kan bidra till en omställning mot ett mer ekologiskt jordbruk genom grön upphandling. Det visar en avhandling från Umeå universitet.

  16. Fält med raps som odlas för att bli rapsolja.
    15 september 2021

    Det behövs mer fett till maten

    I många delar av världen skulle människor behöva äta mer fett. Men hur kan vi öka fettproduktionen utan att det får en negativ påverkan på klimatet? Svaret kan vara oljeproducerande mikroorganismer.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera