Livsmedel
-
Grönsaker varje dag skyddar mot inflammation
Två portioner grönsaker per dag räcker för att minska risken för inflammation – som slår till mot flera ställen i kroppen samtidigt. Frukt däremot verkar inte ha samma effekt, visar forskning om äldre från Örebro...
-
Forskare: Djurföda blir människoföda – och mättar en miljard
Föda till boskap och fiskodlingar blir föda till människor istället. På så sätt kan upp till en miljard människor få mer mat i magen, enligt studie.
-
Små jordgubbar när bekämpningsmedel gör bin slöa
Vilda bin som får i sig växtskyddsmedlet klotianidin från behandlad raps blir långsammare. De tar längre tid på sig att pollinera jordgubbsblommor och bären blir mindre, visar en studie från Lunds universitet.
-
Ny sorteringsmetod tar vara på hela fisken
Det mesta av köttet från djur tas om hand, men inom fiskeindustrin har fokus legat på filéerna – ett synsätt som går stick i stäv med hållbarhet och svensk livsmedelsstrategi. Forskare vid Chalmers har nu tagit fram en ny teknik som tar vara...
-
Risk för matallergi minskar med tidiga smakportioner
Spädbarn som fick smakportioner av jordnöt, mjölk, vete och ägg redan från tre månaders ålder, hade en minskad risk för matallergi när de var tre år jämfört med en kontrollgrupp.
-
Nanosensor avslöjar rester av bekämpningsmedel på frukt
Spårning av bekämpningsmedel på enskilda frukter är både komplicerat och dyrt. Men med hjälp av en ny liten sensor skulle kontrollerna kunna förenklas, gå snabbare och bli billigare.
-
Forskare har tagit fram supervete för salta jordar
Efter att ha muterat en vetesort från Bangladesh har forskare fått fram ett vete som tål att odlas i salthaltiga jordar. Det är en viktig egenskap eftersom alltmer åkermark på jordklotet utsätts för saltvatten.
-
Jordbrukets massiva maskiner äventyrar livsmedelsförsörjningen
Jordbrukets maskiner är nu lika tunga som bastanta dinosaurier och djupare jordlager skadas av framfarten på åkrarna. På global nivå uppskattas omkring en femtedel av den odlingsbara marken nu vara i riskzonen – med stora konsekvenser för...
-
Svampprotein kan ge inbitna köttätare minskat klimatavtryck
Det går att minska klimatavtrycket rejält utan att sluta äta kött - om en femtedel av allt nötkött vi stoppar i oss ersätts med alternativa proteinkällor. Det visar forskare som datorsimulerat en framtid med proteintillskott från svampmycel odlade...
-
Lokala lösningar viktig del av fattigdomsbekämpning
Risken är stor att projekt i utvecklingsländer upphör när bidragen är slut. Men det behöver inte bli så, enligt en ny <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En avhandling är ett vetenskapligt...
-
Fler små förpackningar minskar matsvinnet
Storpack får oss att köpa mer än vi kan äta. En tredjedel av alla livsmedel slängs i soporna. Matsvinnet måste minska och bra förpackningar kan vara ett sätt, menar forskare.
-
Restvatten från livsmedelsindustrin boostar algodlingar
Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna växer snabbare och deras proteininnehåll mångdubblas. Processvatten går alltså från att vara en kostnad till att bli en resurs i...
-
Krångliga regler hindrar hobbyodling till havs
Intresset för småskalig odling av musslor och alger är stort. Men för att underlätta odlingen krävs enklare tillståndsprocesser. Det visar utvärderingen av ett pilotförsök med marina kolonilotter.
-
Revansch för braxen – ska gå från bifångst till delikatess
Vad sägs om braxentacos till fredagsmyset? Ett nytt projekt vill lyfta karpfiskens rykte och låta den tåga in på våra matbord igen. Samtidigt kan miljöproblem som fisken orsakar i insjöar minskas.
-
”Ultraprocessad mat klassificeras felaktigt”
Naturell yoghurt är ”minimalt processad” enligt den så kallade NOVA-klassificeringen. Men i själva verket är den hårt bearbetad av industrin. Sötad yoghurt klassas däremot som ”ultraprocessad” trots att skillnaden processtekniskt...
-
Livsmedel från avfall kan bli vardagsmat
Vi kommer att äta allt mer mat tillverkad av det vi idag slänger bort. Hela broccolin till exempel. Det menar matetnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet.